Taliban oslávil odchod posledného amerického vojaka z Afganistanu. Vystrieľali do vzduchu viac munície ako v skutočnom boji (VIDEO)
31 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

V afganskom hlavnom meste zazneli slávnostné výstrely, ktoré znamenali úplné stiahnutie amerických síl po krvavom 20-ročnom konflikte, informuje portál RT. Vystrieľali do vzduchu viac munície ako v boji.


"Je tu veľa streľby," uviedol redaktor portálu RT Murad Gazdiev z Kábulu v utorok v skorých ranných hodinách. "Táto streľba nie je násilná. V hlavnom meste sa teraz oslavuje," dodal.

Taliban oslávil víťazstvo po 19 rokoch, 10 mesiacoch a 25 dňoch vo vojne s USA v Afganistane.



Oslava vypukla po tom, čo sa niekoľko týždňov trvajúce americké evakuačné úsilie konečne skončilo. Skončila tak najdlhšia americká vojna, ktorá počas takmer dvoch desaťročí pripravila o život desaťtisíce životov a bilióny dolárov. Keď sa dokončil americký ústup, Kábul a vlastne väčšina Afganistanu sú opäť pod vládou Talibanu, rovnako ako pred americkou inváziou v roku 2001.



"Mám pocit, že Taliban za posledný mesiac vynaložil viac munície na oslavy než na skutočné boje," dodal Gazdiev.

Turecko sa chystá uznať Taliban za oficiálnu vládu Afganistanu
Turecko sa údajne blíži k dohode o uznaní Talibanu za oficiálnu vládu Afganistanu a prevádzkovaní kábulského letiska v spolupráci s Katarom. Islamistickej skupine sa otvára cesta k získaniu zahraničnej pomoci a k investíciám, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Lukáš Leca