Dráma na základnej škole: Učiteľky a bývalá riaditeľka bojkotovali rúškové opatrenia (VIDEO)
02 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Toto zrejme nečakali. Na Slovensku bol včera Deň Ústavy, a teda štátny sviatok, no deti v Česku šli normálne do školy. Všade možno normálne, no v obci Vrané pri Kladne to normálne určite nebolo. O dramatické a vypäté okamžiky tam núdza rozhodne nebola.


V čom bol vlastne problém? V spore medzi učiteľkami, rodičmi žiakov a vedením obce. Podľa portálu tn.nova.cz totiž tri učiteľky a niektorí rodičia odmietli nosenie rúšok a testovanie detí. V stredu ráno sa teda kvôli tomu strhla pred miestnou školou hádka.
Tri učiteľky odmietli učiť, lebo sú odporkyne testovania, rúšok i očkovania

V obci Vrané pri Kladne sa prvý školský deň začal skutočnou drámou. Časť učiteľov a rodičov spolu s bývalou riaditeľkou totiž odmieta nosenie rúšok a testovanie detí. Práve kvôli tomu sa pred školou strhla málo vídaná hádka. Povinné testovanie žiakov rozhádalo rodičov, učiteľov a vedenie obce už deň pred nástupom detí do školy. Vedenie obce totiž dosadilo do funkcie novú riaditeľku školy.

Tá predchádzajúca musela opustiť miesto kvôli bojkotovaniu pravidiel nariadených ministerstvom zdravotníctva. Na jednej strane konfliktu tak stála obec s novou riaditeľkou a niektorými rodičmi, na tej druhej zase časť učiteľského zboru, bývalá riaditeľka a zvyšok rodičov. Obe strany nedokázali spolu normálne hovoriť už skôr, a to pre testovanie a noseniu rúšok.

V deň začiatku školského roka sa situácia medzi oboma tábormi opäť vyostrila. Tri učiteľky odmietli učiť a deti v škole neprivítali. „Verejne sa hádali so starostom kvôli testovaniu detí. Sú odporkyňa testovanie, rúšok a očkovanie,“ informoval z Vraného Jan Zálužský, reportér TV Nova, ktorý bol na mieste. „Nemyslím si, že testy niečo vyriešia. A už vôbec nie zdravie,“ zdôvodnila svoj postoj odvolaná riaditeľka Ľudmila Svobodová. Naopak, podľa starostu obce Miroslava Zázvorku učiteľky nedodržiavajú žiadne vládou vydané opatrenia.

Šokujúce slová lekára: Testovanie detí je niečo medzi nezmyslom a zločinom! (VIDEO)
Slovensko je vďaka Igorovi Matovičovi najtestovanejšou krajinou na svete. Jeho zásluhou sa testuje pre všetko a všade doslova hlava nehlava. A to dospelí aj deti. A práve na ich testovanie majú v odborníci vyhranený názor. Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Cesty späť niet, lebo učiteľky svoj názor nemenia, ba ešte ho vyhrocujú

„Ponúkli sme im aj testovanie zo slín. Nie je to vôbec žiadna záťaž. Je to úplne normálna vec, ktorú dodržiava celá republika. Nepoznám žiadnu ďalšiu školu, ktorá by to podobným spôsobom odmietla. Pravdepodobne budeme jediní v republike,“ povedal starosta obce pred školou. Niektorí rodičia sa dokonca kvôli testovaniu rozhodli svoje deti do školy neposlať. Z 29 detí prišlo tak iba 18. Z toho sa dve nenechali testovať a rodičia rozhodli, že budú mať celý deň rúšku. „Nesúhlasíme s tým, čo sa tu deje. Naše deti sa bez problému spolu hrajú celé leto, takže nevidím dôvod, prečo by sa dnes mali testovať,“ povedal jeden z rodičov reportérovi, prečo nenechá svoje dieťa otestovať.

S odporkyňami nariadenia to teraz nevyzerá dobre. Podľa starostu už zo strany učiteliek nie je cesty späť, pretože ich postoj k očkovaniu, testovaniu a rúškam je od jari stále rovnaký. „Svoj názor nemenia, ba ešte ho vyhrocujú a stupňujú. Začína nový školský rok a my musíme situáciu vyriešiť,“ uviedol starosta. Učiteľky teda zrejme o svoje miesto prídu. „Začíname hľadať nových pedagogických pracovníkov. Samozrejme, vec musím riešiť aj po právnej stránke v konzultáciách s Českou školskou inšpekciou, prípadne s ministerstvom školstva, akým spôsobom budeme teraz postupovať,“ vysvetlil Miroslav Zázvorka.

Odpor na švajčiarskych školách: Šéf švajčiarskeho Združenia riaditeľov škôl sa postavil proti hromadnému testovaniu detí
Aj vo Švajčiarsku sa čoraz hlasnejšie ozýva odpor proti štátom organizovanému „trýzneniu“ detí, proti znemožňovaniu neobmedzeného prístupu k vzdelaniu a proti zásahom do základných práv detí a mládeže, píše report24.news. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rebelujúce učiteľky „mimo služby“ išli s deťmi na školský výlet

Časť verejnosti rokovania učiteliek a niektorých rodičov podporuje. Okrem komentárov vyjadrujúcich súhlas pod zverejneným článkom, sa redakcii ozvala aj jedna zo čitateliek. „Nielen ja osobne, ale veľa rodičov aj učiteľov nesúhlasí s testovaním a následným rúškovaním a segregáciou našich detí. Takto by sa mali zachovať všetci pedagógovia i rodičia, pretože testovanie nič nerieši, rovnako tak, ako minulý rok,“ vyjadrila svoj názor čitateľka.

https://m.youtube.com/watch?v=gUJZ7TkH9pc&feature=youtu.be

Náhradu za rebelujúce pedagogičky by chcel starosta nájsť už do piatku. „Máme novú pani riaditeľku, ktorá je výbornou učiteľkou, a tá bude učiť tiež. Stačí nám teda zohnať dvoch pracovníkov. Momentálne robíme všetko pre to, aby sme zajtra normálne fungovali," vysvetlil starosta s tým, že obec už s niektorými učiteľkami o výpomoci rokuje. Dnes pedagogičky odišli s deťmi na výlet aj napriek tomu, že sú na neplatenej dovolenke. Ako sa situácia bude vyvíjať, sa tak ukáže v piatok ráno.

Nedoporučíme očkovanie detí len preto, že to chcú politici, povedala očkovacia komisia v Nemecku
05 | 08 | 2021 | Peter Sulek