Idú príkladom. Takmer dvestotisíc Francúzov opäť protestovalo
23 | 08 | 2021 I Peter Sulek

Sú príkladom pre ostatné krajiny. Francúzi totiž už šiesty víkend v poradí masovo protestovali proti diskriminačným covidpasom. Ministerstvo vnútra počet účastníkov odhadlo na 175-tisíc, organizátori trvajú na dvojnásobku.


Na ostatnú sobotu bolo vo Francúzsku naplánovaných približne 200 rôznych demonštrácií. Podľa odhadu ministerstva vnútra sa protestov zúčastnilo až 175-tisíc ľudí.
Skutočná účasť mohla byť až dvojnásobne vyššia

Počas predchádzajúcich víkendov sa na demonštráciách zúčastnilo približne 200 000 ľudí, vyplýva z údajov ministerstva vnútra. Organizátori však trvajú na tom, že účasť bola dvojnásobne vyššia, ako uvádzajú oficiálne štatistiky.

Niektorí účastníci nosia na oblečení žlté hviezdy pripomínajúce tie, ktoré museli počas druhej svetovej vojny nosiť Židia žijúci pod nacistickým režimom.

Na čele parížskeho pochodu v skorých popoludňajších hodinách niekoľko stoviek ľudí držalo vlajky a transparenty s nápisom „Sloboda“ a kričali heslá ako „Macron! Nechceme tvoj preukaz!“.



Európa: Hromadné protesty proti Covid pasom. Sloboda voľby a spravodlivosť kamsi zmizli (Soeren Kernová)
V mestách po celej Európe prebiehajú protesty v reakcii na snahy vlád zaviesť takzvané Covid pasy, dokumenty, ktoré dokazujú imunizáciu proti Covid-19. Pasy, ktoré účinne odmeňujú očkovaných a trestajú neočkovaných, vyvolali búrlivú diskusiu o... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Vstupenka do normálneho života

Francúzska Ústavná rada, najvyššia inštitúcia súdnej moci v krajine, schválila začiatkom augusta používanie tzv. covidových pasov, ktorými sa Francúzi budú musieť preukázať pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, vlakov či lietadiel, aby dokázali, že sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo majú negatívny výsledok testu.

Nový zákon, ktorý nariaďuje používanie covidpasov, prijali koncom júla obe komory parlamentu. Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami, potvrdenie o prekonaní nákazy koronavírusom alebo negatívny výsledok testu.

Legislatíva zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie, čo je tiež vnímané ako kontroverzné opatrenie. Tieto opatrenia, ktoré v polovici júla ohlásil prezident Emmanuel Macron v snahe spomaliť šírenie koronavírusového variantu delta a ochrániť nemocnice pred ďalšou vlnou pandémie, majú do platnosti vstúpiť na budúci týždeň.

V Austrálii to vrie. Protesty, zatýkanie, potýčky (VIDEO)
V Austrálii zatkli v sobotu vyše 250 ľudí na proteste proti pandemickým lockdownom v krajine. Mnohým hrozia pokuty za nedodržiavanie hygienických nariadení. Informovali o tom austrálske úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR