Maďari zaskočili svet. Celkom vážne hovoria o vystúpení z EÚ
26 | 08 | 2021 I Peter Sulek
Maďari zaskočili celý svet, ale hlavne Nemecko a Brusel. Jedny z popredných novín blízkych vláde premiéra Orbána hovoria celkom otvorene o vystúpení z EÚ. Orbán totiž odmieta Bruselskú ríšu - európsky multikultúrny superštát.

V Maďarsku to začína vrieť. Jedny z popredných novín veľmi blízkych Orbánovi hovoria už úplne otvorene o nutnosti opustiť EÚ. Ostro sa vyjadrujú aj predstavitelia vlády a parlamentu.

Slová o bruselskej intelektuálnej márnici môžu niekoho prekvapiť. Všetko však môže súvisieť s nedávno podpísanou deklaráciou o budúcnosti Európskej únie. Orbán v nej spolu s ďalšími politickými lídrami ohlásil, že nechce bohapustý multikultúrny superštát. (celý text deklarácie). Dopadlo naň za to obvinenie z vydieračstva. Téme sa s obavami venovala nemecká verejnoprávna Deutsche Welle.
Huxit

Noviny Magyar Nemzet (Maďarský národ) bývajú niektorými označované ako neoficiálne vládne médium. V nedeľu 15. augusta list otvoril diskusiu o probléme, ktorý bol predtým považovaný za nepredstaviteľný aj v maďarských vládnych kruhoch. Ide o vystúpenie Maďarska z Európskej únie.

"Je načase hovoriť o huxite", znel titulok v Magyar Nemzet. Správa podľa dostupných informácií vybuchla v Maďarsku údajne ako bomba. Správu prevzali všetky významné médiá a opoziční politici začali hromadne vyjadrovať svoje znepokojenie.

Oficiálna anglická verzia správy Magyar Nezmet znie: "(Teraz) nastal čas, aby sme vážne zvážili možnosť nášho vystúpenia z tejto únie štátov s tisíckou krvácajúcich rán, prejavujúce sa imperiálnymi znakmi a neuveriteľne arogantným správaním ku krajinám východnej a strednej Európy."

V článku sa ďalej píše: "Naše cesty sa rozišli, pretože západ sa teraz vedome rozchádza s kresťanskou morálkou a hodnotami. Namiesto toho sa snaží vybudovať kozmopolitnú svetovú spoločnosť bez tváre, založenú na bezuzdnom potešení a sebazničení jednotlivca. Naproti tomu Maďari, Poliaci a ľudia zo strednej a východnej Európy sa držíme svojich kultúrnych a náboženských základov."

Viktor Orbán: Nech rozhodnú ľudia v referende! Tlak na Maďarsko z Bruselu, ohľadom zákona na ochranu detí silnie
Premiér Maďarska Viktor Orbán zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom vyhlásil, že maďarská vláda bude iniciovať referendum. "Presne tak, ako to bolo pred piatimi rokmi, keď Brusel nútil imigrantov. Aj vtedy ich zastavila vôľa ľudu," povedal... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

EÚ ako intelektuálna márnica

Článok napísal politológ Tamás Fricz. V politickom priestore Maďarska nie je žiadny outsider. Je údajne popredným členom niekoľkých dôležitých organizácií napojených na premiéra Viktora Orbána a je považovaný za ostrého kritika bruselskej eurokracie. Z toho vyplýva, že nastolená otázka huxitu môže byť koordinovaná s vládnymi kruhmi. Premiér Viktor Orbán tak testuje nálady v spoločnosti.

Maďarský establishment sa o EÚ už dlhodobo vyjadruje kriticky. Napríklad predseda parlamentu László Kövér sa nechal počuť, že by v referende o členstve v EÚ hlasoval za odchod. Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Varga zase vyhlásila, že EÚ už nie je útočiskom, ale intelektuálnou márnicou.

Sám Orbán sa nechal už v roku 2016 v súvislosti s brexitom počuť, že "samozrejme, existuje život mimo EÚ". Orbán sa tiež stále častejšie dostáva s lídrami západných štátov a Bruselom do roztržiek. Naposledy to tak bolo kvôli Orbánovmu zákonu zakazujúcemu propagáciu homosexuality a zmien pohlavia v školách.

Orbán sa vyzúril proti EÚ. V nemeckých novinách Bild si zaplatil inzerciu
Maďarský premiér Viktor Orbán využil celostranovú platenú inzerciu novín Bild, aby demonštroval svoje návrhy pre budúcnosť Európskej únie. Kritici ho obvinili z čistej propagandy. Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Deklarácia za ochranu národných štátov a ich tradičných hodnôt

To všetko sa v krajine na Dunaji deje tesne po tom, čo lídri 16 politických strán zo 14 európskych krajín ohlásili bezprecedentné spojenectvo na obranu zvrchovanosti európskych národných štátov, ochranu nukleárnej rodiny a zachovanie tradičných židovsko-kresťanských hodnôt.

Táto Spoločná deklarácia o budúcnosti Európskej únie z 2. júla 2021 predstavuje prvú významnú snahu euroskeptických strán sa spoločne postaviť proti európskym federalistom, ktorí sa usilujú o premenu Európskej únie na bohapustý multikultúrne superštát - Bruselskú ríšu.

Signatári tejto deklarácie sú práve už vyššie spomínaný premiér Orbán, bývalý taliansky minister vnútra Matteo Salvini a francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Dokument, ktorého autorom je bývalý poľský premiér Jarosław Kaczyński, ktorý vedie vplyvnú stranu Právo a spravodlivosť (PiS), podpísali aj zástupcovia konzervatívnych strán z Rakúska, Bulharska, Dánska, Estónska, Fínska, Grécka, Litvy, Holandska, Rumunska a Španielska.

V deklarácii sa hovorí, že Európska únia potrebuje "dôkladnú reformu", pretože "namiesto toho, aby Európu chránila, sa sama stala, zdrojom problémov, úzkosti a neistoty". Signatári sa zhodujú na tom, že EÚ sa stala nástrojom "radikálnych síl", ktoré sú odhodlané vykonať civilizačné transformáciu Európy a ktorých cieľom je vytvoriť Európsky superštát zbavený európskych tradícií, sociálnych inštitúcií a morálnych zásad.

Lynčovanie Orbána naznačuje, že základnou hodnotou EÚ je viac LGBT agendy do škôl
05 | 07 | 2021 | Peter Sulek