Jaskyniar J. Zuskin: V Demänovskej ľadovej jaskyni je porovnateľné množstvo ľadu ako vlani
01 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

V Demänovskej ľadovej jaskyni sa nachádza porovnateľné množstvo ľadu ako minulý rok. Najviac ľadu je plošne v tzv. Spojovacej chodbe, čo minulý rok nebolo. Pre TASR to uviedol riaditeľ Správy slovenských jaskýň Ján Zuskin.


"Ak to porovnáme s posledným extrémom, čo sa týka maximálneho množstva ľadových výplní, tak to bolo v zime na prelome rokov 2005/2006. Vtedy bol ich objem v jaskyni približne 1000 metrov kubických. Nachádzali sa na ploche asi 1400 metrov štvorcových," povedal Zuskin. Doplnil, že od tej zimy každoročne prevláda odtápanie ľadu, postupne sa zmenšujú všetky parametre.

Jaskyniari do Demänovskej ľadovej jaskyne nosia sneh "v rozumnom rozsahu". Zuskin hovorí, že čiastočne tým nahrádzajú nedostatok prirodzených zrážok vo vhodnom období. Využívajú ho na utesnenie pomaly sa otvárajúcich puklín a skalných sutí v najnižších, zaľadnených partiách jaskyne.

Matovičova sestra Belicová: Bože chráň, aby bol generálny prokurátor nezaujatý a nestranný
Sestra Igora Matoviča, Zuzana Belicová, má jasno v názore na generálneho prokurátora, Maroša Žilinku. Ten svojimi aktivitami v utorok rozvíril „hladinku“. Celý príspevok sestry bývalého premiéra je jedna irónia. Vysmieva sa zo súčasnej vlády a ich... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Petra Demková


"Snažíme sa maximálne zabrániť prúdeniu teplejšieho vzduchu z nezaľadnených častí, ktoré urýchľuje odtápanie ľadu. Sneh zároveň udržuje prechladenie, resp. spomaľuje ohrievanie skalného masívu, v ktorom sú jaskynné priestory vytvorené," vysvetlil Zuskin.
Riaditeľ SSJ nepredpokladá, že jaskyňa bez ľadovej výzdoby v dohľadnej dobe nebude. To by globálne otepľovanie muselo dosiahnuť takú úroveň, že by sa už na Slovensku nevyskytovali mrazivé dni. "Vždy sa aspoň v priestoroch východu z jaskyne vytvoria ľadové náteky a vertikálne ľadové formy, i keď by už neboli celoročné tak, ako je to od jej sprístupnenia," zhodnotil Zuskin.

"Dôležitý a nezanedbateľný činiteľ sú aj intenzívne letné búrky, kvôli ktorým sa v krátkom čase dostane do jaskyne pomerne veľké množstvo vody a tá spôsobuje ohrievanie prostredia a spôsobuje aj urýchlené odtápanie. Teda prevláda odtápanie ľadu nad jeho prírastkami," vysvetlil Zuskin.

DNES o 13:00 v Bratislave a o 15:00 v Košiciach to vypukne! Avizované obrovské protesty sú tu
Na Deň Ústavy SR vypuknú v dvoch najväčších mestách na Slovensku obrovské protesty organizované opozíciou. Od 15h sa bude demonštrovať pre budovou Ústavného súdu v Košiciach. V Bratislave sa bude protestovať už od 13h pred Prezidentským palácom. O... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Petra Demková