Francúzsko protestuje piaty týždeň za sebou (Vladimír Prochvatilov)
30 | 08 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Barikády na ostrove Guadeloupe


Dňa 14. augusta sa vo Francúzsku opäť konali masívne protesty proti covidovým preukazom. Demonštrácie sa konali na 200 miestach v krajine. Podľa oficiálnych údajov sa ich zúčastnilo asi 215 -tisíc ľudí, tieto údaje sú však v mnohých ohľadoch znížené.

V Paríži demonštranti pochodovali v troch kolónach. Prvá kolóna vedená vodcom strany ‘’Patriots’’ a kandidátom na prezidenta Florianom Fillipom pochodovala z Montparnasse na stanicu metra Port-Royal, kde sa k demonštrantom prihovorili zdravotnícki pracovníci. „Musíme tento hanebný zákon zrušiť!“  - povedal Filippo na margo hygienických preukazov zavedených vládou. Sprievod ďalších dvoch kolón organizovalo hnutie „Žlté vesty“.

Nová ideológia? Vo vzdelávacom materiáli OSN je zakázané slovo "žena", či "ženy
Antropologická revolúcia v OSN? Za procesom je ideologické presvedčenie, že použitie týchto slov znamená vylučovanie rodovo neutrálnych ľudí. Ženská organizácia OSN tiež tvrdí, že pohlavie a rodová identita existujú nezávisle na sebe. Kolaps logiky... Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | René Balák


Najväčší počet protestujúcich, tak ako aj minulý týždeň, bol v Toulone. Na jednom z plagátov bol Macron  vyobrazený ako Hitler a skratka prezidentovej strany La République en Marche bola zobrazená v svastike. Polícia začala trestné stíhanie za verejnú urážku prezidenta republiky.

Žlté vesty si urobili svoj výpočet počtu protestujúcich. Podľa nich do ulíc francúzskych miest piatu sobotu za sebou vychádza dvakrát toľko ľudí, ako podľa oficiálnych štatistík.

Aktivistka „žltých viest“ Valerie Pras, administrátorka skupiny Le Nombre Jaune na Facebooku, sa s reportérmi Le Figaro podelila o metodiku výpočtu počtu protestujúcich. Každú správu Le Nombre Jaune komentujú stovky Francúzov; väčšina sa domnieva, že oficiálne štatistiky niekoľkonásobne znižujú počet protestujúcich. Podľa údajov Le Nombre Jaune vyšlo 14. augusta do ulíc asi 390 000 ľudí.

Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 4.časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
28 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Masové protesty sa rozšírili aj do zámorských území Francúzska, najmä na ostrovy Guadeloupe a Martinik, kde prakticky prerástli do ľudového povstania. Francúzska geopolitička Valerie Bugaud hovorí:"80 percent obyvateľov Martiniku nechce byť očkovaných, požaduje, aby boli dodržiavané ich základné práva.’’ Chcú slobodnú voľbu, pre seba a svoje deti...

Lekári dostali príkaz, aby vytvárali zdanie katastrofického nárastu počtu pacientov s Covidom, a aby zverejňovali vyfabrikované fotografie a videá ľudí s koronavírusom, ktorí čakajú v dlhom rade na hospitalizáciu. V skutočnosti sú všetky centrálne príjmy prázdne. Počet úmrtí na koronavírus je sfalošovaný, ale v porovnaní s počtom obyvateľov je stále veľmi nízky. 

Takzvané ozdravné opatrenia a katastrofický tón médií aj úradných osôb sú absolútne neprimerané a neopodstatnené. Kyslíkové fľaše kamsi zmizli. Hasiči, felčiari a zdravotné sestry dostali príkaz nezahrnúť do štatistík tých pacientov s koronavírusom, ktorí boli očkovaní. Lekárne sú poučené, aby ivermektín nevydávali, a to ani na lekársky predpis. Skorumpovaní lekári očkujú bez súhlasu pacientov a ich rodín. Obyvateľstvo je podrobené prísnej izolácii. 

Presunutím armádnych jednotiek na ostrov sa úrady pokúšajú protestnú mobilizáciu potlačiť, zastrašujú a diskreditujú demonštrantov a vydávajú ich za negramotných, alkoholikov, poverčivých a iracionálnych ľudí. Zákonné požiadavky ostrovanov na prístup ku kvalitnej starostlivosti o pacientov a vedecky uznávanej a osvedčenej liečbe sa ignorujú. 

Šíri sa vírus hladu a zabíja účinnejšie ako COVID (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | Iveta Machová


"Nová karanténa rozdúcháva hnev v zámorských územiachpíše Le Nouvel Observateur. Po týždni karantény v Západnej Indii demonštrácie pokračujú. Na Guadeloupe, na ostrove Réunion, na Martiniku rastie napätie. Na Guadeloupe na znak protestu podpálili niekoľko áut a smetných nádob; vo viacerých mestách postavili barikády. Na Martiniku podpálili počas stretov demonštrantov a polície vo Fort-de-France vakcinačné miesto a lekáreň. Zväzové odbory ostrovanov sa obrátili s prosbou na ústrednú vládu, aby sa stretla s predstaviteľmi zodpovednými za zámorské územia, čo však bolo odmietnuté.

Samoorganizácia Francúzov rastie. Na mnohých miestach provincií sa organizujú takzvané terasy (terrasses sauvages). Stolíky vynesú do ulíc a na námestia, na ktoré protestujúci bez akýchkoľvek QR kódov umiestňujú jedlo a nápoje. Mnoho kaviarní a reštaurácií bolo na protest proti covidovým preukazom zatvorených. V Paríži sa v piatok 13. augusta večer  zišli stovky ľudí pri plastových stoloch na námestí Place de la République „aby si zajedli a vypili“. Polícia urobila "tomuto gigantickému aperitívu’’ rýchly koniec uvádza televízia BMFTV.

Zrážok s políciou je však menej: vyhlásenie policajného odborového zväzu o podpore demonštrácií malo svoj účinok. V meste Rennes, ked demonštranti neposlúchli požiadavku, aby sa rozišli, tak policajti ustúpili k všeobecnému jasotu, hlási Ouest-France.

Francúzske úrady si zrejme nie sú istí lojalitou bezpečnostných síl a hodlajú posilniť rady žandárstva žoldniermi spomedzi… ukrajinských „patriotov“. Informuje o tom oficiálna stránka Akadémie Národnej gardy Ukrajiny. Francúzsky vojenský atašé v Kyjeve, plukovník Jean-Luc Lomont, má na starosti skúšky ‘’na získanie vojenského certifikátu vo francúzštine pre predstaviteľov Národnej gardy."

Niekoľko francúzskych médií túto správu opublikovalo, dodávajúc, že „bojovníci Národnej gardy Ukrajiny sú najímani do služby vo francúzskom žandárstve, pričom táto národná garda má vo svojich radoch nacistov (vrátane práporu Azov) a je zapojená do zločinov proti obyvateľom Donbasu.

Neopovážte sa špiniť najodvážnejší čin tohto národa! (Eduard Chmelár)
Komentár Eduarda Chmelára (Facebook/status) Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


Bývalý dôstojník vojenskej rozviedky, generálny tajomník Nadácie Slobodné Francúzsko, plukovník vo výslužbe Alain Corvez v rozhovore pre Fond strategickej kultúry uviedol, že vie o spolupráci francúzskych a ukrajinských bezpečnostných síl. Vzhľadom na to, že Rumunov verbujú do žandárstva, je možné, že dojde aj na Ukrajincov.

Územný útvar rozviedky francúzskeho ministerstva vnútra predpokladá, že protestné demonštrácie potrvajú celé leto a budú pokračovať aj na začiatku školského roka kvôli obavám rodičov o ‘’očkovanie detí a boja proti Covidu-19 v školách.’’

A prezident Macron  pokračuje vo svojej línii. Nedávno povedal, že alternatívou ku covidovým preukazom je nová karanténa v celej krajine. Na pozadí takýchto vyhlásení popularita hlavy štátu klesá a šance na znovuzvolenie v roku 2022 sú čoraz iluzórnejšie.

"Najzraniteľnejšou skupinou sú dvakrát očkovaní!" (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
28 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová