Kvôli nelegálnej migrácii postaví plot na hraniciach s Bieloruskom i Poľsko
25 | 08 | 2021 I Tibor Sipos
Na stavbu plotu na hranici s Bieloruskom sa kvôli ilegálnej migrácii riadenej cez susednú krajinu pripravuje popri Litve aj Poľsko. Rozhlasovej stanici Polskie radio to povedal minister obrany Mariusz Błaszczak. Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko obviňujú prezidenta Alexandra Lukašenka z organizovania migračnej krízy na bieloruských hraniciach, informuje Globe24.

Błaszczak uviedol, že plot pozdĺž 418 kilometrov dlhej hranice s Bieloruskom by mal byť vysoký 2,5 metra. Armádni inžinieri podľa neho už všetko naplánovali a stavbu prevezmú vojaci. Kedy by práce mali začať, v rozhovore poskytnutom rozhlasovej stanici minister nespresnil. Podľa agentúry DPA v pondelok uviedol, že stavať by sa mohlo začať tento týždeň.

Minister oznámil, že na hranici s Bieloruskom, ktorá je zároveň aj vonkajšou hranicou Európskej únie, sa kvôli jej stráženiu presunie v najbližších dňoch ďalších 1000 vojakov. Približne taký počet ich tam pomáha brániť ilegálnym prechodom už teraz.

Lukašenko na konci mája oznámil, že Minsk už nebude brániť migrantom v ceste do Európskej únie. Podľa Poľska a pobaltských štátov, ale aj podľa EÚ sa chce migračnou vlnou pomstiť za sankcie prijaté proti jeho vláde kvôli tvrdému potláčaniu opozície a porušovaniu občianskych práv v krajine.

Líder Bieloruska Lukašenko vie vydráždiť Západ svojimi výrokmi o koronavíruse
Prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka označujú západné médiá za posledného diktátora v Európe. Jeho odmietanie hystérie, ktorú priniesol koronavírus, dráždi nejedného svetového lídra a nejedno západné médium. Pred asi ôsmimi mesiacmi položil... Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik