Hlas-SD prijal Deklaráciu 1. septembra, predloží ju aj do parlamentu
01 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Mimoparlamentná strana Hlas-SD prijala v stredu, na Deň Ústavy SR, Deklaráciu 1. septembra. Zdôrazňuje v nej, že moc pochádza z ľudu a občania majú právo korigovať činnosť politikov aj počas volebného obdobia.


Na tlačovej konferencii o tom informoval líder strany Peter Pellegrini s tým, že deklaráciu podpíšu nezaradení parlamentní poslanci, ktorí sú členmi Hlasu-SD, a predložia ju do Národnej rady (NR) SR. Pellegrini vyzval troch najvyšších ústavných činiteľov i poslancov parlamentu, aby sa k princípom deklarácie prihlásili.

Hlas-SD chce aj týmto spôsobom dosiahnuť, aby sa konalo referendum o skrátení volebného obdobia. V deklarácii sa preto podľa bývalého premiéra píše, že referendum je plne ústavným, demokratickým a legitímnym nástrojom na presadzovanie vôle ľudu.

"Predstavuje najvyššiu formu osobného, občianskeho a politického názoru. Ústava SR musí jasne a nespochybniteľne definovať zákonné podmienky vykonania referenda a povinnosťou NR SR je upraviť znenie ústavy tak, aby možnosť uskutočnenia referenda nevyvolávala žiadne otázky," skonštatoval Pellegrini.

Žúrka Smerákov na košickej Alpinke začala vo veľkom štýle! Máme fotografie aj videá!
Začala sa akcia v Košiciach, ktorú avizovali členovia strany SMER-SD. Na košickej Alpinke sa zhromaždilo už minimálne 2000 ľudí. Prichádzajú nielen členovia Smeru, ale aj rôzni občania. Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Petra Demková/ Ondrej Štefík


Vôľa občanov vyjadrená ústavou a požadovaným počtom podpisov pod petíciou za vypísanie referenda nesmie byť podľa deklarácie ignorovaná a jej naplnenie nemôže byť nezmyselne odkladané. "Ústavní činitelia musia konať tak, aby sa referendum, o ktoré požiadal dostatočný počet občanov, v čo najkratšom možnom čase uskutočnilo. Vôľa občanov SR vyjadrená platnými výsledkami referenda musí byť záväzná pre poslancov NR SR a politici musia rešpektovať rozhodnutie občanov," vyhlásil Pellegrini.

Vedenie Hlasu-SD vyzvalo najvyšších ústavných činiteľov, aby na Deň Ústavy SR uznali moc ľudu ako jedinú zvrchovanú moc v SR. Od poslancov parlamentu žiadajú, aby túto deklaráciu schválili, a vládnu koalíciu, aby umožnila prijať potrebné zmeny zákonov v skrátenom legislatívnom konaní a v súlade s deklaráciou umožnila konanie referenda v čo najkratšom termíne. Hlas-SD vidí riešenie v zmene rokovacieho poriadku parlamentu a v zmene ústavy.

Ústavný súd SR nedávno rozhodol, že referendová otázka o skrátení volebného obdobia NR SR je protiústavná. Petíciu za referendum o predčasných voľbách iniciovala opozícia s odborármi, podporilo ju viac ako 585.000 ľudí.

DNES o 13:00 v Bratislave a o 15:00 v Košiciach to vypukne! Avizované obrovské protesty sú tu
Na Deň Ústavy SR vypuknú v dvoch najväčších mestách na Slovensku obrovské protesty organizované opozíciou. Od 15h sa bude demonštrovať pre budovou Ústavného súdu v Košiciach. V Bratislave sa bude protestovať už od 13h pred Prezidentským palácom. O... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Petra Demková