Prečo dostala vojenské vyznamenanie veľvyslankyňa USA na Slovensku? Pýta sa Viktorín
28 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Aj Slovensko evakuovalo ľudí z Afganistanu. Generál vo výslužbe Jozef Viktorín z hnutia Republika však skritizoval, že pri vyznamenávaní našich vojakov za evakuáciu Slovákov dostali vyznamenanie aj takí, ktorým vôbec nepatrilo.


Je to síce neuveriteľné, ale je to tak. Vyznamenanie dostala i veľvyslankyňa USA na Slovensku Bridget Bink či náš veľvyslanec v Afganistane Peter Bátor. A generál vo výslužbe Jozef Viktorín sa v statuse úplne jasne pýta: „Za čo? Za „spackaný“ odchod spojencov, vrátane SR z Afganistanu?“ Kritiky na rezort obrany v súvislosti s Afganistanom sa však od Viktorína znieslo podstatne viac.
Ocenili sme veľvyslanca, ktorý nie je hoden stáť pred vojakmi

Viktorín hneď v úvode statusu priznáva, že keď videl ocenenie príslušníkov našich ozbrojených síl za evakuáciu občanov Slovenska z Afganistanu, neveril vlastným očiam. „Áno, príslušníci OS splnili úlohu, ktorú dostali. Jej splnenie treba dôsledne vyhodnotiť, a to aj pozitíva i negatíva,“ konštatuje generál vo výslužbe a vzápätí sa púšťa do kritiky.

„Potom vidíme, že medzi ocenenými je náš veľvyslanec Bátor. Pýtam sa, prečo? Aha, už viem: priateľ pána ministra a každá pochvala resp. vyznamenanie sa hodí do životopisu. Ocenili sme veľvyslanca, ktorý nie je hoden stáť pred vojakmi a už vôbec nie je hoden byť vyznamenaný spoločne s tými, čo nasadili život priamo v ohnisku,“ píše jasne Viktorín smerom k nášmu veľvyslancovi.

Ale to nie je z jeho kritického pohľadu všetko, pretože vyznamenanie dostala aj veľvyslankyňa USA! „A tu mám otázku jasnú a priamu: za čo vyznamenanie? Za „spackaný“ odchod spojencov, vrátane SR z Afganistanu? Alebo sa ozvalo zlé svedomie USA a preto takáto „nezištná“ pomoc? Predpokladám, že jej excelencia dostala pokyn z domova, aby postupovala v súlade s manuálom. Skrátka si plnila úlohu, ktorá vyplýva z pozície veľvyslanca a plánu bilaterálnej spolupráce,“ skonštatoval na adresu Bridget Bink náš generál vo výslužbe.

Generál vo výslužbe J. Viktorín: Morálna povinnosť prijať utečencov? NIE
Neprehľadná situácia v Afganistane, a najmä návrat Talibanu k moci, je najväčší dôvod prečo sa zdvihli tisíce tamojších obyvateľom a dali sa na útek. Kam, to ani oni možno ešte presne nevedia, no chcú ísť tam, kde je pokoj. Na Slovensku síce... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Slovensko má ozbrojené sily, naše ozbrojené sily nie sú záchranný zbor

Z príhovoru predsedu vlády sme sa podľa Viktorína dozvedeli, že máme špičkové záchranné zbory ako na ministerstve vnútra, tak aj obrany. „Pán premiér, len poznámka. Slovensko má ozbrojené sily, ktoré plnia úlohy vyplývajúce zo zákonov – naše ozbrojené sily nie sú záchranný zbor, hoci Vy to tak chápete. A to je smutné,“ srší generál kritikou smerom k Eduardovi Hegerovi a dodáva: „Žiaľ, niekedy musia vojaci plniť aj politické rozhodnutia, ktoré im na konci dňa škodia. Chvály z úst ministra zahraničných veci ako excelentne sme spolupracovali so spojencami pri evakuácii videl občan v priamom prenose. Mimochodom, české ozbrojené sily sa otočili trikrát, kým sme pristáli,“ píše takmer posmešne Viktorín.



„A čerešnička na torte: minister obrany vyzdvihuje vojakov za zvládnutie úlohy evakuácie, aj keď celú operáciu pripravili za 27 hodín! To nemôžete myslieť vážne, že naše ozbrojené sily nemali v súvislosti s pôsobením v Afganistane plán evakuácie resp. nemali spracované jej scenáre. Viete čo je objektívna politická zodpovednosť? Dúfam, že áno.

Tu sa znova potvrdzuje, že nemožno čakať, kým ktosi bude za to niesť zodpovednosť,“ konštatuje generál vo výslužbe, podľa ktorého za našich vojakov zodpovedajú príslušní velitelia a nie naši spojenci (ani NATO) a už vôbec nie vojenskí plánovači zo SHAPE, na ktorých sa naši „kompetentní“ s určitosťou spoliehali. „Celá ceremónia odrážala strach, aj zlé svedomie. Žiaľ, aj takíto ľudia zasahujú do oblasti bezpečnosti a medzinárodných vzťahov,“ končí svoj status generál vo výslužbe Jozef Viktorín.

Generál Viktorín: Myslíme si, že asistenčné úlohy armády sú dostatočné pre ochranu občanov Slovenska? Nie!
Minister obrany Jaroslav Naď v súvislosti s kontrolami na hraniciach vyhlásil, že armáda je pripravená poskytnúť pomoc polícii pri kontrole hraníc, aby spoločne zabránili údajnej tretej vlne koronavírusu. Generála Jozefa Viktorína to doslova... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik