Okolie letiska v Kábule sa vyprázdnilo a miesto už kontroluje Taliban
29 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Hnutie Taliban rozmiestnilo v sobotu okolo letiska v afganskej metropole Kábul viac hliadok, aby po štvrtkovom bombovom útoku predišli zoskupovaniu veľkého množstva ľudí, informovala agentúra AP.


Taliban zriadil na cestách vedúcich k letisku nové kontrolné stanovištia, na ktoré dohliadajú jeho členovia v uniformách. Tí tam v sobotu vypálili aj niekoľko varovných výstrelov. Oblasti v okolí letiska, kde sa v posledných dvoch týždňoch zhromažďovali veľké davy ľudí v nádeji, že sa im podarí dostať z krajiny, sú tak v súčastnosti takmer prázdne, píše AP.

Mnohé krajiny ako napríklad Taliansko čo Británia už medzičasom ukončili svoje evakuačné operácie v predstihu pred 31. augustom, ktorý americký prezident Joe Biden určil ako konečný dátum odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Do celkového ukončenia evakuácie tak ostáva už len pár dní.

Začala sa pomstychtivá odplata Američanov? (VIDEO)
Američania veľmi ťažko znášajú útok na vojakov a civilistov utekajúcich z Afganistanu. Nálet v Nangarháre prišiel deň po tom, ako americký prezident Joe Biden prisľúbil odvetu za štvrtkový teroristický útok, pri ktorom zahynulo 13 amerických... Čítať ďalej
28 | 08 | 2021 | Ivan Mihale


Štvrtkový útok podniknutý teroristami z afganskej odnože skupiny Islamský štát (IS) si vyžiadal životy 13 amerických vojakov a zranil ďalších 18. Presný počet zabitých Afgancov ešte nie je známy.

Podľa britskej stanice BBC zahynulo pri útoku najmenej 90 ľudí a ďalších 150 bolo zranených. Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach. Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útoku zomrelo najmenej 28 jeho členov.

Pôvodné správy hovorili o dvoch bombových útokoch. Podľa piatkového vyhlásenia Pentagónu však pred bránou letiska došlo len k jednej explózii, ktorú vykonal samovražedný atentátnik.

Absurdné investície do Afganistanu, ktoré priniesli korupciu, chudobu a žiadnu demokraciu
Západné krajiny, najmä USA a Británia, za posledné roky napumpovali do Afganistanu miliardy, ale dosiahli opak toho, čo chceli. Chceli vybudovať novú spoločnosť, namiesto toho s množstvom peňazí iba podporovali korupciu, ktorá sa stala ohniskom... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová