Doktor Piják: Ivermectín má vynikajúcu účinnosť, kým u vakcín nebola ich účinnosť dostatočne vyhodnotená
25 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Byť či nebyť? Túto hamletovskú otázku by sme v súčasnosti mohli položiť aj takto: Liečiť či očkovať? Mnohí svetovo uznávaní vedci a lekári sa prikláňajú skôr k myšlienke liečiť. Ich odporcovia sú zase presvedčení o tom, že proti COVID-19 je najúčinnejšie očkovanie.


Zástancom liečby pred očkovaním je aj doktor Michal Piják, lekár s viac ako 40-ročnou praxou, s atestáciou z vnútorného lekárstva, reumatológie, klinickej imunológie a alergológie, hepatológie a posudkového lekárstva. Ako píše v statuse, na Slovensku je dvojaký meter, respektíve hrubé porušovanie zásad EBM v odporúčaniach manažmentu COVID-19. Osobne sa miesto očkovania prikláňa k liečbe ivermektínom.
V prípade vakcín ich účinnosť a benefit neboli dostatočne vyhodnotené

Doktor Piják v priloženom Terapeutickom manažmente hospitalizovaných dospelých s COVID-19 ponúka jeden z rukolapných príkladov, ako regulačné orgány porušujú základné princípy medicíny založenej na dôkazoch (evidence based medicine, EBM). „Uvedená kombinácia, ktorej bezpečnosť a účinnosť nebola overená randomizovanými klinickými štúdiami, sa odporúča ako jedna z možností liečby pacientov s COVID-19. A to len na základe teoretických dôvodov,“ píše Piják.



„V protiklade s tým, liečba ivermektínom, ktorý má vynikajúci bezpečnostný profil a aspoň 200 klinických štúdií, z ktorých mnohé preukázali jeho účinnosť, sa považuje za neindikovanú,“ uvádza ďalej.

Podobná situácia je podľa doktora Pijáka aj v prípade vakcín, ktorých účinnosť a benefit neboli dostatočne vyhodnotené podľa zásad EBM, aby mohli byť použité v reálnom živote.

Doktor Piják o štúdii, podľa ktorej je Ivermectin neúčinný: Je to vyslovený šmejd
06 | 03 | 2021 | editor01hd