Dialóg s Talibanom neznamená jeho uznanie, vyhlásil Macron
30 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Diskusie, ktoré Francúzsko vedie s predstavieľmi Talibanu o evakuácii ľudí z Afganistanu, neznamenajú uznanie tohto islamistického hnutia za novú vládu v krajine. Vyhlásil to v nedeľu francúzsky prezident Emmanuel Macron, informovala agentúra AFP.


"V Afganistane musíme vykonať operácie - evakuácie. Taliban je ten, kto má všetko pod kontrolou... musíme tieto diskusie viesť z praktického hľadiska. To neznamená, že dôjde k uznaniu. Máme stanovené podmienky," povedal Macron počas návštevy Iraku.

Macron ešte v sobotu poznamenal, že Francúzsko prostredníctvom Kataru rokuje s Talibanom o ochrane ohrozených Afgancov. Evakuácie sú plánované spoločne s Katarom a môžu zahŕňať leteckú prepravu, uviedol Macron s tým, že Francúzsko od 17. augusta evakuovalo z Afganistanu 2834 ľudí.

Bojovníci Talibanu 15. augusta bez boja obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, ktorú dve desaťročia vojensky podporovali Spojené štáty a Severoatlantická aliancia.

Taliban rozoslal ľuďom 16 prikázaní. Nastupuje mravnostná polícia, ženy majú byť zatvorené doma
Taliban sa pripravuje na odchod posledných vojakov. 16 prikázaní, ktoré začnú platiť akonáhle Afganistan opustí posledný vojak, rozposlali ľuďom prostredníctvom mobilných telefónov. "Podľa znalcov sa očakáva teror a diktatúra," píše český portál... Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová