Ako sa vyhnúť faux pas pri stretnutí s pápežom, radí protokolista Špaček
27 | 08 | 2021 I Zuzana Koščová

Odborník na protokol Ladislav Špaček radí, na čo si pri stretnutí s hlavou katolíckej cirkvi dať pozor, čo si obliecť a ktorým témam sa radšej vyvarovať. 


Keďže sa blíži septembrová návšteva Svätého Otca, Denník Nový čas prináša krátky rozhovor s odborníkom na protokol a v ňom špecifiká, ako sa správať a čomu sa radšej oblúkom pri stretnutí vyhnúť. Ladislav Špaček sa s pápežom stretol viackrát. "Nie je to jednoduché pripraviť, najmä z pohľadu ochrany, pretože sa tu počíta s omšami, kam prídu desaťtisíce ľudí. Je to najnáročnejšia návšteva, s akou sa štát potýka.", upozorňuje na úskalia chystanej návštevy.
Čo na seba? Bielej sa vyhnite!

Pokiaľ ide o oblečenie, protokol musí byť zachovaný rovnako, ako pri návšteve Vatikánu: "To znamená, že ženy nemôžu mať nohavice, musia mať sukňu alebo šaty, ktoré siahajú pod kolená, mali by mať prekryté ramená a vlasy by mali mať v mantile, teda akejsi šatke. Oblečenie musí byť tmavej farby. Len 7 žien na svete môže byť oblečených v bielej farbe, sú to predstaviteľky katolíckych kráľovských rodín. U mužov sa predpokladá čierny oblek a košeľa s kravatou."

Smiešna účasť Slovákov na návšteve pápeža: Bude musieť vláda prehodnotiť podmienku očkovania?
25 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

V Prezidentskom paláci

Podľa dohody zavíta pápež aj do Prezidentského paláca. Na stretnutie si prezidentka chce pozvať aj rodinných príslušníkov, čo je podľa Špačeka vecou dohody: " Je možné si so sebou zobrať rodinných príslušníkov, pretože je to mimoriadna príležitosť. Pápež je ochrancom rodiny, a preto Vatikán počíta, že pri ústavných činiteľoch je prípustné zaradiť do zoznamu hostí aj príslušníkov rodiny. Musia rešpektovať aj správanie v prítomnosti pápeža, katolíci pobozkajú rybí prsteň, pokľaknú, ateisti podajú ruku a jemne sa uklonia."
O politike radšej nie

Pri stretnutí s pápežom rozhovor začína výlučne on sám. Taktiež si stanoví tému, politike sa treba zoširoka vyhnúť. Vítaná je duchovná, kultúrna či všeobecne spoločenská rovina. Expert na protokol taktiež vystríha: "Pápež konverzáciu aj ukončuje, je nezdvorilé, aby sme v rozhovore zotrvali dlhšie než pár minút, uzurpovať si ho pre seba nie je zdvorilé, keďže na  neho čakajú aj ďalší."

Bukovský a Šuch: Pápežova návšteva je načasovaná úplne presne. Vláda mení všetky motívy na peniaze
26 | 08 | 2021 | Tibor Sipos