ŠKANDÁL: Vláda nepodporila oslavy SNP v jeho múzeu ani centom
27 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič

Ministerka kultúry Natália Milanová neposkytla múzeu SNP v Banskej Bystrici na oslavy tohto sviatku ani cent, píše portál Pravda. Stalo sa tak prvý krát v histórii múzea. 


„Vždy to dofinancovávame, nikdy nedostaneme toľko, čo by sme potrebovali. Tentoraz nám ale nedali nič,“ povedal Pravde riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Vysvetlil, že predtým im každoročne poskytli peniaze na dofinancovanie osláv tohto sviatku aspoň v nejakej výške. „Aj teraz sme podali žiadosť, no neschválili nám ju,“ zopakoval Mičev pre Pravdu.

„V čase prerozdeľovania sa kvôli nejasnému vývoju epidemiologickej situácie uprednostňovali infraštruktúrne projekty pred inými,“ reagovala na neposkytnutú dotáciu pre Pravdu hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová.


Ministerka Natália Milanová (OĽaNO) podľa Mičeva nereagovala ani na pozvanie zamestnancov múzea, ktoré jej listom adresovali ešte v apríli. Vláda sa však napriek tomu už nechala počuť, že oslavy SNP sú významným sviatkom Slovákov, ktorý je potrebné si pripomínať.

Voči prekrúcaniu dejín musíme byť ostražití! SNP si treba pripomínať
Voči prekrúcaniu dejín musíme byť ostražití, preto je potrebné si pripomínať Slovenské národné povstanie (SNP). Pre TASR to uviedol predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO). SNP považuje za jeden z... Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


V súvislosti s týmto prípadom sa naskytá obraz, ktorý nevrhá dobré svetlo na súčasnú vládu. Múzeum SNP má prejsť totiž o budúceho roku pod rezort obrany, ktorý ho ale nechce ako celo, ale iba jeho časti. Pri súčasnom ministrovi Jaroslavovi Naďovi je však otázne, či v budúcnosti toto múzeum ako pamätník občianskeho odporu Slovákov v boji proti fašizmu vôbec prežije.

Mičev totiž pre Pravdu priamo povedal, že on sám je stále odhodlaný, že ak ich rozdelia, vo funkcii skončí. „Stopercentne áno, potom tu už nemám čo robiť,“ povedal riaditeľ.

Toto však nie je prvé zlyhanie ministerky Milanovej v oblasti podpory národných kultúrnych aktivít. Prednedávnom pobúrila verejnosť informácia, že ministerka Milanová obrala Maticu Slovenskú o veľkú časť jej rozpočtu. Či ide o Milanovej osobný, alebo vnútený postoj nie je rozhodujúce. Jej kroky jasne naznačujú smer ktorým sa postupne snaží likvidovať vybrané  slovenské kultúrne ikony.