Afganistan má zásoby lítia, zlata, medi, kobaltu a ďalších surovín za viac ako 1 bilión dolárov!
26 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Americká invázia do Afganistanu so zdôvodnením, že ide o „nastolenie“ demokracie, bol blud. USA totiž nikde nejdú „nastoľovať demokraciu“ len tak. Vždy sledujú svoje záujmy. Tentoraz sa prerátali. Chudobní Afgánci, respektíve slabo ozbrojení Talibanci ich po 20 rokoch vyhnali preč.


Ak píšeme o chudobných Afgancoch, tak to nie je celkom pravda. Ako uvádza portál startitup.sk, Afganistan totiž v zemi ukrýva obrovské zásoby lítia, zlata, medi, kobaltu a ďalších kovov či minerálov za viac ako 1 bilión dolárov! Teraz už je jasné, prečo mali USA taký enormný záujem poraziť Taliban. A usídliť sa v Afganistane na dlhé roky. Tentokrát sa prerátali.
Obrovské zásoby nerastných surovín má teraz pod kontrolou Taliban

Svetové mocnosti, ale aj ekonomicky vyspelé krajiny sa podľa CNN snažia vyriešiť klimatickú krízu aj tým, že automobily s klasickým benzínovým čo naftovým pohonom nahradia elektromobily. Lenže na to sú potrebné batérie. A tie obsahujú vzácne kovy. Práve Afganistan ukrýva zásoby lítia, zlata, medi, kobaltu a ďalších kovov či minerálov. Ich odhadovaná hodnota je závratná - 1 bilión dolárov!

Tito ohromné zásoby by mohli pomôcť nielen vyriešiť celosvetovú krízu a prispieť k riešeniu klimatickej krízy a výrobe elektromobilov. Ťažba týchto zdrojov by zároveň pomohla naštartovať ekonomiku chudobného Afganistanu, ktorý je aktuálne závislý od zahraničnej pomoci.

Svet má však problém s tým, že obrovské zásoby ťažkých vzácnych kovov a minerálov má teraz v Afganistane pod kontrolou radikálny Taliban. Po odchode vojsk USA a NATO boli podľa agentúra Reuters nájdené veľké ložiská medi, zlata, ropy, zemného plynu, uránu, bauxitu, uhlia, železnej rudy, lítia, kobaltu, chrómu, olova, zinku, drahých kameňov, sľudy, síry, travertínu, sadry a mramoru.

Z rozpočtu Afganistanu zo dňa na deň zmizlo 80 percent zdrojov
Banky a medzinárodné organizácie v súčasnosti prestávajú zasielať pomoc Afganistanu, ktorému sa pomaly míňajú financie, informuje portál RT. Z rozpočtu zo dňa na deň 80 percent zdrojov. Čítať ďalej
26 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Interná správa Pentagónu označila v minulosti Afganistan za „Saudskú Arábiu lítia“

Američania objavili rozsiahle zásoby spomínaných prírodných zdrojov, kovov a minerálov už pred 11 rokmi. Aj preto nechceli z Afganistanu odísť. Interná správa Pentagónu v minulosti označila Afganistan za „Saudskú Arábiu lítia“. Odhadovalo sa, že hodnota zásob spomínaných prírodných zdrojov, kovov a minerálov môže byť až trojnásobne vyššia a dosahovať neuveriteľnú cenu troch biliónov dolárov. V dôsledku neustálych útokov Talibanu však Američania ťažobný priemysel v krajine nikdy poriadne nerozvinuli.

Ani nájdenie obrovských ložísk situáciu v krajine nezlepšilo. Podľa americkej Kongresovej prieskumnej služby tam 90 percent ľudí žije z približne dvoch dolárov na deň. Vláda v Afganistane nedokázala od objavenia bohatstva poskytnúť svojim ľuďom benefity, ktoré by mohli zlepšiť ich životy, ak by boli prírodné zdroje ťažené a speňažené.

Ópiové lány v Afganistane strážili vojská NATO, šokuje exšéf českej tajnej služby A. Šándor
Afganistan je opäť „slobodný“! Teda bez prítomnosti amerických vojsk a síl NATO. Na vyprázdnených miestach sa však opäť ujal moci Taliban. Ľudia sa z hrôzou usilujú z krajiny odísť, no podarí sa to len veľmi málo z nich. Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Obrovské množstvo lítia by pritom pomohlo vyriešiť svetovú krízu a na dlhý čas zažehnať vysoký dopyt po tomto kľúčovom prvku na výrobu batérií do elektroniky, ale najmä elektromobilov. Priemerný elektromobil podľa Medzinárodnej energetickej agentúry potrebuje pri výrobe až 6-násobne viac minerálov než auto na bežný pohon. Práve lítium, spolu s kobaltom a niklom sú dnes nesmierne žiadané.

Afganistan by svojimi zásobami lítia mohol podľa americkej vlády konkurovať Bolívii, ktorá je známa ako krajina s najväčšími zásobami tejto suroviny. Geológ Said Mirzad sa po objavení bohatých ložísk v roku 2010 vyjadril, že ak by sa situácia v Afganistane upokojila, krajina by sa mohla stať jednou z najbohatších v južnej Ázii už do 10 rokov. Žiaľ, nestalo sa a stále patrí medzi najchudobnejšie v regióne.

P. Tóth: Kto sa ešte nepopálil v Afganistane, nech sa prihlási u bieleho otca vo Washingtone
Peter Tóth na portály ďateľ.sk uverejnil zahranično-politický komentár k zdrvujúcej porážke USA v Afganistane. Komentár preberáme v plnom znení. Dvadsať rokov trvajúca odpoveď Američanov na 11. september 2001 nemá žiaden hmatateľný strategický... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Ivan Mihale

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa Taliban odhodlal rozvinúť v krajine ťažobný priemysel

Uvoľnené pozície v Afganistane by mohli zaujať Číňania, ktorí sú s Talibanom v kontakte. Hoci bolo vyťažené nejaké zlato, železo či meď, ťažba lítia a vzácnych minerálov by si vyžadovala väčšie investície a technologické „know-how“. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa Taliban odhodlal rozvinúť v krajine ťažobný priemysel alebo sprístupniť svoje podzemné bohatstvo aj ostatným krajinám.

Afganistan však teraz ešte nie je pripravený na rozvoj, ktorý by mu ťažobný priemysel a ťažba nerastného bohatstva mohli priniesť. Je preto možné, že sa v aktuálnej situácii rozohrajú viaceré geopolitické hry, ktorými si budú chcieť niektoré krajiny zaistiť prístup k bohatým zdrojom Afganistanu, a stať sa lídrom v ťažbe nerastných surovín.

Afganistan nebude riadený demokraticky, ale islamským právom šária, vyhlásil Taliban
V Afganistane nebude demokratická vláda. Krajinu bude spravovať vládna rada a súčasný vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda bude stáť na čele vedenia krajiny. V stredu to pre agentúru Reuters uviedol vysokopostavený člen hnutia Taliban Vahídulláh... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR