Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 3. časť
26 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers)


Pozrite tiež predchádzajúce časti:
Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 1. časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 2. časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Marshall McLuhan v 60. rokoch pozoroval, že ľudia sú nástrojári. A nástroje ich nakoniec pretvoria. Po päťdesiatich rokoch navrhujeme, aby aforizmus zahŕňal „prebudovanie“ ľudí. Pretože súčasný vek internetu slúži ako globálny nervový systém ľudstva. Tvrdia to svorne Daniel Broudy a Makoto Arakaki z katedry anglickej komunikácie Okinawskej kresťanskej univerzity Nishihara v Japonsku.


Tento článok sa zameriava na to, ako v súčasnom období informačného veku médiá manipulujú s verejnou mienkou a súhlasom s novými digitálnymi nástrojmi a technikami, ktoré ohrozujú ľudskú  suverenitu.
Pandemický neoliberalizmus

Nové nástroje prinášajú nové príležitosti na zapojenie más do dnešného neoliberálneho projektu. Ak dospejeme k záveru, že sme takí podmienení kultúrou, vzdelaním a médiami, že čas sú peniaze, je rozumné dospieť k záveru, že iba efektívne využitie času na hromadenie peňazí sa stane tým, čo považujeme za  hlavný účel nás ako ľudí.


Integračná propaganda funguje tak, aby vytvorila samo napĺňajúce sa proroctvo. Nové nástroje a postupy vytvárajú slučky pozitívnej spätnej väzby v systéme, ktorý stále viac potrebuje a očakáva vyššiu úroveň účinnosti.


USA nemajú právo prednášať Rusku o Kryme, sami podporujú okupáciu sýrskych území Izraelom (Rachel Lloydová)
Názor Rachel Lloydovej (Russia Today) Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Degradácia spoločenského styku

Preto dnešná propaganda ospevuje prednosti obchodných transakcií bez zdržiavania sa v predajniach. Degraduje spoločenský styk, ktorý by mohol potenciálne narušiť systém, jeho nástroje a postupy.


Rush Limbaugh, bojovník za kapitalizmus voľného trhu neobmedzený regulačnými zárukami, poznamenal, že McDonald's konečne stanovil klesajúcu hodnotu akcií. „Nahradil 2 500 ľudských bytostí digitálnymi kioskami".


Opäť platí, že nepredvídateľné ľudské bytosti boli aspoň čiastočne odstránené z obchodnej transakcie a nahradené lesklými a efektívnymi novými strojmi.


Fiasko! Herná platforma World of Warcraft je spoľahlivejšia ako francúzsky systém zdravotných QR kódov (Rachel Marsdenová)
Názor Rachel Marsdenovej (Russia Today) Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Účinnosť ako univerzálna hodnota

V takom svete efektívne nástroje formujú vnímanie, ktoré pomáha „zmeniť efektívnosť na takmer univerzálnu túžbu“. Tento systém považuje účinnosť za predpokladanú univerzálnu hodnotu. No George Woodcock nám vo svojej nadčasovej eseji „Tyrania hodín“ pripomína, že „úplná sloboda znamená oslobodenie od tyranie abstrakcií, ako aj od  vlády ľudí“.



Homo economus

Wendy Brownová dekonštruovala vo svojej knihe Undoing the Demos: Neoliberalism's Stealth Revolution (2015). Neoliberalizmus, poznamenáva Brownová, "šíri model trhu do všetkých oblastí a činností. Dokonca aj tam, kde nie sú problém peniaze. Konfiguruje ľudské bytosti ako aktérov trhu vždy a všade ako homo economus."


Také automatizované zisky v obchodnej efektivite boli také významné, že umlčali aj politickú triedu. Daniel Fusfeld poznamenal, že „pokiaľ ekonomický systém poskytuje prijateľnú mieru bezpečnosti, rastúce materiálne bohatstvo a príležitosť na ďalšie zvýšenie pre budúcu generáciu, priemerný Američan sa nepýta, kto veci riadi alebo aké ciele sa sledujú“.


Boj za spravodlivosť áno, ale bez zneužívania kompetencií
Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský zostáva naďalej vo väzbe. Napriek novým dôkazom, ktoré hovoria o jeho nevine. Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová

Marginalizácia ľudstva

Nástroje automatizácie sú natoľko účinné, že nahrádzajú nielen ľudí v tradičnej práci, ale hrozia, že zbavia masy vzdoru voči vlastnej plánovanej marginalizácii a zastaraniu.


Pokiaľ ide o nevyhnutnosť zachovania tohto systému, Silvia Federiciová poznamenáva, že kapitalizmus musí prostredníctvom rastúcej privatizácie získať latentnú kontrolu nad výrobnými prostriedkami, ktoré sú zásadné pre reprodukciu našich životov - pôdy, lesa, vôd:


"Proces vyvlastnenia dnes pokračuje, aby sa zrýchlil a ... prebieha tempom, ktoré je zničujúce, a je to ... jeden z hlavných bojov na planéte, najmä v takzvanom slobodnom svete .... Keď zbavujete ľudí ich reprodukčných prostriedkov, zbavujete ich tiež znalostí, ktoré získavajú pri kultivácii krajiny. To tiež zbavuje ľudí ich politickej ... schopnosti samosprávy, ... solidarity komunity a rozhodovania."

Neprekonateľná urážka? Bojovníci Talibanu sa smejú Američanom
Elitná jednotka bojovníkov Talibanu s taktickým vybavením USA, ktoré zrejme zajali od ustupujúcich síl, pretvorila propagandistickú fotografiu. Mnohí Američania sú rozhorčení a považujú to za „neprekonateľnú urážku“, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Henry Giroux označuje toto zdôvodnenie večnej obete za „stroj na jedno použitie“, ktorý „sa neúnavne zaoberá vytváraním nekontrolovaného pojmu individualizmu, ktorý jednak rozpúšťa sociálne väzby, jednak odstraňuje akýkoľvek životaschopný pojem sebaurčenia z prostredia sociálnej zodpovednosti a etických úvah“.



Dog-eat-dog

Ideológia disponuje tradičnými myšlienkami a hodnotami súdržnej spoločnosti a v dôsledku toho rozdeľuje a dobýva ľudí - občanov rozdeľuje na konkurenčné kmene subjektov na trhu, ktorých prostriedky interakcie so sociálno - ekonomickou krajinou sa veľmi líšia.


Ideológia pomáha ďalej disponovať s hodnotou ľudských emócií. Považuje občanov za hyperracionálnych predátorov, ktorí sa potulujú voľným trhom a zameriavajú sa na riešenie prvotných nutkaní. Neoliberálny projekt je svetom sociálneho darwinizmu dog-eat-dog (používa na opis situácie , keď ľudia urobia čokoľvek, aby boli úspešní, aj keby mali poškodiť ostatných ľudí).


Biden konečne prehovoril o Afganistane: Ide o jednu z najťažších leteckých evakuácii v histórii
Americký prezident Joe Biden konečne prehovoril o evakuácii občanov z Kábulu. Taktiež emocionálne apeloval na Američanov, aby ho podporili pri ukončení vojny, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Kde len fyzicky zdatnejší prežijú budúci globálny trh, ktorý bude zahŕňať účel a zmysel občianskej spoločnosti, ktorej členovia prežívajú spoločný zmysel pre hodnotu v spoločnom záujme a spoločnom dobre. Pierre Bourdieu poukázal v prvom rade na príčiny a dôsledky tohto projektu.


"Pohyb k neoliberálnej utópii čistého a dokonalého trhu umožňuje politika finančnej deregulácie....v národe, ktorého manévrovací priestor sa neustále zmenšuje. Týmto spôsobom vzniká darwinistický svet - je to boj všetkých proti všetkým na všetkých úrovniach hierarchie, ktorý nachádza podporu tým, že sa každý drží svojej práce a organizácie v podmienkach neistoty, utrpenia a stresu."


Krajiny NATO a USA v panike utekajú z Afganistanu (VIDEO)
Viaceré európske krajiny a USA letecky evakuujú svojich občanov alebo afganských spolupracovníkov z letiska v metropole Kábul, kde naďalej vládne chaos a strach po nedeľnom, nečakane rýchlom dobytí Afganistanu militantným hnutím... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | TASR/ Ivan Mihale

Vojna všetkých proti všetkým

Dve desaťročia od Bourdieuovho opisu očakávanej neoliberálnej utópie môžeme tiež vidieť, ako ideológia sociálnej spravodlivosti zohrala kľúčovú úlohu pri odstraňovaní sociálnych väzieb. Okrem boja proti každému vo „vojne všetkých proti všetkým“ bola Body politic (v západnom politickom myslení, staroveká metafora podľa ktorej je štát, spoločnosť alebo cirkev a jej inštitúcie chápané ako biologické, zvyčajne ľudské telo), ako poznamenáva Miller, skutočne rozštvrtená:


"Spoločnosť je diferencovaná rasou a pohlavím, ako aj „modrou“ a „červenou“, takže nevyhnutná solidarita k nemajetným sa zdá byť nemožná. Kým CIA z konca 60. rokov tento vývoj urýchlila, v súčasnosti je univerzalizovaný sociálnymi médiami, ktoré ponúkajú iluzórnu útechu pocitu spolupatričnosti a umožňujú každému z nás zúrivo sa postaviť proti Trumpovi. .....Putin, fašisti, homofóbi, anti-vaxxeri, antisemiti alebo akékoľvek iné kmene, ktoré musíme nenávidieť. Sociálne médiá teda premieňajú každého z nás na plodných vojnových propagandistov. A teraz, keď sme všetci uzamknutí v lockdowne, väčšina z nás nemá nič iné na práci, iba sa presunúť na Facebook, Twitter, Instagram na 24 hodín 7 dní v týždni."

Každý šiesty až siedmy Američan trpí hladom
Stále viac obyvateľov USA postihuje hladomor. O tomto negatívnom fenoméne informoval už aj renomovaný časopis National Geographic vo svojom faktografickom článku. Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Prísľub materiálneho bohatstva

Tento systém, riadený technokratickou elitou, zostane nespochybniteľný, pokiaľ bude možné udržať prísľub materiálneho bohatstva.


Bertram Gross v tomto vznikajúcom poriadku predvídal priateľský druh fašizmu, v ktorom sa „koncentrovanejšia, bezohľadnejšia, represívnejšia a militaristickejšia kontrola prostredníctvom partnerstva medzi veľkými podnikmi a veľkými vládami zameriava na zachovanie výsad ultrabohatých, korporácií a elít vo vojenskom a civilnom poriadku".


Poukazuje na to, že tento redizajn sociálneho sveta je vo verejnom diskurze koncipovaný ako mimoriadne „rozumný“ a neúprosný, pretože je zjavne priateľský k podnikaniu a je teda neoddeliteľnou súčasťou logiky efektívneho a voľného trhu.


Facebook „odkúpil a pochoval“ konkurenciu, pretože mu chýba „talent“, aby mohol spravodlivo súťažiť, tvrdí obchodná komisia USA
Americká federálna obchodná komisia (FTC) začala voči Facebooku protimonopolný súdny spor. Tvrdí, že firma sa stala monopolom. Facebook odkúpil a pochoval konkurenčné spoločnosti, pretože nemôže spravodlivo konkurovať, aby si udržala dominanciu na... Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Problém pre občanov, ktorí sa snažia zachovať autonómiu a suverenitu, je najskôr si všimnúť, ako konvergencia s mrknutím a úsmevom ohrozuje základné práva prostredníctvom tradičného podnikania.


Od 11. septembra sa už tradične všetko sústreďuje na posilnenie deklarovaného prvenstva v oblasti bezpečnosti a zabezpečenia, ako to potvrdzuje „partnerstvo medzi veľkými podnikmi a veľkými vládami, medzi ultra bohatými, riaditeľmi korporácií a elitami vojenského a civilného poriadku“.

Pozrite tiež nasledujúcu záverečnú časť:
Kto bude otrokom? Technokratické zbližovanie ľudí a strojov (Broudy a Arakaki) 4.časť
Názor Daniela Broudyho a Makotoa Arakakiho (Frontiers) Čítať ďalej
28 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Izraelčania demonštrujú proti tretiemu očkovaniu: "Nie sme laboratórne potkany!"
Stovky ľudí vyšli do ulíc v Tel Avive proti tzv. "posilňovaciemu očkovaniu". Dôvod: Krajina zažíva masívnu vlnu infekcií a pravdepodobne skôr kvôli, než napriek očkovaniu, píše report24.news. Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová