Pandémia tučných detí nikoho netrápi. Ako to bude s telocvikom v novom školskom roku?
01 | 09 | 2021 I Zuzana Koščová

Vo štvrtok, 2.septembra začína nový školský rok. Po dlhej dobe vyučovania, ktoré prebiehalo častejšie online ako prezenčne, si zasadnú deti do školských lavíc. Deti za dlhú dobu lockdownov často zmenili na nepoznanie.



Tučné deti bez kondičky

Portál Pluska prináša článok, v ktorom poukazuje na katastrofický stav fyzickej stránky u detí, ktoré sa počas online výučby zasedeli za počítačom a minimálne sa hýbali. Často neprimerane pribrali, a to najmä starší žiaci, ktorí trávili čas online nielen počas dištančnej výuky, ale aj mimo nej.

"Telesná cez počítač fungovala na princípe zadávania športových úkonov, no nik to neodkontroloval,“ povedala pre Plusku učiteľka telesnej výchovy Katarína (37), ktorá učí druhý stupeň v Trenčíne.

Žiaci majú čo dobiehať vo všetkých predmetoch, avšak medzery sú najmarkantnejšie v telocviku: „Keď sme na konci minulého školského roka začali opäť chodiť do školy, niektorých žiakov v mojej triede som skoro nespoznala. Počas toho, ako sme boli doma, viacerí z nich vyrástli, no musím povedať, že niektorí aj pribrali na váhe. Väčšina z nich úplne stratila kondičku. Odbehli ako-tak jeden okruh a potom už len posedávali. Preto si teraz dávam za cieľ žiakov opäť rozhýbať a vzbudiť v nich záujem o pohyb a šport,“ vraví pre Plusku učiteľka.
Viac telocviku v rozvrhu

Problém si pri stále hlasnejšej propagácii očkovania detí nečakane všimla aj odborníčka konzília odborníkov, pediatrička Elena Prokopová. Problém s nadváhou, či priam obezitou u detí, sa prehĺbil za posledný rok a pol: „Máme tu pandémiu, deti boli zatvorené a málo sa pohybovali,“ povedala Prokopová počas konferencie Pohyb detí a mládeže na školách. Podľa všetkého by sa mal navýšiť počet hodín telesnej výchovy. V súčasnosti sú to dve hodiny do týždňa. Odborníci navrhujú zaradiť do vyučovania jednu hodinu každý deň, na ktorej by boli rozdelené deti podľa fyzickej zdatnosti (podobne ako sú deti rozdelené pri vyučovaní cudzích jazykov podľa úrovne znalosti).

Juraj Droba hľadá spôsob ako presvedčiť ľudí na očkovanie. Myslí si, že ho našiel.
V poslednej dobe sa Juraj Droba mení na vakcinačného agitátora. Najnovšie chce, aby mali ľudia o očkovaní čo najviac informácií. Vo videách, ktoré bratislavská župa natočila, sa rozhodol dať hlas odborníkom. Čítať ďalej
28 | 08 | 2021 | Zuzana Koščová


Obezita v detstve, obezita na celý život

Deti, ktoré sa nehýbu aspoň 45 minúť denne si zarábajú na zdravotné problémy, ktoré sa s ním povlečú celý život. Vedúca Oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva MUDr. Katarína Slotová pre Plusku upozorňuje: „Najzávažnejším dlhodobým dôsledkom obezity v detstve je jej pretrvávanie do dospelosti. Odhaduje sa, že 50 až 80 percent obéznych mladých ľudí sa obezity nezbaví ani v dospelosti.“ Je už všeobecne známe, že okrem rizika chronických chorôb, predstavuje obezita aj rizikový faktor pri ochorení covid-19. V tomto prípade sa už z médií varovný prst nedvíha a nevyzýva sa k akcii tak často, ako pri očkovaní maloletých.

Hlavná pediatrička Prokopová pretláča očkovanie detí. V 2016 priznala peniaze od farmafiriem
Portál Pluska v článku z roku 2016 písal o pochybných praktikách niektorých lekárov. Prokopová, ktorá v súčasnoti pôsobí ako hlavná pediatrička a pretláča očkovanie detí, v ňom priznala príjmy od farmafiriem. Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Peter Sulek

Hodiny telesnej naviac v pláne ministerstva zatiaľ nie sú

Paradoxne, v tomto prípade sa odporúčaniami odborníkov Gröhling neriadi a ministerstvo navýšenie hodín telesnej výchovy neplánuje. „Považujeme za dôležité viac sa zamerať na zvyšovanie kvality výučby ako na zvyšovanie počtu hodín telesnej výchovy,“ reagovali z tlačového odboru rezortu školstva. Gröhling a jeho odborníci sa chcú zamerať najmä na pripravenosť učiteľov telocviku a na zvýšenie ich kompetencií, aby svoju úlohu zvládli čo najlepšie.
Jediný predmet kde sa deti môžu voľne nadýchnuť

Telesná bude jediným predmetom, kde deti nebudú musieť nosiť prekryté dýchacie cesty. Aj  naďalej ministerstvo odporúča cvičiť v exteriéri, za nepriaznivého počasia aj v telocvični a neodporúča miešať žiakov rôznych tried. Rúško zostáva povinné počas zvyšku vyučovania, dokonca aj na hodinách hudobnej výchovy.

DNES o 13:00 v Bratislave a o 15:00 v Košiciach to vypukne! Avizované obrovské protesty sú tu
Na Deň Ústavy SR vypuknú v dvoch najväčších mestách na Slovensku obrovské protesty organizované opozíciou. Od 15h sa bude demonštrovať pre budovou Ústavného súdu v Košiciach. V Bratislave sa bude protestovať už od 13h pred Prezidentským palácom. O... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Petra Demková