Môžeme očakávať enormný nárast cien, nezamestnanosti a chudoby. Chýba totiž materiál
29 | 08 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Pandémia má negatívny dopad na viaceré priemyselné odvetvia


Podľa finančného webu Hospodárskych novín, materiály už chýbajú aj v inom, ako v automobilovom priemysle. "Situácia s nedostatkom čipov, ale aj ďalšieho materiálu, ako je plech alebo plasty a obmedzenou výrobou, ovplyvňuje aj dostupnosť veľkých domácich spotrebičov, ako sú chladničky a práčky, umývačky riadu alebo napríklad robotické vysávače," opísala situáciu hovokyňa Alzy Daniela Chovancová.


"Stále máme v ponuke dostatok domácich spotrebičov, však dodávky nového tovaru prichádzajú s veľkým oneskorením, dokonca až ročným a na trhu tak dochádza k výpadkom niektorých konkrétnych modelov tovaru," uviedol Jan Pospíšil, obchodný riaditeľ spoločnosti HP Tronic. Značka Datart je jej dcérska spoločnosť. Podľa jeho slov sa v niektorých segmentoch tovaru znížila ponuka na polovicu bežnej úrovne.


Biden si zdriemol na stretnutí s izraelským premiérom. Ján Baránek má strach. Prečo?
Jána Baráneka zdieľa video, ktoré sa šíri internetom. Je na ňom zachytené stretnutie amerického prezidenta Joe Bidena a izraelského premiéra Naftaliho Bennetta. Baránekovi nebolo viac treba. Uštipačný komentár je na svete. Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | Petra Demková

Chýbajúci materiál brzdí výrobu

"Po celý čas pandémie koronavírusu sa stretávame s výpadkami dodávok výrobného materiálu v dodávateľskom reťazci. Aktuálny nedostatok čipov ovplyvňuje náš podnik významne. Výroba preto na niektorých pracoviskách prebieha v letných mesiacoch v nižšom móde proti prvému polroku 2021. Momentálne u nás platia tieto opatrenia: zamestnanci výroby na dotknutých pracoviskách čerpajú dovolenku, prešli na iné pracovisko, prípadne ľudia na nočnej smene čerpajú voľno s náhradou mzdy 80 percent ich priemerného zárobku," skonštatovala hovorkyňa českého podniku v Uničove Helena Spinová. Ide o dcérsku spoločnosť nemeckého podniku Miele, ktorý hlási podobné problémy.


Výrobcovia mobilov, počítačov a v podstate všetkých komponentov, kde sa používajú čipy, hlásia výpadky výroby kvôli nedostatku prvotných surovín. Avšak nejde len o výrobcov elektroniky. Výrobcovia nábytku, ako napríklad švédska Ikea, hlásia výpadky v skladových zásobách. Problém nastal kvôli uzavretým Čínskym prístavom. Tie sa mali zatvoriť kvôli nákaze koronavírusu.



Východisko je návrat prvovýroby do národných štátov

Podľa nemeckého inštitútu Ifo by stiahnutie prvovýroby do Nemecka znamenal pokles ekonomiky až o desatinu. Desatina výrobcov sa však nad týmto krokom reálne zamýšľa. Napriek tomu: "Mnoho firiem namiesto toho plánuje vybudovať sklady a zvýšiť počet dodávateľov," uviedla Lisandra Flachová z Ifo.


Čo myslíte, ktorý z domácich miláčikov u Slovákov vedie? Aké percento ľudí má psa a aké mačku?
Agentúra TASR prináša zaujímavý prieskum. Čo myslíte, koľko percent Slovákov má psa a koľko mačku? Má viac ľudí psov, alebo mačky? A čo porovnanie vidieka a mesta? Tušíte, ktoré mená vedú rebríček? Čítajte a dočítate sa. Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | TASR/ Petra Demková