Nenávisť k LGBTI komunite rastie v celej Európskej Únii
27 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Podľa komisárky Rady Európy pre ľudské práva Dunje Mijatovičovej čoraz viac politikov bez hanby zbiera politické body na lesbách, homosexuáloch, bisexuáloch, transrodových a intersexuálnych ľuďoch. Tým  podľa nej podnecujú predsudky a nenávisť, píše portál extraplus.sk. 





Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová upozornila na nárast netolerancie voči LGBTI v Európe. Poukázala aj na otvorenú zaujatosť politikov a verejných činiteľov proti tejto skupine.

"V čoraz väčšom počte európskych krajín sa politici bez hanby zameriavajú na lesby, homosexuálov, bisexuálov a transrodových a intersexuálnych ľudí za účelom získať politické body, čím podnecujú predsudky a nenávisť. Verejní činitelia – niekedy i na najvyššej úrovni – si tak neplnia svoje povinnosti podporovať dôstojnosť a ľudské práva pre všetkých," uviedla Mijatovičová.
Metóda mnohých politikov

Podľa komisárky pretrvávajúca homofóbia a transfóbia bránia úplnému začleneniu ľudí LGBTI do spoločnosti. Správa Rady Európy upozornila, že hanobenie menšiny LGBTI sa stalo pracovnou metódou mnohých politikov, ktorí sa prezentujú ako ochrancovia tradičných hodnôt, aby posilnili svoju voličskú základňu a udržali sa pri moci.

Propaganda nemá konca. Pápež František: Okovanie proti covidu je "činom lásky"
„Byť zaočkovaný... je činom lásky," zdôraznil 84-ročný pápež vo videoposolstve zverejnenom na stránke vaticannews.va. „A prispieť k tomu, aby väčšina ľudí bola zaočkovaná, je činom lásky. Lásky k sebe, lásky k svojej rodine a priateľom a lásky ku... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | TASR/ Petra Demková


Stigmatizácia osôb LGBTI je obzvlášť výrazná v období pred voľbami. Mijatovičová však zabudla pripomenúť, že politici volia svoj jazyk podľa nálad v spoločnosti. Pripomenula, že v Poľsku politici spojení s vládnou koalíciou v roku 2019 využívali stigmatizáciu ľudí LGBTI ako nástroj kampane počas parlamentných volieb a prezident Andrzej Duda pred prezidentskými voľbami v roku 2020 sľúbil, že zakáže šírenie ideológie LGBT – "horšej než komunizmus" – vo verejných inštitúciách.

Komisárka spresnila, že v Maďarsku, kde sa blížia parlamentné voľby, sa vládna strana uberá rovnakou cestou ako Poľsko. No opäť zabudla spomenúť, že politik, ktorý chce byť zvolený nepôjde svojou rétorikou proti väčšine v spoločnosti.
Odpútanie pozornosti

Mijatovičová dodala, že sú zdokumentované prípady verbálnych útokov politikov, vládnych aj opozičných, na osoby LGBTI v roku 2020 aj v  Bosne a Hercegovine, Estónsku, vo Fínsku, v Lotyšsku a na Slovensku. V Gruzínsku to tohto roku viedlo k útokom na organizátorov dúhového pochodu a na novinárov pokrývajúcich udalosť.

Taliban vyhral vojnu a bude s ním nutné hovoriť, pripúšťajú predstavitelia EÚ
Európska únia bude musieť hovoriť s afganským hnutím Taliban, vyhlásil v utorok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Transrodoví ľudia a ich práva sa stali toxickým bojiskom. V Maďarsku, Taliansku, Španielsku, Poľsku a Spojenom kráľovstve politici podnecujú a udržiavajú transfóbiu, spochybňujúc normálnosť alebo dokonca samotnú existenciu transrodových ľudí," uviedla komisárka.

Podľa nej využívanie homofóbie a transfóbie sa okrem mobilizácie voličov ukázalo aj ako pohodlný spôsob na odvrátenie pozornosti od zlyhaní vlády pri riešení naliehavých sociálnych problémov, rastúcich nerovností či útokov na ľudské práva a demokraciu.

Bezos žaluje NASA pre kontrakt pridelený Muskovmu SpaceX
Spoločnosť Blue Origin amerického miliardára Jeffa Bezosa podala návrh na začatie súdneho konania voči vláde USA za jej rozhodnutie prideliť kontrakt na výskum Mesiaca konkurenčnej spoločnosti SpaceX. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR