Od 1. 9. začal fungovať na Slovensku nový úrad
01 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Od 1. septembra začal fungovať Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti (ÚOOPČ). „Úplne najväčšou výzvou pre nás bude povzbudiť ľudí, aby sa nebáli ozvať, keď ide o zneužívanie verejných zdrojov,“ uviedla pre TASR predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová.


„V najbližšom období sa budeme zameriavať najmä na šírenie informácií o tom, že úrad existuje a o možnostiach podpory a ochrany tých, ktorí sa rozhodnú poukázať na vážne porušovanie pravidiel,“ podotkla. Dlugošová chce vybudovať z ÚOOPČ inštitúciu, na ktorú sa budú ľudia s dôverou obracať a ktorá prispeje k férovejšej spoločnosti a aj k potláčaniu korupcie.

Mesík varuje: Ak to naši lekári nepochopia, opäť sa rozpúta Veľké umieranie
Liek Ivermectin stále rozdeľuje odborné lekárske a vedecké kruhy. Teda najmä tie na Slovensku, ktoré akosi nechcú uveriť množstve štúdií, ktoré hovoria v prospech jeho liečebných účinkov v počiatočnej fáze COVID-u. Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Naším cieľom je tiež poukázať na spoločenský prínos poctivého prístupu v zamestnaní a oceniť tých, ktorí chcú byť zodpovední a ozvú sa,“ spresnila s tým, že úrad bude tiež chrániť zamestnancov, ktorí budú čeliť pre svoje oznámenie odvete od svojho zamestnávateľa.

ÚOOPČ sídli na bratislavskom Námestí slobody. „Výzvou pred štartom úradu bolo množstvo úloh pri spočiatku veľmi malom počte zamestnancov. Začínali sme naozaj z domácich kancelárií a neskôr v budove s holými stenami so zopár kusmi nábytku,“ dodala s tým, že spočiatku musel každý zamestnanec kumulovať úlohy troch až štyroch ľudí v porovnaní so zabehnutými organizáciami.

Úrad prijíma od septembra podložené oznámenia občanov o nezákonnej činnosti ohrozujúcej verejný záujem poštou alebo prostredníctvom formulára zverejnenom na webovej stránke oznamovatelia.sk. Od 2. septembra začne fungovať aj bezplatná poradenská linka 0800 221 213 (vždy v utorok, stredu a štvrtok od 9.00 do 12.00 h).

Róbert Fico: Sú to zločiny páchané Matovičom a Lipšicom
"Prípad Pčolinský vojde do histórie. A verím, že bude odvážny. Nadýchne sa a bude hovoriť o tom, čo sa deje na Slovensku," povedal na tlačovej besede predseda strany SMER - SD Róbert Fico. Podľa Fica, to, že dnes bol Vladimír Pčolinský prepustený... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová