Ruský Krym neuznáme. Heger spustil lavínu reakcií
23 | 08 | 2021 I Peter Sulek

Slovensko vraj nikdy neuzná ruský Krym. Vyhlásil Heger v Kyjeve a spustil tým lavínu nespokojných komentárov na sociálnej sieti. Slováci mu odkazujú, aby nehovoril za nich, že má mlčať a že sa má doučiť dejepis.


Premiér Eduard Heger sa v pondelok v Kyjeve zúčastnil na ustanovujúcom samite Krymskej platformy, ktorej hlavným cieľom je dosiahnuť návrat Krymu pod zvrchovanosť Ukrajiny. Heger uvítal jej vznik a sľúbil, že Slovensko sa v nej bude angažovať.

Hovorca prezidenta Putina Dmitrij Peskov označil pondelňajší samit za „protiruské podujatie".
Premiér bez podpory, bez legitimity a bez rešpektu

Slovensko nikdy neuzná ilegálnu anexiu Krymu. Vyhlásil to v pondelok premiér Eduard Heger vo svojom vystúpení na úvod ustanovujúceho samitu Krymskej platformy v Kyjeve. Uvítal vznik platformy a sľúbil, že Slovensko sa v nej bude angažovať.

"Pred viac ako siedmimi rokmi Rusko porušilo medzinárodné právo a ilegálne anektovalo časť územia Ukrajiny. Čas nezbaví Rusko zodpovednosti za svoje činy a ani medzinárodné spoločenstvo potreby venovať pozornosť Ukrajine," povedal Heger.

Heger ale nehovorí pravdu, pretože na Kryme sa uskutočnilo v zmysle ukrajinskej ústavy referendum, v ktorom sa drvivá väčšina obyvateľov Krymu vyjadrila za návrat do Ruskej federácie. Reči o ilegálnej anexii a porušení medzinárodného práva teda nezodpovedajú realite. Jedine v prípade, ak by sme propagandistický naratív Západu chceli za realitu aj napriek všetkému považovať.

"Krym je Ukrajina... Nikdy neuznáme zmeny hraníc prostredníctvom sily. Neuznáme ilegálnu anexiu Krymu a Ukrajinu plne podporujeme v diplomatickom úsilí o obnovu suverenity a územnej celistvosti," povedal slovenský premiér. Heger tiež uviedol, že sankcie voči Rusku ostanú, kým bude trvať okupácia Krymu.

Tieto Hegerové kontroverzné vyjadrenia vyvolali na sociálnej sieti doslova lavínu nespokojných komentárov Slovákov. Drvivá väčšina s výrokmi slovenského premiéra nesúhlasí a dištancuje sa od nich. Niektorí ho vyzývajú, aby nehovoril za celú krajinu, ale len za seba. Iní apelujú, aby radšej mlčal a doučil sa dejepis. Poniektorí Hegera dokonca vyzývajú na odstúpenie. Viac na priloženom obrázku:

Facebookové reakcie na Eduarda Heger zdroj: Facebook Aktuality.sk, Správy RTVS


Nemeckí hokejisti sa na vlastné oči presvedčili, že Európa o Kryme klame
Tréner hokejového klubu Geronimo Stars Viktor Trippel navštívil Krym už štvrtýkrát. „Pri každej návšteve polostrova si všímam, že sa mení a vždy k lepšiemu“. Uviedol Iz.ru. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič