OSN kritizuje berlínsku políciu za neadekvátne zásahy na demonštrantov proti Covidu
23 | 08 | 2021 I Diana Zaťková
Napriek dôkazom polícia v Berlíne odmietla kritiku osobitného spravodajcu OSN o mučení ich neadekvátnej reakcie na zhromaždeniach proti zablokovaniu a Covid passom. Zatkli pri tom stovky ľudí, píše portál RT. 


Polícia sa obhajuje



Demonštranti sa nedávno zhromaždili na demonštráciách proti vládnym opatreniam proti Covid-19 v rozpore s obmedzeniami takýchto zhromaždení podľa zákona o ochrane pred infekciami. "Nedbali na žiadne varovania a zaútočili na dôstojníkov," uviedla v pondelok berlínska polícia vo svojom vyhlásení, v ktorom vysvetľuje svoje násilné opatrenia na presadzovanie práva.

Toto vyhlásenie bolo vydané v reakcii na názory o mučení, ktoré minulý týždeň v médiách vyjadril Nils Melzer, osobitný spravodajca OSN. Melzer uviedol, že bude požadovať oficiálne vyhlásenie vlády o krokoch polície počas masívneho zhromaždenia zameraného proti zablokovaniu a proti očkovaniu začiatkom augusta.
Porušenie ľudských práv

"Existuje niekoľko videí, ktoré sú znepokojujúce," povedal Melzer pre tlačovú agentúru DPA. "Dôkazy sú dostatočne silné na podozrenie, že došlo k porušeniu ľudských práv."

Americký senátor tvrdí, že FBI vedela o príprave útoku na Kapitol dopredu
10 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Vyžiadal si ďalšie informácie o jednom videu, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach, a na ktorom je vidieť, ako policajt brutálne chytil staršiu ženu za krk a hodil ju na zem. "Mohla zomrieť," povedal Melzer.

Berlínska polícia sa však zrejme domnievala, že na záberoch, ktoré upútali pozornosť predstaviteľa OSN, nie je nič výnimočné, a uviedla, že násilie bolo prakticky súčasťou ich mandátu.

"Priame presadzovanie je násilie. Násilie škodí. Násilie bolí. Násilie vyzerá násilne,“ povedal v nedeľu agentúre DPA hovorca berlínskej polície Thilo Cablitz. "Priame vymáhanie je stále súčasťou nášho právneho systému, dokonca aj so všetkými týmito obrázkami," dodal s odkazom na videá o policajnej brutalite, ktoré boli zdieľané na sociálnych sieťach a prostredníctvom rôznych médií.

"Hanbite sa!" kričali odporcovia covid pasov pred štúdiami BBC v Londýne
10 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Polícia sa zaoberala aj konkrétnym prípadom staršej ženy, ktorý vyvolal Melzerove obavy. Podľa vyhlásenia, že dôstojník, ktorý ženu zhodil na zem a postupoval profesionálne, hovorca uviedol, že ju držal za chrbát, kým nespadla na zem, „aby sa zabránilo zraneniu hlavy“.

Cablitz pripustil, že polícia z demonštrácií 1. augusta vyšetruje prípady podozrenia na ublíženie na zdraví.
Prečo si nekopnúť, keď mám mandát?

Podľa Melzera v prvom rade nebol dôvod na násilie. Spravodajca sa domnieva, že polícia v prvom rade nevysvetlila svoje požiadavky. "Toto je komunikačný problém, nie problém násilia. Obrnené policajné sily nemusia byť správnou odpoveďou,“ povedal pre agentúru DPA.

Poľsko zaznamenalo rekordný počet migrantov prichádzajúcich z Bieloruska
Za posledných niekoľko mesiacov sa výrazne zvýšil i počet nelegálnych migrantov prichádzajúcich cez hranicu s Bieloruskom do Litvy. Litovské úrady už v tejto súvislosti vyhlásili stav núdze a začali na hranici stavať múr s ostnatým a žiletkovým... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | TASR


Cablitz však tvrdí, že s mnohými protestujúcimi by bolo nemožné komunikovať. Podľa neho demonštranti opakovane ignorovali policajné požiadavky a útočili na dôstojníkov. Ako dodal, pri zhromaždeniach bolo zranených viac ako 60 policajtov.

Berlínska policajná únia bola voči Melzerovej kritike vnímavejšia. "Keď komisár OSN pre mučenie dostane takéto sťažnosti, je jeho povinnosťou vyšetriť a pozrieť sa na veci nestranne, bez predsudkov a so všetkou náležitou starostlivosťou," povedal hovorca zväzu Benjamin Jendro pre nemecké médiá.

Jendro napriek tomu vyjadril znepokojenie nad tým, že pozíciu predstaviteľa OSN v tomto prípade môže „inštrumentalizovať“ hnutie proti covidovým opatreniam a proti očkovaniu, ako aj teoretici sprisahania, ktorí sa snažia diskreditovať políciu. "Nie je žiadnym tajomstvom, že sa človek pokúša legitimizovať svoje vlastné vyhlásenia prostredníctvom rešpektovaných osobností," dodal.

Taliansko: Polícia odhalila sieť ľudí predávajúcich falošné covid pasy
Tisíce užívateľov sa zaregistrovali na známych komunikačných platformách, kde boli s absolútnou garanciou anonymity ponúkané na predaj falošné zelené pasy Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | TASR

Policajné násilie




"Policajné násilie by malo byť vždy predmetom hodnotenia, bez ohľadu na to, proti komu je namierené," povedala Ulla Jelpkeová, hovorkyňa pre vnútornú politiku frakcie ľavicovej strany v Bundestagu.

Protest proti zablokovaniu v Berlíne 1. augusta sa stal chaotickým vtedy, keď sa polícia pokúsila násilne rozptýliť davy. Asi 600 ľudí bolo zatknutých.

Na záberoch zverejnených na internete bolo zachytených mnoho prípadov policajného násilia, vrátane policajtov, ktorí kopali do protestujúcich, strkali do nich, bili ich do tváre, striekali na ich koreneným sprejom a hádzali ich o zem.

Rusi zachránili Atény pred besniacim požiarom a získali si srdcia všetkých Grékov. Média radšej mlčia
Obrovské ruské hasičské lietadlo Beriev -200, nazývané aj „Ruská šelma“, včera doslova zachránila Atény pred hroziacou katastrofou požiaru. Píše o tom ruská agentúra RIA Novosti. Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič