OSN: Máme vierohodné správy o popravách vykonávaných Talibanom a porušovaní práv žien
24 | 08 | 2021 I Tibor Sipos
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyhlásila, že má vierohodné správy o talibanských popravách. Európska komisia uviedla, že posilní humanitárnu Afganistanu, bude však podmienená dodržiavaním ľudských práv a práv žien, informuje iDnes.
Práva žien

Bacheletová vyzvala Radu pre ľudské práva OSN, aby vytvorila mechanizmus riadneho sledovania akcií islamského hnutia. "Zásadnou červenou líniou bude konanie Talibanu vo vzťahu k ženám a dievčatám a ako bude rešpektovať ich práva na slobodu, slobodu pohybu, vzdelanie, osobné vyjadrovanie a zamestnanie v súlade s medzinárodnými normami v oblasti ľudských práv," vymenovala komisárka.

Dodala, že v mnohých afganských regiónoch je obmedzovaná voľnosť pohybu žien a niektoré dievčatá už nemôžu chodiť do školy. Potláčané sú pokojné protesty a neplnoletí sú povolávaní do služby so zbraňou. "Tieto správy sú vierohodné," zdôraznila komisárka podľa agentúry DPA. Taliban podľa nej môže pristúpiť k hromadným popravám.

Taliban oznámi zloženie novej vlády, až keď odíde posledný americký vojak
Fundamentalistické hnutie Taliban neoznámi zloženie novej afganskej vlády, pokiaľ Spojené štáty nedokončia sťahovanie svojich vojakov z Afganistanu. Pre tlačovú agentúru AFP to v pondelok uviedli dva zdroje z tohto hnutia. Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Čierna listina

Podľa správy RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses, ktorú zdieľalo OSN, začal Taliban napriek sľubom, že sa "nebude mstiť", naháňať spolupracovníkov NATO "od jedných dverí k druhým" a dávať ich mená na "čiernu listinu". "Ak sa sami nevydajú, Taliban zadrží, bude stíhať, vypočúvať a trestať ich rodinných príslušníkov," uviedol vedúci centra Christian Nellemann.

Hovorca Talibanu zopakoval, že hnutie sa nechystá mstiť. Odmietol, že by existovali nejaké čierne listiny bývalých spolupracovníkov, ktoré sa islamistické hnutie chystá potrestať. "Odpustili sme všetko, čo sa stalo v minulosti."

Bradatí muži Talibanu už disponujú výzbrojou za miliardy (VIDEÁ)
Bojovníci Talibanu už desaťročia bojujú proti americkým vojnovým lietadlám a obrneným vozidlám prevažne s kalašnikovmi, improvizovanými výbušninami a pozemnými raketami. So super rýchlym pádom Kábulu a následným útekom amerických vojakov však... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Tibor Sipos