Komentátor Repa: Koalícia bude mať problém podržať Mikulca vo funkcii ministra vnútra
30 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

Hosťom Márie Hlucháňovej v relácii Počúvajte Pravdu bol komentátor denníka Pravda Marián Repa. V diskusii sa venovali okrem iného aj témam ako odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca či vypočúvanie policajného prezidenta Petra Kovaříka. Repu prekvapilo stanovisko strany SaS a Juraja Šeligu zo strany Za ľudí, ktoré podľa neho naznačujú, že v záujme toho, aby Mikulec ostal, obetujú radšej Kovaříka.


Obvineniu policajného prezidenta Kovaříka, ktoré prišlo nečakane vo štvrtok, sa venovali všetky médiá. Policajný prezident je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Mohol sa ich dopustiť počas júlového zásahu policajnej inšpekcie, keď bol zmarený zásah a dvaja kajúcnici so skupiny takáčovcov Matej Zeman a Peter Petrov utiekli. Komentátora Mariána Repu obvinenie, ako to povedal v relácii denníka Pravda, neprekvapilo.

Sulík je zatiaľ k obvineniu Kovaříka zdržanlivý. Čo povedal?
Obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka bratislavskou Krajskou prokuratúrou zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti vyvolalo na Slovensku doslova politický výbuch. On sám však... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Kovaříkov telefonát z Chorvátska bol neštandardný krok

Situácia v polícii je už natoľko vážna, že sa dotkla samotného Kovaříka a aj prokurátorov. "V spleti informácií človek ťažko hľadá, čo je pravda. Faktom je, že v prípade Kovaříkovho telefonátu z Chorvátska to bol neštandardný krok, prečo sa rozhodol práve takýmto spôsobom zastaviť zásah inšpekcie. Z troch kajúcnikov sa jeden priznal ku krivej výpovedi, čo vlastne vyvoláva otázky, akým spôsobom sa vyjadrujú ostatní kajúcnici," hovorí Repa.

Kovařík podľa neho odmieta výraz "vojna v polícii" a hovorí o tlaku v polícii, ktorá vyšetruje veľké prípady. Komentátor však poukazuje na to, že ide v poradí o tretieho policajného prezidenta, ktorý má problém. "Pred ním Lučanský a Gašpar skončili vo väzení. Na základe výpovedí sa prepracovávame ďalej a ďalej. Naposledy odpovedal veľmi jednoznačne pred médiami Imrecze, že nikto ho neovplyvňoval, nikto ho nemučil. Lebo toto často odznieva z úst Fica aj Kaliňáka," vysvetľuje. Ľudia, ktorí podľa Repu vyhodnotili, že už nie je dôvod pokračovať v tejto hre, pochopili aj to, že je pre nich výhodnejšie priznať sa k svojim činom a tým pádom sa podľa neho javí práca NAKA ako úspešná a dobrá, v pomere 51:49 pre Kovaříka.

Peter Pčolinský chce vidieť Kovařika vo väzbe
Sme rodina dlhodobo kritizuje činnosť Petra Kovaříka, ale problém má aj so samotným ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Nominant hnutia Sme rodina, Vladimír Pčolinský je už od marca vo väzbe. Podozrivý je z korupcie. "Peter Pčolinský hovorí, že ak... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Prekvapivé je komentovanie situácie stranou SaS a Šeligom zo Za ľudí

V priebehu týždňa sa uskutoční schôdza NR SR, kde bude prebiehať vyslovenie nedôvery Romanovi Mikulcovi. "Ide o sústredený tlak, ktorý keby sme zjednodušili, tak vidíme jednu líniu - Mikulec, Daniel Lipšic a Peter Kovařík. Na druhej strane sústredený tlak strán Sme rodina, Smer-SD, Hlas," hovorí Repa.

Komentátor je prekvapený z komentovania situácie stranou SaS. Aj tým, ako situáciu komentoval Juraj  Šeliga zo Za ľudí, ktorý sa síce postavil za Daniela Lipšica, ale zároveň obvinenia Kovaříka sa mu zdajú tak vážne, že by mal podľa neho zvážiť zotrvanie vo funkcii. Podľa Repu môže ísť o nátlak, aby sa sám vzdal, ale potom je rovnako zaujímavá aj otázka, ako dopadne samotné hlasovanie o Mikulcovi, pretože to už bude v tomto prípade tesné. Ostatné je podľa komentátora denníka Pravda už len špekulácia. Podľa neho nie je jednoznačné, že SaS a Za ľudí stoja na strane Mikulca. No je možné, že v záujme toho, aby Mikulec ostal, obetujú radšej Kovaříka. Aj keď komentátor má pocit, že bude snaha, aby Mikulcova línia ostala zachovaná.

Repa si myslí, že koalícia bude mať problém podržať Mikulca vo funkcii ministra vnútra. A ak neostane zachovaná línia Mikulec - Lipšic - Kovařík, prídu personálne zmeny, ktoré si celkom dobre nevieme ani predstaviť. "A to by mohlo veľmi urýchliť rozpad koalície. Ide o zásadné veci, či budú obvinenia úspešne ukončené alebo sa ich podarí zastaviť. Tlak na každého, kto sa týmto kauzám venuje, je enormný," vysvetľuje.

Kolíková prehovorila! Minister vnútra Mikulec má jej plnú dôveru. Pre Kovaříka má odkaz.
Mária Kolíková nakrútila video. Donútili ju k tomu okolnosti obvinenia policajného prezidenta Petra Kovaříka. Za ministrom vnútra Mikulcom rozhodne stojí. Pre policajného prezidenta má však odkaz, ktorý je síce diplomatický, ale... Čítať ďalej
28 | 08 | 2021 | Petra Demková

Remišová si kope vlastný hrob

V podcaste denníka Pravdy sa dotkli aj Veroniky Remišovej, ktorá presvedčila Milanovú, aby dala návrh na odvolanie štátnej tajomníčky Zuzany Kumanovej. Miesto nej nastúpi Viera Leščáková, ktorá bola donedávna v parlamente a pravou rukou Remišovej.

Remišová sa podľa Repu správa ako slon v porceláne. "Keby som bol zlomyseľný, tak by som povedal, že takto zlikvidovať vlastnú stranu by nedokázal ani ten najhorší záškodník, ktorý by bol nasadený. Tento jej krok je ešte zarážajúcejší, lebo tvrdenie, ktorým ho obhajovala, že jej ide o vzdelávací rozmer kultúry, hodnotím ako krok, ktorý opäť viac poškodzuje renomé strany. Remišová si kope vlastný hrob. Demokratický líder sám rozhoduje, sám dáva návrhy, čo odzrkadľuje úpadok vnútornej straníckej demokracie. Normálna strana by mala mať normálnu štruktúru, inak ide o produkt na jedno volebné obdobie," hovorí Repa.
Krajniakove rodinkárstvo

Čin Milana Krajniaka, ktorý odvolal Valentoviča, aby na miesto riaditeľa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny navrhol novinára, svojho blízkeho kamaráta, ktorý mu viedol aj webový Konzervatívny výber je podľa Repu jednoznačne kamarátstvo a rodinkárstvo. "Nie je odborník, je novinár a manažér v nejakej spoločnosti, ktorý sa nevenoval sociálnej politike nikdy. A zvyšuje to nedôveryhodnosť v očiach občanov," hovorí.

Na internete sa objavila kópia trestného stíhania na Kovaříka. Čo sa v ňom píše?
28 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič

Konanie voči Smeru, ktoré predviedli Hojsík a Šimečka, je veľmi nešťastné

A nielen Hojsík a Šimečka. K nim sa pridali aj ďalší europoslanci. "Nie je šťastná takáto komunikácia. Ak by kritika Smeru vzišla z vlastných radov, tak by som to vnímal inak, ale takto, ako to predviedli Hojsík a Šimečka, je veľmi nešťastné. Dôvody pre zotrvanie alebo nezotrvanie Smeru v strane Európskych socialistov už existovali dávno. Členstvo im už v roku 2006 bolo pozastavené z dôvodu, že sa spojili so SNS. Smer nenaberá správny smer, limitov by sa mali držať, ale progresívci by takto útočiť nemali," hovorí komentátor Repa v závere relácie Počúvajte pravdu.

Čekovský vycúval: na výzve k diskusii odborníkov som sa ocitol nedorozumením
V médiách chýbajú diskusné relácie, v ktorých by si vymieňali názory o pandémii a jej riešení protichodní odborníci. Na to v posledných týždňoch upozorňovali mnohí experti. To by sa však čoskoro mohlo zmeniť, píše Pluska. Výzvu podpísali aj rôzne... Čítať ďalej
28 | 08 | 2021 | Tibor Sipos