Pentagón poprel správy, že USA ukončia evakuácie v Afganistane do 36 hodín. Blamáž pokračuje
26 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) vo štvrtok poprelo správy, podľa ktorých Spojené štáty ukončia evakuačnú operáciu z Afganistanu do 36 hodín. USA budú podľa Pentagónu v evakuácii ľudí z Kábulu pokračovať až do 31.augusta, čo je dátum dohodnutý s Talibanom. Informovala o tom agentúra AFP.     


"Evakuačné operácie v Kábule nebudú ukončené do 36 hodín. Do konca misie budeme naďalej evakuovať čo najviac ľudí," uviedol hovorca amerického rezortu obrany John Kirby.

Reagoval tak na správu televízie CNN, ktorá s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou v priebehu štvrtka informovala, že USA ukončia evakuačné operácie v Afganistane do najbližšieho víkendu.

Rusko oznámilo, že sa ešte nerozhodlo, či uzná Taliban
Kremeľ vo štvrtok oznámil, že Rusko bude pozorne sledovať vývoj v Afganistane, kým rozhodne, či uzná vládu radikálneho hnutia Taliban. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Ako uvádza AFP, spojenci USA vrátane Francúzska, Kanady, Maďarska či Holandska už oznámili, že ukončili, alebo čoskoro zastavia svoje evakuačné lety. Očakáva sa, že vzhľadom na informácie spravodajských služieb o riziku teroristického útoku zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zavŕši svoje evakuačné lety do piatku aj Nemecko.

Od 14. augusta Spojené štáty a ich spojenci evakuovali podľa agentúry AFP z Afganistanu najmenej 95.700 osôb.

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov, občanov a afganských spolupracovníkov, pričom sa naliehavo snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom.

USA zažívajú vojensko-politickú blamáž storočia! (VIDEO)
Na Facebooku sa objavilo zaujímavé video. Dokonale zobrazuje trápnosť americkej porážky v Afganistane. Bolo by to aj do smiechu, keby kvôli tomu zbytočne nevyhaslo množstvo ľudských životov. Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK