V. Pčolinský stojac pred basou: Mlčal som pol roka. Motivačných línií, prečo ma zavreli, je viacero
31 | 08 | 2021 I Petra Demková

Čaká nás asi horúca jeseň. Kedy začne rozprávať? A čo všetko sa ešte dozvieme? Vladimír Pčolinský je vonku a vládna koalícia môže očakávať, že prehovorí. Dnes, krátko po prepustení z väznice poskytol V. Pčolinský prvý rozhovor médiám. Všeličo naznačil.



Desať minútový rozhovor

Vladimír Pčolinský hneď po prekročení brány väznice poskytol skoro 10 minútový rozhovor novinárom, ktorí už boli na mieste. Rozhovor priniesol portál Aktuality.

V prvom rade povedal, že skúsenosť ktorú má nevie opísať, pretože je neprenosná. Zdôraznil, že za mrežami práve strávil 175 dní. Povedal, že samotná väzba sa dá prežiť, „ak veríte, že spravodlivosť nakoniec zvíťazí.“

Na obvinenia, ktoré mu boli práve zrušené povedal, že od začiatku boli nezákonné a neboli založené na pravdivých informáciách. Na otázku novinárov kam pôjde následne a čo bude robiť odpovedal, že pôjd domov a čo bude robiť – ešte porozmýšľa.

AKTUALITA: Bývalý šéf SIS Pčolinský ide na slobodu. Generálna prokuratúra zrušila obvinenia
Generálna prokuratúra zrušila obe obvinenia Vladimíra Pčolinského. Bývalý šéf SIS tak ešte dnes ide na slobodu. Po obvinení a ohlásenom zbavení funkcie policajného prezidenta Kovaříka ide o ďalšiu tvrdú ranu pre Lipšicov gang. Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Otázka kompenzácie za väzbu

Na otázku novinárov, ktorá je zároveň otázkou, ktorú dnes položila prezidentka Čaputová - ako je možné, že ešte minulý týždeň videl Najvyšší súd dôvody na väzbu, Pčolinský vysvetlil, že súd, ktorý rozhoduje o väzbe, sa na vec pozerá úplne inak ako súd, ktorý rozhoduje o vine a treste. Súd ktorý rozhoduje o väzbe nejde do hĺbky veci.

Samozrejme prišla reč aj na otázku kompenzácie za nezákonnú väzbu.  Pčolinský potvrdil, že toto bude riešiť právnou cestou. „Istotne áno“ odpovedal na otázku, či bude kompenzáciu žiadať. K vysvetleniu slov vlastnej matky o tom, že ho ktosi chce umlčať povedal: „mlčal som po roka.“ Ďalšie podrobnosti si zatiaľ chce nechať pre seba.
Prečo ho istí ľudia chceli mať za mrežami?

Motivačných línií, prečo ho chceli mať za mrežami vidí Pčolinský viacero. Spája to s informáciami ktoré mal, kým bol zadržaný. Časť z tých informácií zaslal najvyšším ústavným činiteľom, časť z nich obsahovali trestné oznámenia, ktoré podával z väzby. Ďalšie veci si nechá na ďalšie vyjadrenia, dodal.

Bývalý riaditeľ SIS vysvetlil, že námestník Generálneho prokurátora použil mimoriadny opravný prostriedok. Pčolinský návrh podával ešte začiatkom mája! Preto práve prepusteného rozhodnutie neprekvapilo. Aj vzhľadom na to že videl vyšetrovací spis. Veril, že k takémuto rozhodnutiu by mohlo dôjsť.
Ťažké prešľapy prokurátora

Bývalý riaditeľ SIS ďalej vysvetlil, že zdôvodnenie GP obsahuje asi 10 porušení trestného zákona a trestného poriadku.

Aktualita: Generálny prokurátor Žilinka zastavil trestné stíhanie Haščáka v kauze Gorila
Generálny prokurátor Maroš Žilinka dnes zastavil trestné stíhanie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščák v kauze Gorila. Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Novinári následne podsúvali otázku, či mu prepustenie to nevybalil Boris Kollár a následne sa pýtali, „či sa pozná s Marošom Žilinkom“. Pčolinský odpovedal neutrálne.

Následne sa slova ujali dvaja advokáti V. Pčolinského. Upresnili, že vo vyjadrení GP je poukázané na procesné pochybenia prokurátora ŠP Kysela a aj vyšetrovateľa

Právnik hovorí o „hrubých, flagrantných procesných porušeniach“ Kysela – elitného prokurátora špeciálnej prokuratúry. Práve pre tieto bolo obvinenie zrušené. Uznesenie námestníka GP teraz podľa slov právnikov se facto a de jure rehabilitovalo ich klienta. To znamená, ako by nebol začiatkom marca ani zadržaný.
Poďakoval za prácu príslušníkom ZVJS

Bývalý riaditeľ SIS záverom už len odpovedal na otázku, ako znášal väzbu. Povedal, že problém s tým nemal, pretože „dokáže vydržať sám so sebou“.

Poďakoval za prácu príslušníkom ZVJS a ocenil ich prácu. Tí k svojim povinnostiam pristupujú podľa neho veľmi zodpovedne a profesionálne, ale aj ľudsky. Spoločnosť by mala viac oceniť ich prácu y vytvoriť im adekvátne materiálne podmienky, povedal.

Čaputová sa hrá na Lipšicovu hovorkyňu: Zrušenie obvinení Vladimírovi Pčolinskému je prekvapujúce
Prezidentka Zuzana Čaputová sa hrá na hovorkyňu šéfa špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica. Tvrdí, že zrušenie obvinení exriaditeľa SIS je prekvapivé. Zdá sa, že koalícia aj prezidentka Zuzana Čaputová majú dnes ťažký deň. Generálny prokurátor... Čítať ďalej
31 | 08 | 2021 | Petra Demková/TASR