Američania pripravujú Avakova na novú hru (Svjatoslav Kňazev)
27 | 08 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry)


Smrť Zelenského


Rezignačný list, ktorý predložil šéf Ministerstva vnútra Ukrajiny Arsen Avakov, sa nedávno stal hlavnou správou v Kyjeve.

Avakov opustil rady postsovietskych podnikateľov 90. rokov. V roku 2004 sa stal zástupcom vedúceho charkovského štábu Viktora Juščenka a po jeho víťazstve sa stal guvernérom Charkovského regiónu. V roku 2010 mu krajská rada vyslovila nedôveru a bol odvolaný. V tom istom roku prehral voľby so starostom Charkova Gennadijom Kernesom 

Ukrajina pozvala amerických vojakov a ich raketové systémy na svoje územie v prípade možnej eskalácie s Ruskom
Ukrajinský politik vyzval Washington, aby nasadil svoju armádu vrátane vojenských jednotiek a systémov protivzdušnej obrany na územie Ukrajiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Na Avakova mierili otázky týkajúce sa nezákonného odcudzenia štátnych pozemkov, v Taliansku ho zadržal Interpol, ale zvolili ho do Rady  z „Batkivščiny“ a získal parlamentnú imunitu. A po prevrate v roku 2014 bol Avakov vymenovaný za „dočasného“ ministra vnútra Ukrajiny.

"Nie je nič trvalejšie ako dočasné." Arsen Borisovič zostal na ministerstve vnútra dlhých 8 rokov, čím dosiahol národný rekord. Počas prezidentovania Porošenka mal neformálny titul „nie prvý, ale ani druhý“. Avakov, ako spoluvládca, zabezpečil v roku 2019 presun moci a prestal takým byť, “ napísal Sergej Ščerbina, šéfredaktor RBC-Ukrajina.

Avakov transformoval ukrajinskú milíciu na „novú políciu“, ale  veľké zločiny za neho  neboli odhalené: vraždy Olesa Buzinu a Pavla Šeremeta. Hlavnou vecou Avakovovej kariéry bolo vytvorenie „dobrovoľných práporov“ pri ministerstve vnútra, najmä práporu „Azov“, ktorý sa zúčastňoval mučenia a masakrov v Donbase. Militanti z „Azova“ hrali dôležitú úlohu pri udržaní Kyjevom  väčšiny juhu a východu republiky.

V roku 2020 Avakov využijúc „pandémiu“ začal preberať právomoci prezidenta a vlády Ukrajiny a vypracoval „protikrízové ​​plány“. Bol jediným úradníkom, ktorý obišiel centrálnu vládu a dovolil si pravidelnú komunikáciu s Washingtonom na úrovni osôb s rozhodovacou právomocou. Podľa odborníkov, potom jeho považovali na Západe za „úradujúceho" diktátora v prípade, ak by na Ukrajine vznikla nezvyčajná situácia.

Kyjev: Za to, že Ukrajina a Gruzínsko stratili kontrolu nad územím, sú vinní Francúzi a Nemci 
07 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Čo znamená rezignácia, ktorú on sám inicioval a ktorú podporila Najvyššia rada?

Bezprostredne pred napísaním vyhlásenia sa Avakov stretol s dočasným americkým Charge d'Affaires Georgeom Kentom, ktorý je považovaný za architekta paralelného vládneho systému na Ukrajine. Na fotografii s Kentom bývalý šéf ukrajinského ministerstva vnútra nevyzerá vôbec rozrušene. Naopak.

ukrajinských médiách možno nájsť niekoľko verzií ministerskej demisie.

Prvá – Avakova prinútil napísať vyhlásenie Zelenskyj, ktorý žiarlil na jeho amerických pánov. To je však úplne neuveriteľné. Ako mohol Zelenskyj urobiť taký krok bez súhlasu Washingtonu?

Druhá -  samotní Američania „opustili“ Avakova, nikdy sa nevie, čo ďalej plánujú pre Ukrajinu.

Táto verzia je o niečo vierohodnejšia, ale vyvoláva tiež pochybnosti. Avakov - priateľko ustlal Demokratickej strane. Prečo by ho demokrati odstraňovali? Všetko nasvedčuje tomu, že Američania pripravujú Avakova, spojeného s „jednotkami smrti“, na novú hru.

Avakovovi bolo nariadené, aby si dal prestávku a odhodil toxický oblak spolupráce so Ze-tímom. Začiatkom roku 2021 dokázal Zelenskyj vyčistiť informačný priestor Ukrajiny a zvýšiť situačný rast svojho ratingu, ale do konca roka sa táto výhoda stratí. S nástupom chladného počasia Ukrajinci pocítia čaro nových taríf za plyn a elektrinu, ktoré sa zavádzajú v júli až auguste. Dôsledky „voľného“ predaja pôdy dopadnú na obyvateľstvo vidieckych oblastí. Tu budú Američania potrebovať inú postavu - nie Zelenského a nie opotrebovaného Porošenka.

Ukrajina zrýchľuje svoj beh k sociálnej katastrofe (Vladimír Pojmanov)
Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Iveta Machová


Avakov, ako rusky hovoriaci človek, tvrdý, zameraný na USA a zjavne spojený s LGBT komunitou, je na to vhodný.

„Arsen Avakov odstúpil. Prakticky bezprostredne po rozhovore s Georgeom Kentom ... Prečo to tak znepokojilo politickú párty? To všetko preto, že Arsen Borisovič už dlho nie je len ministrom. Pokiaľ ide o jeho politickú váhu a vplyv, je dlhodobo takmer na úrovni prezidenta a oveľa vyššie ako predseda vlády alebo dokonca tajomník NSDC. Avakov je subjektom ukrajinskej politiky po Majdane... Som si istý, že rady nezamestnaných alebo dôchodcov v osobe Arsena Avakova nebudú doplnené a my čoskoro uvidíme jeho reinkarnáciu do politickej štruktúry Ukrajiny. Ale či bude toto oživenie v prezidentovom tíme alebo sa Avakov stane základom nejakej alternatívy... ukáže čas. Ten najbližší... Je možné, že vyhlásenie o svojej vlastnej rezignácii so slovami „mám česť, podal budúci favorit Washingtonského regionálneho výboru na post predsedu vlády... “ - napísal ukrajinský politik a politológ Dmitrij Spivak.

"Toto nie je Avakovova rezignácia, toto je smrť Zelenského," komentoval udalosť bývalý Avakovov spolupracovník a teraz zástupca OOP Iľja Kiva.

Otec skorumpovaného Huntera Bidena tvrdí, že Ukrajina je príliš skorumpovaná na vstup do NATO (Frances Martelová)
Názor Frances Martelovej (Breitbart) Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Diana Zaťková