Škandál: Slovensku hrozí medzinárodná blamáž. Na organizáciu šampionátu chýbajú peniaze!
30 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na Slovensku je azda najúspešnejší šport vodný slalom. Vyrástli na ňom nielen majstri sveta, ale aj olympijskí víťazi. Mená ako Martikán, Kaliská, Dukátová, bratia Hochschornerovci, Slafkovský, Beňuš či bratranci Škantárovci azda netreba žiadnemu priaznivcovi športu predstavovať.


Vodný slalom spravil nášmu športu naozaj skvelé meno. Napriek tomu teraz hrozí veľká medzinárodná blamáž. Krátko pred začiatkom majstrovstiev sveta totiž organizátorom chýbajú peniaze na jeho konanie! Ako informuje portál aktuality.sk, šampionátu v kanoistike hrozí dokonca zrušenie. Smutné je, že sa od neho odvrátili aj ministerstvá, ktoré ho finančne nechcú podporiť. Na šampionát sa asi 250 tisíc eur nikde nenájde. Na nezmyselnú očkovaciu lotériu milióny sú. Hanba, ktorá pôjde do celého sveta!
Výdavky zoškrtali na absolútne minimum, no stále je to málo

Do začiatku majstrovstiev chýbajú približne tri týždne. Organizátori už mali finalizovať prípravy. Žiaľ, stále musia riešiť najmä problémy s peniazmi. Ich výpadky, za ktoré môže do značnej miery pandémia koronavírusu, sú však také vážne, že šampionátu hrozí dokonca zrušenie. Slovensko organizovalo MS vo vodnom slalome aj v roku 2011, ktoré vtedy dopadli veľmi úspešne.

„Slovensko je vnímané ako kanoistická veľmoc. My sme chceli ukázať, že u nás vieme nielen vychovať legendárnych športovcov, ale aj pripraviť najväčší sviatok športu na úrovni, ktorá prevýši predchádzajúce podujatia a definuje nové štandardy. S tým sme aj do tohto projektu išli,“ uviedol pre TASR predseda sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Richard Galovič. Svetový šampionát v Čunove mal byť od 22. do 26. septembra.

Špičková talianska volejbalistka nemôže športovať pre vážne problémy po očkovaní
Portál sport24.pluska.sk informuje o zmarenej kariére talianskej volejbalistky. Vakcína ju úplne vyradila z hry. Francesca Marconová sa nemôže zúčastňovať tréningov svojho mužstva Volley Bergamo. Hráčka má totiž problémy so srdcom a vinník... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Petra Demková


„V momente, ako sme spustili prípravné práce, respektíve ich poslednú fázu, ktorá sa datuje na január tohto roka, tak sme začali vyjednávať so štátnymi orgánmi ohľadom podpory. Lenže tým, že situácia a priority sa pomenili, všetky procesy trvali relatívne dlho. Až dospeli do stavu, keď nám ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu naznačilo, že v súčasnej situácii nedisponuje dostatočnými zdrojmi. Požiadalo o predloženie najnižšieho možného rozpočtu pre zorganizovanie podujatia, vysvetlil Galovič.

Organizátori teda vyškrtli nielen otvárací ceremoniál a väčšinu prezentačných aktivít, ale aj kompletný program starostlivosti o športovcov, zahraničné delegácie a vyškrtali aj takmer všetok program smerujúci k posilneniu diplomatickej pozície Slovenska v štruktúrach medzinárodného športu.

„Toto sme tu ešte nemali!“ pokrik zo športových tribún absolútne sedí na to, čo sa na Slovensku deje
Slovensko sa po vzore svojho veľkého brata USA stáva krajinou neobmedzených možností. Ak o tom niekto pochybuje, tak to veru nemusí. Stačí si zrovnať zopár faktov. Veď kedy sa u nás za zaočkovanie dali vyhrať obrovské peniaze? A kedy ste sa mohli... Čítať ďalej
04 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Chýba ešte 250 tisíc eur, kompetentní ministri však odmietajú prispieť

„Vyškrtali sme všetko až na kosť, predstavili sme rozpočet na úrovni 600 tisíc eur, čo je zhruba 2 až 2,5-krát menej ako stoja šampionáty tohto typu kdekoľvek inde mimo Slovenska. Sú to náklady, ktoré sa nedajú podliezť, pretože zabezpečujú riadny chod podujatia, meranie času, rozhodcov či výrobu medzinárodného televízneho signálu pre Eurosport a ďalších vysielateľov z Európy, Ázie a Ameriky,“ skonštatoval Galovič.

Lenže ani to nestačilo. „Ministerstvo nám oznámilo, že v rámci svojich bežných rozpočtových možností môže poskytnúť maximálne 150 tisíc eur, čo nám spôsobuje obrovské ťažkosti,“ povedal Galovič, podľa ktorého sú finančné možnosti slovenskej kanoistiky prakticky vyčerpané. Napriek všetkým úskaliam sa organizátorom podarilo zohnať z vlastných zdrojov aspoň časť potrebných financií. 

Natália športovala a bola plná života. Zomrela po očkovaní na koronu. V júli by mala 48 rokov
Veľmi smutný príbeh sa stal v Česku žene, ktorá si chcela užívať život, no proti COVID-19 sa zaočkovať dať nechala. Napokon sa predsa len rozhodla, že si vakcínu pichnúť dá. Zomrela však dva týždne po prvej dávke. Čítať ďalej
22 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Máme pripravené peniaze, ktoré sú naše respektíve našich blízkych reklamných partnerov vo výške 200 tisíc eur. To znamená, že spolu s dotáciou z ministerstva sme na úrovni okolo 350 tisíc. Potrebujeme už len 250 tisíc eur. To je, samozrejme, veľa peňazí, ale hovorím o dotácii pre najúspešnejší slovenský šport, ktorú potrebujeme raz za desať rokov,“ zdôraznil Galovič. S prosbou o pomoc sa obrátil aj na ďalšie rezorty, ktoré majú v portfóliu podporu športu, teda obranu i vnútro. Organizátorom sa však kráti čas, ktorý už prekročil kritická hranicu. Nikto z organizačného výboru si nepripúšťa neúspech a sú odhodlaní spraviť všetko, aby približne 500 športovcov z 50 krajín nezostalo sklamaných:

Amatérsky šport dostáva tvrdé rany. „Dokedy, páni nekompetentní?“ pýta sa iniciatíva Za návrat športu
Situácia s koronvírusom na Slovensku je už podstatne lepšia ako pred pár týždňami, o čom svedčia uvoľnené opatrenia takmer vo všetkých odvetviach. Takmer preto, lebo amatérsky, rekreačný a mládežnícky šport zostali opäť na periférii záujmu... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Máme ešte nádej, keďže ministerstvo školstva a špeciálne pán Husár, je s nami v dennom kontakte a vidíme, že aj iným vysokým štátnym predstaviteľom to nie je ľahostajné. Veríme, že sa nájde spôsob ako to vyriešiť. Tak či onak, príde deň, a sú to iba dni, keď budeme musieť povedať, či sme alebo nie sme schopní zorganizovať MS tak, aby sme nespôsobili slovenskej kanoistike finančné straty a Slovensku stratu jeho skvelej reputácie.

Nemalo by sa to takto robiť a ani sme to takto nikdy nerobili, ale sme športovci a bojujeme až do konca,“ skonštatoval na samý záver smutne predseda sekcie divokých vôd slovenskej kanoistiky Richard Galovič. Takže, pán minister financií Igor Matovič, je vám milšie vlastné ego alebo pomôžete odvrátiť Slovensku medzinárodnú blamáž a hanbu?

Nehoráznosť! Rusofóbia narastá do obludných rozmerov aj v športe. Ruske zobrali vlajku!
V Poľsku sa konal zápas o titul majsterky sveta v dáme. Ruská šampiónka sa nestačila diviť, keď jej priamo spred nosa jeden z usporiadateľov doslova ukradol ruskú vlajku a vyvolal tým vlnu nevôle. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Peter Sulek