USA potvrdili dva výbuchy V Kábule, nemocnice hlásia desiatky zranených
26 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Afganskou metropolou Kábul otriasli vo štvrtok dva výbuchy, potvrdil hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby s tým, že išlo o komplexný útok, pri ktorom boli zranení aj americkí vojaci. Zranenia utrpelo najmenej 50 ľudí, informoval britský denník The Guardian,


"Môžeme potvrdiť, že výbuch pri (letiskovej bráne s označením) Abbey Gate bol výsledkom komplexného útoku ...Môžeme tiež potvrdiť najmenej jeden ďalší výbuch v hoteli Baron alebo v jeho blízkosti, neďaleko Abbey Gate," napísal Kirby na Twitteri.

Podľa predbežných údajov zomrelo pri útokoch najmenej 13 ľudí a minimálne 50 utrpelo zranenia, pričom väčšinu obetí predstavujú ženy a deti, informoval spravodajca The Guardian Julian Borger.

Nemocnica v Kábule však na Twitteri informovala, že prijala už približne 60 zranených. Predstaviteľ americkej vlády pre stanicu Sky News uviedol, že zranenia utrpelo najmenej päť príslušníkov armády USA.

Afganistan má zásoby lítia, zlata, medi, kobaltu a ďalších surovín za viac ako 1 bilión dolárov!
Americká invázia do Afganistanu so zdôvodnením, že ide o „nastolenie“ demokracie, bol blud. USA totiž nikde nejdú „nastoľovať demokraciu“ len tak. Vždy sledujú svoje záujmy. Tentoraz sa prerátali. Chudobní Afgánci, respektíve slabo ozbrojení... Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Podľa zdroju z britského ministerstva obrany sa predpokladá, že explóziu pred hotelom Baron spôsobil samovražedný útočník, pričom bomba pri bráne letiska bola pravdepodobne nastražená v aute, píše Sky News.

Zdroje oboznámené so situáciou pre Sky News uviedli, že nič nenasvedčuje tomu, že by americký prezident Joe Biden uvažoval nad posunutím plánovaného termínu odchodu amerických síl z Afganistanu, ktorý je momentálne stanovený na 31. augusta.

Washington podľa nemenovaného predstaviteľa USA "definitívne" pracuje s verziou, že útoky spáchala teroristická skupina Islamský štát (IS), konkrétne jej odnož operujúca na území Afganistanu, známa pod skratkou IS-K alebo ISIS-K. Taliban po útoku pripomenul, že vopred varoval americké sily pred hroziacimi útokmi.

Pentagón poprel správy, že USA ukončia evakuácie v Afganistane do 36 hodín. Blamáž pokračuje
Americké ministerstvo obrany (Pentagón) vo štvrtok poprelo správy, podľa ktorých Spojené štáty ukončia evakuačnú operáciu z Afganistanu do 36 hodín. USA budú podľa Pentagónu v evakuácii ľudí z Kábulu pokračovať až do 31.augusta, čo je dátum... Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Taliban je odhodlaný (plniť si svoje záväzky) voči medzinárodnému spoločenstvu a nedovolí teroristom používať Afganistan ako základňu pre svoje operácie. Taliban varoval americké jednotky pred možnými teroristickými skupinami, ako napríklad IS," povedal hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

Washington predtým tiež varoval, že evakuačné operácie ohrozuje riziko teroristického útoku zo strany Islamského štátu.

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov, občanov a afganských spolupracovníkov, pričom sa naliehavo snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom.

Rusko oznámilo, že sa ešte nerozhodlo, či uzná Taliban
Kremeľ vo štvrtok oznámil, že Rusko bude pozorne sledovať vývoj v Afganistane, kým rozhodne, či uzná vládu radikálneho hnutia Taliban. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR