Historické budovy a výhľad na more: Talianske mesto pri Ríme predáva domy za jedno euro
29 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Výpredaj domov za jedno euro v Taliansku pokračuje. Tentoraz sa do ponuky dostali historické nehnuteľnosti neďaleko Ríma, píše portál Newstream. 


Mestečko Maenza, nachádza sa asi 70 kilometrov juhovýchodne od Ríma, je prvé v talianskom regióne Latinum, ktoré láka nových obyvateľov na výhodnú ponuku desiatok nehnuteľností. Na akcii vedenia mesta upozornil spravodajský server CNN.

"Postupujeme krok za krokom. Potom, čo získame prázdnu nehnuteľnosť, ju inzerujeme na našich webových stránkach. Snažíme sa všetko urobiť čo najtransparentnejšie," uviedol starosta Maenzy Claudio Sperduti. Cieľom podujatia je snaha o znovuzrodenie mesta, návrat života do pokojných ulíc a obnova rozpadnutých objektov. Vedenie mesta dúfa, že sa tak podarí zrekonštruovať asi stovku zanedbaných domov, niektoré z nich sú skôr ruinou a znamenajú potenciálne nebezpečenstvo pre okoloidúcich.

https://www.instagram.com/compagniadeilepini/?utm_source=ig_embed


Výhľad na more za jedno euro

Podmienkou uzavretia zmluvy o kúpe je záväzok zo strany kupujúceho o dokončenie rekonštrukcie do troch rokov a zloženie vratnej zálohy vo výške päť tisíc eur. Záujemca takisto musí odovzdať podrobný plán, ktorý predstaví výsledok prestavby.

"Presťahovanie do Maenzy povinne nevyžadujeme, ale samozrejme dávame prednosť tým, ktorí sa u nás chcú usadiť a začať s rekonštrukciou najrýchlejšie," približuje ďalej Sperduti. Dodáva, že jeho cieľom nie je zastavenie úbytku obyvateľov ako v prípade podobných akcií v Taliansku v minulosti, ale bojkot realitných kancelárií a špekulantov s nehnuteľnosťami. "Maenza nie je umierajúcim mestom, v historickej časti stále nájdeme dostatok obyvateľov, lokalita ale potrebujeme čerstvý vietor," tvrdí.

Ukrajina: LGBT komunitu počas pochodu napadla organizácia "Tradícia a poriadok"
V ukrajinskej Odese vypukli v sobotu podvečer nepokoje v čase "Pochodu rovnosti", ktorý organizovali členovia LGBT komunity. Do ulíc vyšli aj odporcovia tohto pochodu. Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | TASR