Africký štát Gambia nechce migrantov z EÚ
27 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Gambia zastavila v piatok lety s Gambijčanmi deportovanými z Európskej únie (EÚ), pretože údajne nedokáže takéto osoby reintegrovať do spoločnosti.


Ako však píše agentúra AFP, v tejto najmenšej africkej pevninskej krajine sa v decembri uskutočnia prezidentské voľby a niektorí komentátori zákaz vnímajú ako pokus vlády zvýšiť si popularitu medzi miestnym obyvateľstvom .

Gambijská vláda tento týždeň avizovala, že zablokuje prijímanie všetkých letov, ktorými členské krajiny Únie posielajú naspäť deportovaných migrantov. Práve v tom čase sa Nemecko pripravovalo vyhostiť viacerých Gambijčanov, pripomína AFP.

Hovorca gambijského ministerstva zahraničných vecí Saikou Ceesay pre AFP uviedol, že vláda v júni rozhodla o blokovaní letov, pretože veľké počty vracajúcich sa migrantov by spôsobili spoločenskú nestabilitu.

Podľa európskeho diplomata, ktorý si neželal byť menovaný, je blokovanie návratu migrantov "politickou otázkou", motivovanou nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v Gambii, naplánovanými na 4. decembra.
Európske vlády sa však sťažujú, že Gambia pri repatriáciách svojich občanov nikdy plne nespolupracovala, hoci o tejto otázke v roku 2018 podpísala s EÚ nezáväznú dohodu. Európska rada plánuje aj z tohto dôvodu rokovať o návrhu sprísniť udeľovanie víz pre Gambijčanov, pripomína AFP.