Maďarsko plánuje spustiť výrobu vakcíny Sputnik V v roku 2022
25 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Maďarsko má v pláne začať s domácou výrobou ruskej vakcíny Sputnik V budúci rok. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po stretnutí s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, informuje portál RT.


Rozhovory o licencovanej produkcii Sputniku V v Maďarsku sú v pokročilom štádiu. Prezradil minister novinárom počas spoločnej tlačovej konferencie v Budapešti v utorok.

Szijjártó, ktorý bol sám zaočkovaný Sputnikom, uviedol, že Maďarsko má v úmysle začať s výrobou vakcíny vyvinutej v Rusku do konca roka 2022. Produkcia by mala prebiehať v továrni v Debrecíne, ktorá je v súčasnosti vo výstavbe. Poďakoval Lavrovovi za pomoc krajine získať vzorec na národnú vakcinačnú kampaň.

"Bez vášho osobného podnetu by sme neboli schopní uskutočniť najúspešnejšiu očkovaciu kampaň v EÚ," uviedol Szijjártó.

Austrálsky premiér ponechá lockdown dovtedy, kým nebude zaočkovaných 70 percent obyvateľstva
Deň potom, čo bola stovka demonštrantov zatknutá za porušenie obmedzení týkajúcich pandémie, premiér Scott Morrison vyhlásil, že Austrália bude naďalej bojovať proti vírusu lockdownom, kým nebude zaočkovaných 70 percent obyvateľstva, informuje... Čítať ďalej
24 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Maďarský minister povedal, že plánuje navštíviť Petrohrad, aby v tomto roku uzavrel novú 15-ročnú zmluvu o dodávkach zemného plynu z Ruska. Spresnil, že rozhovory na túto tému sú tiež v záverečnej fáze.

Lavrov predtým pre denník Magyar Nemzet povedal, že Rusko študuje spôsoby výroby vakcíny v Maďarsku.

Maďarsko široko používa Sputnik V, aj keď vakcína ešte nebola schválená regulačným orgánom EÚ, Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Predstavitelia Budapešti kritizovali tempo zavádzania očkovacej látky v EÚ a trvali na tom, že otázka imunizácie by sa nemala politizovať.

Neprekonateľná urážka? Bojovníci Talibanu sa smejú Američanom
Elitná jednotka bojovníkov Talibanu s taktickým vybavením USA, ktoré zrejme zajali od ustupujúcich síl, pretvorila propagandistickú fotografiu. Mnohí Američania sú rozhorčení a považujú to za „neprekonateľnú urážku“, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Lukáš Leca