G7 má „obrovský vplyv“ na Taliban, tvrdí britský premiér Johnson
25 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Skupina G7 dosiahla „dohodu“ s Talibanom, uviedol britský premiér Boris Johnson. Dodal, že „podmienkou číslo jeden“ je, aby militanti umožnili bezpečný odchod tým, ktorí sa chcú 31. augusta dostať z Afganistanu, informuje portál RT.


Vedúci predstavitelia krajín G7 - USA, Veľkej Británie, Talianska, Francúzska, Nemecka, Kanady a Japonska - v utorok zorganizovali virtuálne stretnutie, na ktorom diskutovali o prebiehajúcej kríze v Afganistane. Po tejto udalosti britský premiér odhalil, že skupina navrhla spoločný prístup k Talibanu.

"Dohodli sme sa nielen na spoločnom prístupe k riešeniu evakuácie, ale aj na pláne spôsobu, akým sa chystáme spolupracovať s Talibanom," vyhlásil britský premiér Boris Johnson.

G7 má „obrovský vplyv“ na militantnú skupinu, ktorá pred týždňom ovládla Afganistan, tvrdí Johnson. Aj keď premiér neposkytol veľa podrobností, naznačil zmrazenie afganských finančných prostriedkov držaných v zahraničných bankách.

Neprekonateľná urážka? Bojovníci Talibanu sa smejú Američanom
Elitná jednotka bojovníkov Talibanu s taktickým vybavením USA, ktoré zrejme zajali od ustupujúcich síl, pretvorila propagandistickú fotografiu. Mnohí Američania sú rozhorčení a považujú to za „neprekonateľnú urážku“, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Hlavnou podmienkou je zatiaľ to, že Taliban musí umožniť evakuáciu tých, ktorí chcú opustiť Afganistan po termíne 31. augusta. Po tomto dátume majú opustiť krajinu zostávajúce zahraničné jednotky.

Podľa Johnsona Spojené kráľovstvo zatiaľ z kábulského letiska dostalo približne 9 000 ľudí. Premiér zároveň priznal, že „situácia na letisku sa nezlepšuje“.

Austrálsky premiér ponechá lockdown dovtedy, kým nebude zaočkovaných 70 percent obyvateľstva
Deň potom, čo bola stovka demonštrantov zatknutá za porušenie obmedzení týkajúcich pandémie, premiér Scott Morrison vyhlásil, že Austrália bude naďalej bojovať proti vírusu lockdownom, kým nebude zaočkovaných 70 percent obyvateľstva, informuje... Čítať ďalej
24 | 08 | 2021 | Lukáš Leca