Draxler: Iba "bábková" vláda dychtivo slúži Ukrajine aj bez toho, aby z toho krajina aspoň niečo mala
24 | 08 | 2021 I Tibor Sipos
"Slovensko nikdy neuzná ilegálnu anexiu Krymu," uviedol premiér Eduard Heger. Tieto slová predniesol v Kyjeve, kde sa tento týždeň stretli hlavy štátov prevažne z východnej Európy, aby podporili Ukrajinu. Slovensko je v tejto iniciatíve mimoriadne aktívne, píše exminister školstva Juraj Draxler na Facebooku.

Heger sa v pondelok v Kyjeve zúčastnil na ustanovujúcom samite Krymskej platformy. Jej hlavným cieľom je dosiahnuť návrat Krymu pod zvrchovanosť Ukrajiny. Heger uvítal jej vznik a sľúbil, že Slovensko sa v nej bude angažovať.

„Pred viac ako siedmimi rokmi Rusko porušilo medzinárodné právo a ilegálne anektovalo časť územia Ukrajiny. Čas nezbaví Rusko zodpovednosti za svoje činy a ani medzinárodné spoločenstvo potreby venovať pozornosť Ukrajine,“ uviedol Heger.
Bábková vláda

Na tieto slová zareagoval Draxler pomerne kriticky. "A na to sú presne bábkové vlády dobré. Takí Nemci si medzitým poistili energetickú bezpečnosť plynovodom Nord Stream, ktorý umožní v prípade potreby dokonca úplne obísť Ukrajinu. Aby tá spolupráca nebola až taká okatá, Nemci zároveň občas slovne aj materiálne podporia aj Ukrajincov. Len vlády ako naša dychtivo robia sluhov aj bez toho, aby z toho krajina aspoň niečo mala," uviedol Draxler.


Mali by sme sa k tejto téme vyjadrovať?

Podľa neho by sa mali slovenskí predstavitelia zdržať komentárom k podobným témam. Draxler v príspevku tvrdí, že ruská okupácia, ktorú tak Heger kritizuje, prebiehala v súlade so záujmami ukrajinského obyvateľstva. Ukrajinci sa totiž chceli vyhnúť vojne - podobnej, aká vypukla na východnej krajiny. "Otázka Krymu je naozaj právne trochu zložitá a otázka akejkoľvek zmeny hraníc je v Európe mimoriadne citlivá, ale faktom je, že prakticky nikto relevantný nespochybňuje, že takmer 100 percent obyvateľov si to pripojenie želalo a je s daným stavom spokojných," skonštatoval Draxler.

"Aj preto by bolo lepšie byť vo vyjadreniach k tejto otázke nie jednostranný, ale aspoň do značnej miery zdržanlivý. To naša vláda nerobí. Nie z nejakej principiálnosti, ale preto, že tak vie potešiť svojich ochrancov," uzavrel.

Ruský Krym neuznáme. Heger spustil lavínu reakcií
Slovensko vraj nikdy neuzná ruský Krym. Vyhlásil Heger v Kyjeve a spustil tým lavínu nespokojných komentárov na sociálnej sieti. Slováci mu odkazujú, aby nehovoril za nich, že má mlčať a že sa má doučiť dejepis. Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Peter Sulek