Začala sa pomstychtivá odplata Američanov? (VIDEO)
28 | 08 | 2021 I Ivan Mihale

Američania veľmi ťažko znášajú útok na vojakov a civilistov utekajúcich z Afganistanu. Nálet v Nangarháre prišiel deň po tom, ako americký prezident Joe Biden 

Mimoriadna správa: Útok na AMERICKÝCH vojakov na letisku v Kábule (VIDEO)
Na kábulskom letisku došlo k samovražedným útokom na amerických vojakov. Zahynulo 12 amerických vojakov a 15 ďalších utrpelo zranenia. Útok zasiahol aj civilistov čakajúcich na evakuačné lety. Podľa CNN International zahynulo aj viac ako 60... Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Ivan Mihale
za štvrtkový teroristický útok, pri ktorom zahynulo 13 amerických vojakov a najmenej 170 ďalších pred medzinárodným letiskom v Kábule .


 Útok uskutočnili
Veľké zmeny v Námornom zbore USA: Menej tankov a ľudí, ale viac dronov
Americká námorná pechota zmenšuje objem. Príde o tanky, obrnené vozidlá a vojakov. No pribudnú bezpilotné lietadlá, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca
na "plánovača" odnože Islamského štátu pôsobiacej na území Afganistanu, známej pod skratkou IS-K alebo ISIS-K, ktorá sa priznala k útoku na kábulskom letisku.
Nie sú si istí, ale útok uskutočnili

Podľa CNN International, Islamský štát v Khorasane, známy ako ISIS-K, tvrdí, že militant ISIS vykonal štvrtkový samovražedný útok pri letiskovej bráne, ale neposkytol žiadne dôkazy na podporu tohto tvrdenia. Americkí predstavitelia uviedli, že za útokom pravdepodobne stojí  táto skupina.

"Americké vojenské sily dnes uskutočnili protiterostrickú operáciu proti plánovačovi ISIS-K. K bezpilotným náletom došlo v afganskej provincii Nangarhár," uviedol v piatok hovorca kapitána Bill Urban. "Prvé náznaky naznačujú, že sme cieľ zabili. Nevieme o žiadnych civilných obetiach." Je potrebné dodať, že Biden útok schválil.

Spojené štáty zároveň opätovne vyzvali svojich občanov, aby "okamžite" opustili brány letiska, pretože stále hrozí závažné nebezpečenstvo. Od 14. augusta evakuovali a uľahčili rozsiahli útek približne 109.200 ľuďom.