Taliban rozoslal ľuďom 16 prikázaní. Nastupuje mravnostná polícia, ženy majú byť zatvorené doma
29 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

Taliban sa pripravuje na odchod posledných vojakov. 16 prikázaní, ktoré začnú platiť akonáhle Afganistan opustí posledný vojak, rozposlali ľuďom prostredníctvom mobilných telefónov. "Podľa znalcov sa očakáva teror a diktatúra," píše český portál Reflex. 


Situáciu v Afganistane pre portál Reflex opísal Ahmed, ktorý pracoval pre afganský olympijský výbor. Športovaniu je samozrejme v Afganistane nástupom Talibanu koniec. "V Tokiu už nemal kto zdvihnúť našu vlajku, bol to pre mňa strašný pocit. Bojíme sa vyjsť von na ulicu. Ktorýkoľvek ozbrojenec sa môže začať pýtať, kto som, čo som robil. Môžu ma odviezť a zmiznem, rovnako ako kopa ďalších ľudí. Manželku a dcéru by som von vôbec nepustil. Len ja občas musím na nákup. Ceny všetkého strašne vzrástli. Do kancelárie sa už nikdy nedostanem, je obsadená. Mal som tam pas, diplomy, počítače so všetkými informáciami," opísal pre Reflex skutočnosť, ktorá sa v Afganistane odohráva.

Ahmed si uvedomuje, že cesty na únik má s rodinou prakticky zatarasené, ale ako uviedol vo video rozhovore pre Reflex, nikto nečakal, že Taliban nastúpi tak rýchlo.

V Kábule stovky ľudí protestujú proti zatvoreniu bánk
V Kábule stovky ľudí protestujú proti zatvoreniu bánk. Vrátane afganskej centrálnej banky. Informáciu podľa Magyar Nemzet priniesla afganská tlačová agentúra Hama Press. Protestujúci žiadajú, aby im banky dali aspoň časť peňazí z vkladov. Majitelia... Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

16 pravidiel, ktoré sa v Afganistane budú musieť dodržiavať

Zákaz púšťania a počúvanie hudby, tanca, na svadbách a iných slávnostiach, v obchodoch, autách, zákaz vlastniť prehrávač hudby. Porušením sa potrestá celá rodina.
Zákaz čítania a vlastnenia materiálov v cudzom jazyku.
Zákaz vlastnenia a čítania kníh iných ako Korán, šírenia kultúry, kníh i časopisov. Všetko bude spálené a šíritelia potrestaní.
Zákaz chovať domácich miláčikov, budú zabití.
Mužom musia nosiť bradu. Majú lehotu, by si ju do piatich týždňov nechali narásť, kto nebude mať pôjde do väzenia, kým nenarastie.
Zákaz holenia a zopínania vlasov, tie musia mužom voľne splývať.
Zákaz stavať sochy a vešať obrazy, plagáty.
Zakazuje sa hazard, omamné látky, drogy, cigarety, úžera.
Zákaz púšťania šarkanov a všetkých zábavných hier.
Ženy nesmú prať oblečenie vonku pri zdrojoch tečúcej vody. Porušenie sa bude trestať výpraskom manžela.
Ženy nesmú odchádzať z domu bez sprievodu manžela či pokrvného mužského príbuzného.
Ženy musia nosiť burku a byť zahalené od hlavy až k päte.
Muži majú zákaz šiť oblečenie pre ženy. Porušenie sa trestá okamžitým väzením.
Zákaz zhlukovaniu a zhromažďovania na verejnosti.
Povinnosť modliť sa dvakrát denne v mešite. Imám musí registrovať príchod aj odchod. Majitelia obchodov musí 15 min. pred začiatkom modlitby zavrieť obchod a ísť do najbližšej mešity.

Vážení politici v Afganistane ste totálne zlyhali a nikto odrazu nenesie zodpovednosť
Komentár Juraja Zábojníka Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriel Matta

Nástup mravnostnej polície

Afganec, žijúci v Česku, Fawad, pre portál Reflex uviedol, že pravidlá, ktoré majú začať platiť nie sú žiadnou novinkou. Platili aj do roku 2001. Na ich dodržiavanie dohliadala mravnostná polícia, ktorá mala právo liezť ľuďom do bytov a domov, kontrolovať, zastavovať a kontrolovať, okamžite bez súdu potrestať. Nie ste nikde v bezpečí, ani doma. Mravnostná polícia sa podľa jeho slov správa, ako SS.

Ahmed v Kábule má najväčšie obavy o manželku, ktorá je vysokoškolskou profesorkou, a dcéru, ktorá sa zaoberala rodovou politikou. Taliban podľa jeho slov pre Reflex, chodí a označuje farbou domy, kde žijú ženy, ktoré boli aktívne vo verejnom a spoločenskom živote. "Zatiaľ sa nevie prečo, ale toto označovanie neveští nič dobré. Nehľadiac na to, že už začali domové razie. Taliban chodí od domu do domu, hľadajú ľudí, ktorí spolupracovali s bývalým režimom, policajtov, vojakov, politikov a hlavne ženy, ktoré boli v politike a vo verejnom živote," povedal.
Taliban nevyznáva pravý islam

Podľa Hamida, ktorý žije v Česku, Taliban nevyznáva pravý islam. Je to skupina, ktorá vznikla za peniaze niekoho, aby ovládli nerastné bohatstvo Afganistanu a jeho strategický význam. Jeho nadvláda bude obrovský horor," uzatvára Hamid.

Absurdné investície do Afganistanu, ktoré priniesli korupciu, chudobu a žiadnu demokraciu
Západné krajiny, najmä USA a Británia, za posledné roky napumpovali do Afganistanu miliardy, ale dosiahli opak toho, čo chceli. Chceli vybudovať novú spoločnosť, namiesto toho s množstvom peňazí iba podporovali korupciu, ktorá sa stala ohniskom... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová