Kto je Michal Kováč mladší? Bývalý Kočnerov komplic, dnes veľvyslanec
31 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič

Michal Kováč mladší je synom prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Dlhý čas pracoval ako vedúci slovenského Ekonomického a kultúrneho úradu na Taiwane. Zaplietol sa tam do pochybných finančných machinácií. Dosahovali hodnotu 30 miliónov eur. Jeho meno tiež figurovalo v jednej z najznámejších káuz na Slovensku – Technopol. Bol do nej zapletený spolu s Mariánom Kočnerom. Momentálne je vymenovaný prezidentkou Čaputovou za veľvyslanca v Spojených arabských emirátoch.



Podnikateľ, poslanec, praktický chlapec...

Kováč ml. začal podnikať ešte v roku 1991. Rozbiehal aj politickú kariéru. Vo voľbách roku 1992 bol zvolený za HZDS do Snemovne národov FZ ČSFR a pol roka bol poslancom federálneho parlamentu.

Vtedajšia prvá dáma Slovenska a jeho matka Emília Kováčová vo svojom prejave po zvolení manžela do funkcie prezidenta dostala otázku: „Ako ďaleko padli vaše dve jablká od stromu?“ Kováčová na to odpovedala: "Mladší syn Miško je veľmi praktický chlapec, s priateľom si založil malú ‚eseročku‘. Statočné podnikanie je dnes tvrdý chlebík, ale nesťažuje si. Obaja synovia sú citliví a na dnešný život až priveľmi ohľaduplní k druhým,“ cituje ju dobový článok denníka SME.

MATOVIČ OTVÁRA TECHNOPOL: Ústavným zákonom chce zrušiť milosti Michala Kováča. Opäť ide o Kočnera
Poslanci za hnutie OĽaNO predložili do parlamentu návrh ústavného zákona, ktorý by umožnil zrušenie milosti obvineným v kauze Technopol, ktoré udelil ešte bývalý prezident Michal Kováč. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Peter Bachan, TASR

Zrodila sa kauza Technopol

Kováč ml. si vtedy s jeho známym založili firmu SYCKO. Názov bolo možné nájsť vždy na prvej strane novín až do 7. 3.1995, keď sa v slovenskom denníku objavila správa o vydaní možného „zatykača“ nepriamo na jeho meno. Neskôr sa potvrdilo, že išlo práve o známu kauzu Technopol, v ktorej bol namočený spolu s Mariánom Kočnerom.

Kováč ml. bol od decembra 1995 na Slovensku trestne stíhaný pre navádzanie na podvod. V júni 1996 chcel ísť do Nemecka vypovedať, ale na hraničnom priechode s Rakúskom ho policajti zastavili a ako stíhanej osobe mu odobrali pas. „V Nemecku odsúdený P. Krylov tvrdí, že M. Kováč ml. ho nahováral, aby zorganizoval podvod voči Technopolu cez firmu Introcommerce. V decembri 1995 major Valenčík obvinil M. Kováča ml. z navádzania na spáchanie trestného činu podvodu,“ napísal v roku 1996 v denníku SME Peter Tóth.

Skončilo sa to tak, že mu prezident Michal Kováč 12. decembra 1997 udelil prezidentskú milosť, ktorou sa všetky stíhania voči jeho synovi Kováčovi ml. na Slovensku zastavili. Vo februári 1998 mu pas vrátili. Dodajme, že prezident udelil amnestiu nielen synovi, ale aj Kočnerovi.
Od podvodu na Slovensko k vyšetrovaniu na Taiwane

O Kováčovi ml. sa potom dlho nepísalo. Mediálnu pozornosť na seba strhol až v roku 2015, kedy bolo zahájené vyšetrovanie na Taiwane za spreneveru 30 miliónov eur, v ktorom figuroval aj syn bývalého prezidenta. Bližšie informácie rozobral portál HNonline.

Kováč mladší ako "nový" veľvyslanec? Jeho minulosť vrhá tiene podozrenia
Zuzana Čaputová dnes odovzdala poverovacie listiny novým veľvyslancom, ktorí budú pôsobiť v Argentíne, Spojených arabských emirátoch a Izraeli. Jedným z nich je aj Michal Kováč ml., ktorý sa ale spája s nejednou kauzou. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Po tom, ako sa vrátil na Slovensko, ho polícia začala opäť vyšetrovať v spojitosti s kauzou Technopol. Milosť, ktorú mu udelil jeho otec, totiž zrušil parlament za vlády Róberta Fica zároveň s takzvanými Mečiarovými amnestiami. Je nutné pripomenúť, že jeho komplica Mariána Kočnera tento osud obišiel. Kočnerovi ako komplicovi svojho syna totiž Michal Kováč starší, bývalý prvý prezident Slovenskej republiky, udelil hneď tri milosti. Po Kočnerovom intenzívnom lobovaní v Národnej rade SR počas rušenia Mečiarových amnestií sa ani po nátlaku opozície nedostal do návrhu na zrušenie aj bod, ktorý by Kočnerovi zrušil až tri takto udelené milosti.
A napokon si užíva slnkom zaliate emiráty

Právnici už vtedy vedeli, že prípad Kováča ml. bude len formalitou. Konanie proti nemu v kauze Technopol s medzinárodným presahom už pred sedemnástimi rokmi zastavil nemecký Krajinský súd v Mníchove. Nedalo sa podľa neho očakávať, že by bol Kováč ešte odsúdený. Nikto však nepredpokladal, že ho Čaputová vymenuje za vedúceho diplomatickej misie v Spojených arabských emirátoch v Abú Dhabí.

Veľmi si želám, aby ste sa pri výkone svojej práce, podobne ako ja, snažili o presadzovanie hodnôt SR, tak aby Slovensko bolo vnímané ako krajina, ktorá reprezentuje hodnoty demokracie, spravodlivosti, medzinárodných pravidiel a, samozrejme, aj environmentálnej citlivosti a dodržiavania ľudských práv,“ povedala vtedy Čaputová.

Aké hodnoty reprezentuje v súčasnosti Kováč ml., keď doteraz nevysvetlil ani len svoje pôsobenie na Taiwane? Naraz nie sú problémy ani s tým, že mal niekedy väzby na Kočnera? Opäť tu máme dvojaký meter. Všetci Kočnerovi komplici sú automaticky zločinci len dovtedy, kým to nie sú "naši" lepšoľudia. Napríklad Kováč ml. , Kollár, Droba či Sulík.

Od takzvaného únosu prezidentovho syna 26 uplynulo rokov. No a?!
31 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová