Sebastian Kurz bol opäť zvolený za šéfa ÖVP, na zjazde získal 99,4 percenta hlasov
29 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Rakúska ľudová strana (ÖVP) si v sobotu drvivou väčšinou opätovne zvolila za svojho predsedu kancelára Sebastiana Kurza. Udialo sa tak na zjazde strany v meste Sankt Pölten v spolkovej krajine Dolné Rakúsko.


Kurza, ktorý v piatok oslávil svoje 35. narodeniny, podporilo 533 z celkovo 536 delegátov, čo predstavuje 99,4 percenta, informuje tlačová agentúra AP. Kurz vedie stranu od roku 2017, pričom v tom istom roku sa stal najmladším rakúskym kancelárom.

V príhovore ku kolegom pred hlasovaním Kurz hovoril na rozličné témy a o prioritách politiky ÖVP. Zdôraznil nutnosť pokračovať vo vakcinácii proti covidu a v súvislosti s utečencami z Afganistanu vyhlásil, že Rakúsko "by nemalo prijať viac ľudí, než dokáže integrovať".

Prečo sa pustili národniari do Pellegriniho? Dôvodom je TOTO, čo zaznelo na tlačovke
O stratifikácii nemocníc, respektíve o zmenách v ich koncepcii sa už dlhšie hovorilo a hovorí v súvislosti so snahou pomôcť pozdvihnúť naše zdravotníctvo. Uvažovalo sa o nej nielen za predchádzajúcej vlády Petra Pellegriniho, ale vážne sa ňou... Čítať ďalej
28 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Sobotňajšie hlasovanie bolo znakom dôvery ÖVP v Kurza, ktorý má za sebou niekoľko politicky náročných mesiacov, analyzuje AP. V máji ho vypočúvali protikorupčné úrady na základe podozrenia, že pred parlamentným výborom spravil nepravdivé vyhlásenia.

Vypočúvanie sa týkalo vyšetrovania tzv. kauzy Ibiza - škandálu, v ktorom figuroval líder krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache, čo v roku 2019 privodilo pád Kurzovej predchádzajúcej vládnej koalície.

"Táto skúsenosť ma v skutočnosti spravila ešte odolnejším, silnejším a odhodlanejším," vyhlásil v sobotu Kurz, ktorý bol jediným kandidátom na post predsedu ÖVP.

Postoj strany k migračnej otázke a jej odmietanie utečencov z Afganistanu viedli k zvýšeniu napätia vo vzťahoch so spoluvládnucimi Zelenými, dopĺňa tlačová agentúra DPA. V Rakúsku sa v súčasnosti nachádza viac ako 40.000 Afgancov, čo je ich druhá najväčšia skupina v EÚ v pomere k počtu obyvateľov hostiteľskej krajiny.

Eduard Chmelár: "Hanba vám, darebáci, nemáte úctu k ničomu! Bojíte sa hnevu ľudí?"
"Na pápeža ste ochotní pustiť desaťtisíce, a tu sa nenašlo miesto ani pre pozostalých padlých hrdinov? Puknuté srdce Múzea SNP, ktoré chcete rozparcelovať na franforce, je dnes symbolickejšie než kedykoľvek predtým. Za toto naši starí otcovia a... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová