Päť krajín ide pokoriť Ruskú federáciu
25 | 08 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Západ opäť provokuje a otvorene ide zvyšovať bezpečnostné napätie vo východnom regióne. Budú pumpovať "prachy" do nepriateľských aktivít proti Rusom.


Švajčiari a USA vytvárajú fond na boj proti ruskému "vplyvu" v južných a východných oblastiach Ukrajiny, uvádza sa v správe britského veľvyslanectva v Kyjeve na Facebooku. Fond sa volá Partnerský fond pre odolnú Ukrajinu.
Ambiciózny proti-ruský plán

V tejto správe oficiálne informovali, že Spojené kráľovstvo spolu s Kanadou, Švédskom, Švajčiarskom a USA podporia Ukrajinu. Táto podpora má podľa nich slúžiť k zmierneniu destabilizačného vplyvu Ruska v južných a východných oblastiach. Ukrajina je však destabilizovaná od roku 2014, konkrétne po tom, čo vznikol krvavý prevrat v Kyjeve a nová garnitúra sa začala opierať o západ.

Podľa zverejnených informácií má byť fond spustený ešte do decembra 2021. Taktiež zverejnili jeho ambiciózny plán. "Jeho cieľom je zhromaždiť medzi darcami až 35 miliónov libier počas troch rokov," uvádza sa v zverejnenom statuse.

Kvôli nelegálnej migrácii postaví plot na hraniciach s Bieloruskom i Poľsko
25 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Ruské príslovie vraví, že "dievčatká" tancujú za prachy

Podľa statusu bude fond financovať "celý rad iniciatív na zvýšenie odolnosti oblastí postihnutých konfliktom, ako napríklad technické poradenstvo vláde a poskytovanie investícií, ktoré vytvoria ekonomické príležitosti a zlepšia prístup ľudí k verejným službám na južnej a východnej Ukrajine. To znamená kvalitnejšie verejné služby, vyššie príjmy domácností a silnejšie väzby medzi komunitami postihnutými konfliktom. To bude znamenať zvýšené príjmy domácností; silnejšie komunity; a vyššia odolnosť v oblastiach južnej a východnej Ukrajiny."

Ako dopadne táto podpora, je otázne. Zatiaľ sa životná úroveň Ukrajincov skôr znižuje. Ukrajincom, ktorí hojne emigrujú, je dobré aj Slovensko. Status britského veľvyslanectva bol napísaný v Angličtine. Možno práve toto reflektuje ich postoj k ľudu bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík.

Zostáva otázne, či im ide o posilnenie svojho vplyvu alebo o blaho ukrajinského a ruského národa, žijúceho v týchto oblastiach. Pán Igor Grimov vyjadril svoj názor pod statusom v takto:  "Vylomte si zuby v opozícii voči Rusom!"