Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 4.časť
28 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers)


Pozrite tiež predchádzajúce časti:
Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 1. časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 2. časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 3. časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Marshall McLuhan v 60. rokoch pozoroval, že ľudia sú nástrojári, ktorých nástroje ich nakoniec pretvoria. Po päťdesiatich rokoch preto navrhujeme, aby aforizmus zahŕňal „prebudovanie“ ľudí, pretože súčasný vek internetu slúži ako globálny nervový systém pre ľudstvo. Tvrdia to svorne Daniel Broudy a Makoto Arakaki z katedry anglickej komunikácie Okinawskej kresťanskej univerzity Nishihara v Japonsku.


Tento článok sa zameriava na to, ako v tomto súčasnom období informačného veku médiá manipulujú s verejnou mienkou a súhlasom s novými digitálnymi nástrojmi a technikami, ktoré ohrozujú ľudskú  suverenitu.
Rýchlosť a bezpečnosť: Je to pre vaše vlastné dobro

„Ľudstvo si sotva všimlo,“ poznamenal Edwin Black, „keď sa v tichosti objavil koncept masovo organizovaných informácií, ktoré sa stali prostriedkom sociálnej kontroly, vojnovou zbraňou a plánom na zničenie skupiny“.


Otázkou je, aký význam majú nástroje tohto súčasného obdobia informačného veku pre nový sociálno -ekonomický poriadok? Stroje sú v samom strede rodiaceho sa systému globálneho otroctva, ktorého kontúry sú mierne rozmazané lákavou integračnou propagandou, obrazmi a jazykom typickým pre postupujúci technologický pokrok.


Vzrušenie generované sofistikovanosťou, rýchlosťou a efektivitou maskuje správy o blížiacom sa rozsiahlom otroctve.


Dav demonštrantov v Londýne vnikol do televízie Chanel 4
Dav protestujúci proti obmedzeniam proti ochoreniu Covid vnikol do budovy britskej mediálnej spoločnosti ITN. Informuje sptravodajská stanica RT. Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič

Informačný vek sa nezrodil v Silicon Valley ale vo fašistickom Berlíne

Moderná história poskytuje precedens a kontext. Edwin Black v roku 2012 označil počítač, ktorému sme dali tvar, za kľúčový nástroj, ktorý nás časom zmenil. Bez počítača v plienkach by vedúci predstavitelia nacistickej strany nemohli organizovať a vykonávať svoje plány na identifikáciu nežiaducich osôb, ich vylúčenie zo spoločnosti a konfiškáciu majetku; ich posielanie do get; ich deportáciu; a nakoniec vyvinúť úsilie na ich vyhubenie.


S pomocou stroja IBM Hollerith (primitívneho predchodcu dnešného mikroprocesora) mohla Tretia ríša ukladať informácie o akomkoľvek procese, jednotlivcovi alebo mieste pomocou vynaliezavosti dier vyrazených na papierových kartách v stĺpcoch a riadkoch.


Informačný vek, ktorý sa nezrodil v Silicon Valley, ale v roku 1933 v Berlíne, individualizuje štatistické informácie. „Nielenže vás môžem považovať za člena davu,“ poznamenáva Black, „ale môžem aj individualizovať informácie, ktoré o vás mám“ - kde žijete, aké je vaše povolanie a kde sú vaše bankové účty.


Pentagón verí, že umelá inteligencia dokáže predpovedať svetové udalosti (Scott Ritter)
Americká armáda testuje počítačový systém predvídania riadený umelou inteligenciou (AI), ktorý má presne predpovedať krízu skôr, ako k nej dôjde. Ak to znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, je to pravdepodobne preto, že to tak je, píše vo... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca

Začalo to tetovaním v koncentračnom tábore

Asi najväčší úspech kódovania papierových kariet s etnografickými údajmi sa ukázal v jeho konkrétnom prejave tetovania vyrytého na predlaktiach väzňov koncentračného tábora. Očíslované značky slúžili ako koncepčné reťazce, ktoré väzňov spájali so strojmi Hollerith.


Tie analyzovali ich jedinečnú ľudskú podstatu do sociálnych, ekonomických a etnických kategórií. Kategórie sú kľúčové pre pozdvihovanie ostatných aj pre ich marginalizáciu. „Väčšina kategorizácií“, poznamenal George Lakoff, „je automatická a nevedomá, a ak si to všetko uvedomíme, je to iba v problematických prípadoch“.


Latentné stereotypy a predsudky, ktoré majú ľudia pri moci, sa stávajú známymi iba vtedy, ak sú tieto kognitívne konštrukty prevedené do hovoreného slova, nariadených politík a/alebo násilných činov.


USA nemajú právo prednášať Rusku o Kryme, sami podporujú okupáciu sýrskych území Izraelom (Rachel Lloydová)
Názor Rachel Lloydovej (Russia Today) Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Problematický prípad nežiaducich prvkov bol napríklad pre Hitlera dilemou najskôr v mysli, vedomej kategorizácii, ktorá si vyžadovala vyriešenie prostredníctvom vyššieho povedomia o hrozbe, ktorú Židia podľa neho predstavovali pre čistotu väčšej kultúry a spoločnosti.


Čiastočne sa to stalo tým, že sa nevyslovené pocity prejavili. Joseph Goebbels ako minister propagandy zostavil  príbehy, ktoré slúžili na zaradenie Židov a iných nežiaducich osôb do nehumánnej kategórie.



Stroj Hollerith spoločnosti IBM

Podľa Theodora Portera „jednou z úloh histórie je identifikovať zdroje toho, čo nadšenci prehlasujú za úplne nové a revolučné“. Black z historických záznamov zistil, ako stroj Hollerith spoločnosti IBM priniesol revolúciu v účinnosti pri zvládaní únavných rutín a úrovní pozornosti, ktoré si vyžiadalo obrovské množstvo údajov zo sčítania ľudu.


Fiasko! Herná platforma World of Warcraft je spoľahlivejšia ako francúzsky systém zdravotných QR kódov (Rachel Marsdenová)
Názor Rachel Marsdenovej (Russia Today) Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

S rozsiahlymi súbormi numerických údajov bolo nakoniec možné manipulovať spôsobmi, ktoré z abstraktných čísel urobili zmysluplnejšie portréty skutočných ľudí. Tento úžasný nový svet hromadných údajov prišiel k spojeniu divného s banálnym, koncepčného s materiálom a inovácií s bežným.



Vždy ide o peniaze... Aj keď ide o ľudské životy, ide o peniaze

Black sa čuduje, prečo sa IBM zapojila do trhu fašistických táborov smrti. "Nikdy to nebolo o antisemitizme," tvrdí, "nikdy o nacizme; vždy išlo o peniaze.“ Smrť bola lukratívna pre konkrétny druh voľného trhu.


Slepá honba za peniazmi a mamonom v súčasnom živote hrozí tým, že ľudí, čiastočne alebo úplne, prerobí na predajné a jednorazové komodity. Michael Burawoy, ktorý tento proces označuje za „tretiu vlnu marketizácie“, hovorí o súčasných trhoch, kde sa aj „časti ľudského tela ... stali komoditami, ktoré sa kupujú a predávajú“.


Cui prodest: Mainstream prijal od štátu státisíce na propagáciu očkovania, tvrdí Baránek
Komentár Jána Baránka (Facebook / status) Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Skončí to mikročipom

Ak sa teda väzenie a otroctvo začne väzňom v Osvienčime s vytetovaným analógovým Hollerithovým číslom, nové otroctvo sa skončí väzňom koncentračného tábora mikročipovaným v globálnej matici s digitálnym číslom.


Nástroje matice sa v súčasnosti objavujú všade, inteligentné kamery a senzory skutočného sveta doplnené okuliarmi virtuálnej reality na Internete vecí (IoT). Mocná elita ich tlačí na ľudí v šikovných marketingových kampaniach. Tento neúprosný pochod k dobrovoľnému otroctvu v globálnej ekonomike by nemal byť prekvapením pre tých, ktorí so znepokojením sledovali nástroje veľkých dát aplikované na všetky produkty a komodity. Organické aj anorganické.


Ako 12-miestny číselný identifikátor sa Universal Product Code (UPC) prvýkrát objavil v roku 1971 pre obchodné položky. Všadeprítomný dizajn IBM pre UPC, ktorý dnes vidíme, priniesol revolúciu v sledovaní a kontrole všetkých zásob materiálu v mieste predaja.


Bradatí muži Talibanu už disponujú výzbrojou za miliardy (VIDEÁ)
Bojovníci Talibanu už desaťročia bojujú proti americkým vojnovým lietadlám a obrneným vozidlám prevažne s kalašnikovmi, improvizovanými výbušninami a pozemnými raketami. So super rýchlym pádom Kábulu a následným útekom amerických vojakov však... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Krátko nato sa čiarový kód začal objavovať v značkách pre hospodárske zvieratá. Vo väčšine prípadov je značka na zvierati evidentným dôkazom vlastníctva. Dnes je značkou vlastníctva nový čip IBM/Sony „PersonalCell“- rádiofrekvenčný identifikačný čip (RFID), „menší ako zrnko ryže“ a implantovateľný pod kožu, nielen u hospodárskych zvierat a domácich zvierat, ale čo je najdôležitejšie, u ľudí.



Položí implantovateľný čip základy totalitnej dystopie?

Jefferson Graham v diele „Nakoniec čipovaní budete“ nám pripomína, že mocenská elita nepovažuje ľudí za nič viac ako domácich miláčikov.  Titulok označuje nové nástroje ako autonómne hrozby pre ľudskú suverenitu.


„Tento trend,“ poznamenáva Lee Brown, „sa zhoduje s pochodom Švédska smerom k bezhotovostnému obchodu, pričom bankovky a mince predstavujú iba 1 percento švédskej ekonomiky“. Väčšina diskurzu obklopujúceho hrozby pre systém a pre ľudskú slobodu a suverenitu je naplnená obrazmi vojny, ktoré stavajú človeka proti jeho strojom.


Neočkované sestričky v USA prichádzajú o prácu. Aké plány kuje vláda u nás?
V USA je rovnako ako aj na Slovensku problém s nedostatkom zdravotného personálu v nemocniciach. Napriek tomu sa v Spojených štátoch začalo z nemocníc prepúšťať. Sestry ktoré sa odmietajú dať očkovať, buď odchádzajú samé, alebo ich vyhodia. Na... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Petra Demková

Mainstreamová propaganda však do značnej miery zakrýva sieť technokratických prospechárov, ktorých motívy dominujú verejnému diskurzu.


Technokrati vďaka neobmedzenému prístupu k hlavným médiám, ktoré vlastnia, píšu skripty pre novú ekonomiku, spravujú a manipulujú s „informáciami v tomto svete založenom na dátach ... uznávaných ako vzrušujúce, sexy a moderné. A nie prvýkrát, ... Minimálne od printovej kultúry je vzrušenie z dát spojené s odvážnymi novými technológiami“.


Implantovateľný čip je odvážny nový nástroj, ktorého používanie sa teraz v korporátnych spravodajských médiách normalizuje. Jeho uvádzaná účinnosť je tak vzrušujúca a životne dôležitá, že nikto v mainstreame kriticky nespochybňuje, kam tieto nástroje zavedú ľudstvo.


Žaloba priamo na Bidena. Muž poslal úradom 1500 strán dôkazov
Muž, ktorý žaluje Bidenovu administratívu kvôli povinným rúškam, poslal 1500 stranovú odpoveď úradom po tom, ako sa pokúsili jeho žalobu zmiesť zo stola. Doložil množstvo dôkazov, článkov i výstrižkov z novín o tom, že rúška sú neúčinné.... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Petra Demková

Technokratická dystopia

Na záver sa zamyslíme nad históriou, aby ju čitatelia zvážili, keď sa v kontexte vznikajúceho „vojensko-priemyselného komplexu“ začal objavovať prízrak technokratickej dystopie. Aldous Huxley varoval svet 4 roky pred slávnym odkazom prezidenta Dwighta D. Eisenhowera, ktorý upozornil občanov na novú hrozbu mieru.


Rozhovor Huxleyho s novinárom Mikeom Wallaceom predpovedá dobu, keď bude všetko kontrolované mocenskou elitou, čo ohrozí schopnosť človeka uvažovať, a teda ako trójsky kôň otvorí cestu útokom na ľudské práva a suverenitu. Huxley začína predpokladom, ktorý už predtým vypracoval Walter Lippmann, že vedúci predstavitelia musia „získať súhlas“ ľudí, ktorým vládnu.


... ak chcú zachovať svoju moc na neurčito, musia získať súhlas voličov, a to urobia čiastočne drogami, ako som predvídal v Brave New World, čiastočne týmito novými technikami propagandy ( Huxley, 1958 ).

"Kedy sa už poučia?" Aj Čína sa vysmieva USA
Peking vydal ďalšie napomenutie zahraničnej politiky Washingtonu. Nedávny pád Kábulu je podľa neho jasným dôkazom toho, že americké vojenské intervencie nefungujú, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Už len letmý pohľad na stále rastúcu posadnutosť USA predpismi a liekmi od začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia a vzostup americkej farmaceutickej hegemónie náhodnému pozorovateľovi odhalí, že obrovské časti obyvateľstva boli počas desaťročí „masívneho nadmerného predpisovania“ poddajné a pohodlne znecitlivené, umlčané, utišované a marginalizované.



Začneme milovať svoje otroctvo?

„Urobia to,“ poznamenáva Huxley, „obídením racionálnej stránky človeka a apelovaním na jeho podvedomie a hlbšie emócie a dokonca aj na jeho fyziológiu, a tak ho prinútia skutočne milovať svoje otroctvo“.


Keďže sa v nespočetných domácnostiach objavuje množstvo osobných domácich asistentov od spoločností Amazon, Apple, Google, Microsoft, Facebook..., o hlbokú univerzálnu túžbu po sociálnom spojení, bezpečí a zabezpečení sa teraz postaralo neustále odpočúvanie zo strany popredných korporácií a štátu.


Zelensky sa nevzdáva snahy o navrátenie Krymu. Pomôcť mu má aj Heger
V ukrajinskej metropole sa v pondelok uskutoční ustanovujúci samit Krymskej platformy, ktorej cieľom je dosiahnuť návrat Krymu pod zvrchovanosť Kyjeva. Na podujatí sa zúčastní vyše 40 zahraničných delegácií. Slovensko zastupuje premiér Eduard... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

So stále prítomným strachom z nejakého nového hrozivého teroru, ktorý bol v mainstreame mytologizovaný poprednými propagandistami zmierňovaný ľahkým, efektívnym a všadeprítomným prístupom k tovaru a službám, ľudia zostávajú „veľmi náchylní na prijatie extrémnych núdzových opatrení“.


V roku 1944 Karl Polanyi uviedel do prevádzky tri „výmysly“, vďaka ktorým fungovalo trhové hospodárstvo:  a) ľudský život by mohol byť podriadený požiadavkám trhu a definovaný ako „práca“;                                         b) prírodný svet by mohol byť podriadený a definovaný ako „nehnuteľnosť“; a                                                      c) činnosť výmeny by sa dala definovať ako „kapitál“.


Celý život, príroda a výmena sa transformovali na veci označené za účelom ziskovosti. „Takáto inštitúcia by nemohla existovať ľubovoľný čas,“ tvrdil Polanyi, „bez zničenia ľudskej a prirodzenej podstaty spoločnosti“.


Čo by ste mali vedieť o treťom očkovaní proti korone
Tretie očkovanie by sa mohlo spustiť už v septembri Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Michael Rectenwald dnes vidí Polanyiho „veľkú transformáciu“  ako súostrovie Google, kde „Veľká digitalizácia“ ohrozuje ľudskú suverenitu „rozšírenými možnosťami dohľadu, záznamu, sledovania, rozpoznávania tváre, rojenia robotov, monitorovania, trestania, ostrakizácie alebo inej kontroly populácie...“



Odvážny nový svet Veľkej digitalizácie

V čase písania tohto článku vidíme v súčasnej pandémii COVID-19 jasnú cestu k „Odvážnemu novému svetu Veľkej digitalizácie“- plánovanému zmiznutiu tvrdej meny a k jej náhrade implantovanej ľuďom, ktorí musia dodržiavať sociálnu vzdialenosť. K mikročipu ako záchrancovi veľkých technológií vzkrieseného „super predátormi bez svedomia, bez empatie, s cieľom urobiť všetkých poslušnými“.


Aj keď priateľský fašizmus má rôzne podoby, zostáva „pre mnohých ťažké vnímať Billa Gatesa ako nebezpečného autoritatívneho a eugenického fanatika“. Vyzerá skôr ako kreslená postavička než Hitler.


OSN kritizuje berlínsku políciu za neadekvátne zásahy na demonštrantov proti Covidu
23 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Naliehavo však žiadame čitateľov, aby sa zamysleli nad snahami „podporovanými Nadáciou Billa a Melindy Gatesových“ a ďalšími, ktoré v súčasnosti prebiehajú s cieľom napadnúť nedotknuteľnú suverénnu integritu ľudských bytostí pomocou „injekčných nanočastíc, ktoré odhaľujú súkromné ​​informácie“.


Od vydania systému Windows 3.0. v roku 1990 pokračuje neľútostný boj proti vírusom. Zaujímalo by nás, čo nás to všetko bude skutočne stáť, keď sa dáme zaočkovať od monopolnej divočiny, ktorá je teraz inšpiráciou pre výstavbu globálnej „kontrolnej siete“, a prinúti nás prijať nové, injekčne dostupné riešenia.


Pozrite tiež predchádzajúce časti:
Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 1. časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 2. časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 3. časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Nemcký Die Welt zverejňoval klamstvá. Súdy rozhodli, že spor vyhrala ruská RT
Vedúci nemeckého vydania RT vyzval Die Welt, aby prevzal zodpovednosť za zverejnenie nepravdivých faktov poškodzujúcich dobré meno RT DE. Tvrdenia boli uvedené v stĺpčeku o údajných ruských dezinformáciách, ktorý noviny vydávajú, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Diana Zaťková