Právnička Laššáková: Občan je klient a štátni funkcionári sú sluhovia, nie šlachta
02 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Časy, v ktorých podľa Laššákovej žijeme, aj kvôli takzvanej pandémii prinášajú so sebou aj zvláštny paradox. Médiá a tí, čo s bezprecedentnými obmedzeniami ľudských práv a občianskych slobôd súhlasia, sú zároveň verbálne najhorlivejšími ochrancami týchto hodnôt. Alebo to aspoň predstierajú. A takmer zo zásady bojujú za ochranu ľudských práv a ľudskej dôstojnosti tých, ktorým štát a spoločnosť najmenej ubližuje," píše právnička v príspevku na sociálnej sieti. 


Rozprávka o ľudských právach, je názov príspevku právničky Judity Laššákovej na sociálnej sieti v ktorom poukazuje na to, že naše ústavy a zákony sú síce často suchopárne texty. Ale tie sú podľa nej vystavané na mýtoch, príbehoch a rozprávkach.

V úvode príspevku sa vracia do obdobia staroveku a stredoveku a tiež k Deklarácii nezávislosti, ktorou ako píše, sa začala americká revolúcia. Jej koniec zrodil USA. A spolu s ňou aj úplne novú ústavu. V tomto období sa podľa Laššákovej začala písať aj moderná história štátu a práva na európskom kontinente. A vznikol veľmi dôležitý dokument. Deklarácia práv človeka a občana z 26. augusta 1789. "V článku 16 je obsiahnutá definícia ústavného dokumentu ktorá je dodnes, ba dokonca práve dnes aktuálnejšia než kedykoľvek predtým. „Akákoľvek spoločnosť, v ktorej nie je zaručená záruka práv ani stanovená deľba moci, nemá ústavu,“ píše Laššáková.

Lipšicov chliev musí čistiť Žilinka. Čo tak poslať Lipšica tam, kam patrí? (Judita Laššáková)
Komentár Judity Laššákovej (Facebook) Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Gabriel Matta

Ľudské práva a občianske slobody sú výmysel, ale nič lepšie zatiaľ nemáme

Laššáková si myslí, že nič také ako ľudské práva a občianske slobody v prírode ani v prirodzenom stave ľudskej spoločnosti neexistuje. "Koncepciu sme si vymysleli ako príbeh, rozprávku o dôstojnosti a rovnosti všetkých ľudských bytostí. A preto, aby sme každému, kto v rukách drží moc, zabránili stať sa tyranom. Dnes nepoznáme žiaden iný koncept, ktorý by nás lepšie ochránil pred tyraniou. A preto tejto rozprávke tak veľmi veríme," píše. Koncepcia ľudských práv a občianskych slobôd je podľa nej fundamentálnym príbehom, o ktorý opierame legitimitu moci. A najmä záruky, že štát sa nezmení na tyrana. Ale zdôrazňuje aj to, že vášeň nám bráni pochopiť a vidieť nebezpečenstvo okraja priepasti, nad ktorou práve balansujeme. A možno si to podľa nej, ani neuvedomujeme.
Občan je klient a štátny funkcionár sluhom

Občania žijúci v spoločnosti, ktorí sa do štátnych funkcií dostanú formou volieb alebo menovaním podľa Laššákovej nechápu, že môžu konať iba a výlučne na základe zákonov. A v medziach, ktoré im zákon dáva. "Nepochopenie toho, že akákoľvek zmena alebo rušenie či porušovanie ľudských práv a slobôd sa v konečnom dôsledku bude vzťahovať aj na samotných iniciátorov, dokazuje, akí sú malí a krátkozrakí," píše.

Belousovová vysmiala Hegerove heslo: Tak tomuto sa hovorí čierny humor
Trafila klinec po hlavičke. Národniarka a bývalá politička Anna Belousovová má pre novú facebookovú titulku premiéra Eduarda Hegera len výsmech. Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Tibor Sipos

Zdesenie z toho, čo si ľudia zastávajúci štátne funkcie o sebe myslia

Krátkozrakosť tohto prístupu je podľa nej hlbokým nepochopením nielen základných princípov materiálneho právneho štátu, ale vzbudzuje aj zdesenie z toho, čo si ľudia zastávajúci štátne funkcie o sebe myslia. Laššáková si myslí, že vedieť a poznať svoje kvality je jedna vec, ale mať o sebe mienku, že môžem všetko a bez obmedzenia, je hlboké nepochopenie moderného štátu, kde občan je klient a štátny funkcionár sluhom. Právnička v príspevku zdôrazňuje, že za týmto nepochopením postavenia štátnych funkcionárov je aj správanie bežných ľudí, ktorí k nim vzhliadajú ako k šľachte.
Štátni funkcionári sú našimi sluhami a vykonávateľmi úloh

"Sme schopní pozerať sa na funkcionárov ako na našich sluhov? Alebo sme sa zasekli vo feudalizme a pozeráme sa na nich ako na šľachtu? Alebo nám v hlave zostali prvomájové pochody, keď na tribúnach stáli komunistickí predáci a blahosklonne nám z nej kývali?" Pýta sa.

Laššáková zdôrazňuje, že štátni funkcionári sú našimi sluhami a vykonávateľmi úloh, ktoré sme im zverili. A aj to, že úlohou občanov štátu je dozerať na to, aby si ani jeden zo sluhov nedovolil viac, než sme predpísali v zákonoch.

Hlas-SD prijal Deklaráciu 1. septembra, predloží ju aj do parlamentu
Mimoparlamentná strana Hlas-SD prijala v stredu, na Deň Ústavy SR, Deklaráciu 1. septembra. Zdôrazňuje v nej, že moc pochádza z ľudu a občania majú právo korigovať činnosť politikov aj počas volebného obdobia. Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Základ máme v ústave, silu však musíme nájsť v sebe

V závere príspevku právnička konštatuje, že občanmi tohto štátu sme všetci a našou úlohou by malo byť zlepšovanie podmienok pre život v našej vlasti.  "Iba úcta k našim predkom a ich odkazu a láska k našim potomkom nás ako spoločnosť môže stmeliť a posúvať vpred. Na to však musíme my sami vedieť, kým sme a čo chceme. Základ na dosiahnutie tohto cieľa máme v ústave, silu však musíme nájsť v sebe," dodáva.

Samosudca Golián: Súd nemá byť obľúbený, ale spravodlivý. Jankovská vyhrala, podnikateľ prehral
V spore medzi Jankovskou a podnikateľom Janíčekom Okresný súd Bratislava I rozhodol v prospech Jankovskej. Majiteľ baru bol odsúdený, že proti nej krivo vypovedal a podľa portálu Ereport, ak neuhradí peňažný trest vo výške 160 eur, vo väzení si... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová