Pápež v SR: Šušká sa o absurdných obmedzeniach
02 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Návšteva pápeža na Slovensku nie je každodenná záležitosť. Bežný smrteľník možno vníma ochranku, vníma zvýšené bezpečnostné opatrenia, kde tu aj nové cesty, alebo kvetináče s kvetmi, ale to, o čom sa šušká v Košiciach v súvislosti s jeho návštevou sa môže označiť rovno za netradičné praktiky. Informácie o sťažnostiach občanov nielen v Košiciach, ale aj v Bratislave, priniesol denník Dnes24.


"Obyvatelia hlavného mesta a Košíc sa nám posťažovali na špeciálny režim počas návštevy pápeža, konkretizuje Dnes24. Budú platiť obmedzenia, ale okrem tých majú platiť aj ďalšie doplňujúce obmedzenia, informujú.

Právnička Laššáková: Občan je klient a štátni funkcionári sú sluhovia, nie šlachta
Časy, v ktorých podľa Laššákovej žijeme, aj kvôli takzvanej pandémii prinášajú so sebou aj zvláštny paradox. Médiá a tí, čo s bezprecedentnými obmedzeniami ľudských práv a občianskych slobôd súhlasia, sú zároveň verbálne najhorlivejšími ochrancami... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Bratislava, Košice, Prešov

V centre Bratislavy mali chodiť tajní policajti a komunikovali občanom obmedzenie pohyby, skrátenie pracovného času, zrušenie mítingov, dokonca požadovali zoznam a údaje tých, ktorí sa v miestach a na miestach, kadiaľ sa pápež bude pohybovať mali zdržiavať. V Košiciach dokonca zakázali aj návštevy tam žijúcich ľudí, žiadali zoznam tých, ktorí sa budú zdržiavať doma. Podľa denníka Dnes24 obchádzali hlavne tých, čo bývajú na štadióne. "Človek nemôže ísť navštíviť ani rodiča, keď nie je nahlásený na zozname,“ napísal zdroj pre Dnes24.

V Prešove je situácia podľa Dnes24 pokojnejšia. Sťažnosti podobného charakteru, aké sa dejú v Bratislave a v Košiciach na obmedzenia nie sú zaznamenané. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka sa nebudú vykonávať ani kontroly súvisiace s očkovaním pútnikov, píše Dnes24.

Rozsiahle dopravné obmedzenia majú platiť vo všetkých mestách, ale zvýšená bude kontrola aj pri zabezpečovaní verejného poriadku. Dohliadať budú policajti, mestskí policajti, príslušníci kriminálnej polície, ale aj ozbrojených síl Slovenskej republiky, kadeti Akadémie Policajného zboru a mnohí ďalší.

Pápež v SR: Žiadny luxus pri ubytovaní nečakajte
Svätý Otec František bude počas septembrovej (12.-15. 9.) návštevy Slovenska ubytovaný v priestoroch Apoštolskej nunciatúry v Bratislave. Pre TASR to potvrdil hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara s tým, že pôjde o jednoduchú... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR