Zelenský už nie je pre Bidena priorita. Na stretnutie s ním si bude musieť počkať
30 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Schôdzku amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v Bielom dome odložili z pondelka na stredu v reakcii na hurikán Ida, ktorý v nedeľu zasiahol juh USA, a sťahovanie amerických vojsk z Afganistanu. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.


Podľa Bieleho domu je stretnutie "prejavom solidarity" medzi týmito dvoma krajinami.

"Táto návšteva ukazuje plnú podporu Spojených štátov územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny, ktorá čelí pretrvávajúcej ruskej agresii," uvádza sa v správe Bieleho domu.

Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú narušené v dôsledku anexie Krymu z roku 2014 a podpory separatistov zo strany Ruska v konflikte v Donbase, v ktorom podľa ukrajinských úradov zahynulo 14.000 ľudí.

Na manévroch pri hraniciach s Afganistanom sa zúčastňuje asi 500 ruských vojakov
Približne 500 príslušníkov ruskej motorizovanej pechoty sa zúčastňuje na vojenskom cvičení v horskej oblasti Tadžikistanu. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo obrany, z vyhlásenia ktorého citovala agentúra Reuters. Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Lídri Ukrajiny a USA budú taktiež rozoberať otázky energetickej bezpečnosti a "podporu úsiliu prezidenta Zelenského v boji proti korupcii a zavádzaní reforiem založených na našich spoločných demokratických hodnotách," píše sa v správe.

Stretnutie prichádza po tom, čo Bidenova administratíva v júli oznámila dohodu s Nemeckom, ktorá umožní dokončenie plynovodu Severný prúd 2 popod Baltské more bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám.

Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump predvlani čelil ústavnej žalobe (impeachmentu) za pokus prinútiť Zelenského, aby obnovil vyšetrovanie syna Joea Bidena, Huntera, z korupcie na Ukrajine. Americká Demokratická strana obviňovala Trumpa, že sa takto snažil zapojiť cudziu krajinu do predvolebného boja v USA.

Americký dron zabil atentátnika v Kábule: Výbuch náloží v jeho aute usmrtil aj dieťa (VIDEO)
30 | 08 | 2021 | Tibor Sipos