Dag Daniš: Čakajú nás dramatické časy, vojna v polícii, žiadna kolektívna imunita a Afganistan
24 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Čakajú nás dramatické časy. Otázka dňa bude nudnejšia, ale dôležitejšia a zložitejšia: či sa na Slovensku potláča zločin zákonným spôsobom a v medziach práva. Alebo len tak, ako sme boli zvyknutí – politicky a inkvizične. V klanovom štýle ‘naši’ proti ‘nepriateľom’.“ Dag Daniš.


Medzi hlavnými témami uplynulého týždňa v médiách rezonuje Róbert Kaliňák a jeho výsluch, ako svedka v kauze organizovanej zločineckej skupiny v polícii. V komentári na portáli Postoj hodnotí tému Dag Daniš. Píše o dramatických časoch, ktoré nás čakajú a o zrážkach, sporoch a vojnách. Otázkou dňa podľa Daniša nebude, kto je ten zlý, ale či sa zločin potláča zákonne. Spomína dramatické časy, ktoré nás podľa neho ešte iba čakajú. Nielen v súvislosti s vojnou v polícii, ale aj ohľadom COVID-19 a Afganistanu.
Bude sa tlak na Kaliňáka stupňovať?

Kaliňák, ako píše Daniš, nepatril k skupine bödörovcov, dokonca mal s nimi ako Brhelov človek komplikovaný vzťah. "Je však celkom isté, že o skupine bödörovcov v polícii vedel, zodpovednosti sa nezbaví a úlohou vyšetrovateľov bude zistiť, či tejto skupine poskytoval ako minister podporu a ochranu, čo je trestné," píše Daniš.
Kaliňáka sa zrejme dotkne aj kauza manipulovania tendrov na ministerstve vnútra

"Jedným zo svedkov v tejto kauze má byť podnikateľ Peter Petrov alias Tiger, na ktorého vyšetrovatelia zrejme budú tlačiť k spolupráci a k spomienkam, ako fungovali obchody na ministerstve Roberta Kaliňáka," vysvetľuje Daniš.

To podľa Daniša vyústi do ďalších konfliktov vo vnútri polície, hlavne čo sa týka svedkov typu Tiger,  a či sú dôveryhodní alebo vyrobení v chránenej dielni NAKA a Úradu špeciálnej prokuratúry.

Maroš Žilinka: Osamotený vojak v boji proti Lipšicovi, údernej pästi režimu šialenca z Trnavy
21 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová

COVID-19, Kábul a plot

"Sny vlád o kolektívnej imunite po preočkovaní väčšiny spoločnosti zrazu narážajú na fakty a na vedu," píše Daniš a poukazuje na správu profesora Andrewa Pollarda, ktorý sa podieľal na vývoji vakcíny. Tvrdí, že očkovaním nie je možné dosiahnuť kolektívnu imunitu proti COVID-19. Vytýka v komentári kampaň „vakcína je sloboda," ktorá podľa neho stráca logiku a kritizuje plány na povinné očkovanie pre vybrané profesie.

Plány na globálnu spoločnosť a nový svetový poriadok sa podľa Daniša rozbili v momente, keď Taliban prevzal moc nad Afganistanom. "Rozsah nestability, konfliktov, násilia a teroristických skupín je dnes na Blízkom a Strednom východe väčší ako na začiatku," píše Daniš a tým, ktorí neveriacky krútia hlavou, odkazuje: "Neveríte? Krútite hlavou, že toto sú konšpirácie? Správne. Cnosťou 21. storočia už nebude ani pochybovanie, ani kritika, ani zvedavosť, ale poslušnosť. Kto to nepochopí, ten bude exkomunikovaný ako dezolát. Nepriateľ progresívnej spoločnosti. Alebo ako terorista."

V poslednom odseku poukazuje na rozdielne názory, ktoré sa týkajú nelegálnej migrácie. Kým pred piatimi rokmi Európska komisia kritizovala Maďarsko za to, že plotom chránila hranice pred nelegálnymi migrantmi, dnes tá istá Európska komisia víta myšlienku vybudovať plot z Bieloruska do Litvy, aby sa zabránilo migračnému toku.

P. Tóth: Kto sa ešte nepopálil v Afganistane, nech sa prihlási u bieleho otca vo Washingtone
Peter Tóth na portály ďateľ.sk uverejnil zahranično-politický komentár k zdrvujúcej porážke USA v Afganistane. Komentár preberáme v plnom znení. Dvadsať rokov trvajúca odpoveď Američanov na 11. september 2001 nemá žiaden hmatateľný strategický... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Ivan Mihale