Aj napriek americkým námietkam si Turecko kúpi ďalšie ruské obranné systémy S-400
01 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že nemá pochybnosti o tom, že Turecko kúpi z Moskvy ďalšiu dávku protilietadlových systémov S-400. Ruský vývozca predtým uviedol, že nová zmluva bude pravdepodobne podpísaná do konca roka, informuje portál RT.


Erdogan v rozhovore pre novinárov uviedol, že spolupráca s Ruskom sa rozširuje a obstaranie raketových systémov S-400 by malo prebehnúť hladko.

"Neváhame pri nakúpe ďalších systémov S-400 z Ruska. Turecko a Rusko robia veľa krokov, či už ide o S-400 alebo iné oblasti obranného priemyslu," vyhlásil turecký prezident.

"V mojom poslednom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sme diskutovali o tejto téme. Keď odcestujem do Ruska, budeme o tom znova diskutovať,“ dodal Erdogan.

Turecko sa chystá uznať Taliban za oficiálnu vládu Afganistanu
Turecko sa údajne blíži k dohode o uznaní Talibanu za oficiálnu vládu Afganistanu a prevádzkovaní kábulského letiska v spolupráci s Katarom. Islamistickej skupine sa otvára cesta k získaniu zahraničnej pomoci a k investíciám, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Začiatkom tohto týždňa Alexander Mikheev, generálny riaditeľ Rosoboronexportu, ruskej štátnej spoločnosti na vývoz zbraní, uviedol, že v blízkej dobe sa očakáva podpísanie novej zmluvy s Tureckom o systémoch S-400. "Očakávame, že druhá zmluva na S-400 pre Turecko bude podpísaná ešte tento rok," uviedol.

protilietadlový systém S-400/ Zdroj: topwar.ru


Prvá zmluva medzi Tureckom a Ruskom o systémoch protivzdušnej obrany bola podpísaná koncom roka 2017. V dohode v hodnote 2,5 miliárd dolárov bola dohodnutá dodávka štyroch úplných batérií S-400 vrátane odpaľovacích zariadení, veliteľských a logistických vozidiel a tiež rakiet pre tento systém. Dodávky systémov sa začali v roku 2019 a už boli dokončené.

Na letisko v Kábule bolo vystrelených niekoľko rakiet, americká armáda aktivovala protiraketovú obranu, aby odrazila útok
Na letisko v Kábule, ktoré je ústredným evakuačným bodom v Afganistane, bolo údajne odpálených päť rakiet. Rakety boli zostrelené systémom protivzdušnej obrany, uviedli médiá s odvolaním sa na amerických predstaviteľov, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Lukáš Leca