Generál vo výslužbe J. Viktorín: Morálna povinnosť prijať utečencov? NIE
23 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Neprehľadná situácia v Afganistane, a najmä návrat Talibanu k moci, je najväčší dôvod prečo sa zdvihli tisíce tamojších obyvateľom a dali sa na útek. Kam, to ani oni možno ešte presne nevedia, no chcú ísť tam, kde je pokoj. Na Slovensku síce relatívny je, no tu ich drvivá väčšina ľudí nechce.


Slovensko dlhodobo odmieta prijať na svoje územie migrantov z tretích krajín a nie ináč je to aj teraz. Nad otázku prečo prijať či neprijať utečencov zo „slobodného“ Afganistanu sa v statuse zamýšľa aj člen hnutia Republika a generál vo výslužbe Jozef Viktorín.
Mali by sme myslieť v prvom rade na vlastných, slovenských občanov

Svet so znepokojením sleduje situáciu v Afganistane a zvlášť na letisku v Kábule. Afganci chcú opustiť krajinu aj preto, lebo sa obávajú budúcnosti a možného postihu zo strany Talibanu. Viktorín sa preto hneď v úvode statusu pýta, či je prijímanie migrantov našou morálnou povinnosťou ako sa nám to snažia nahovoriť niektorí naši i bruselskí politici.

„Prečo by sme mali mať morálnu povinnosť prijímať ich? Tento pohľad je scestný. Je tu snaha predostrieť nám, že musíme preukázať solidaritu (znova tá liberálna solidarita). Solidaritu s kým? S ľuďmi, ktorí spolupracovali so západnými štátmi, a teda museli vedieť, že im Taliban neodpustí? Prečo to urobili? Čo sme im sľúbili, keď tak ochotne spolupracovali a pomáhali? Lepší život? Viac peňazí alebo niečo iné?“ kladie zásadné otázky generál vo výslužbe, podľa ktorého aj pri týchto úvahách by sme mali myslieť v prvom rade na vlastných, slovenských občanov a správať sa racionálne.

EÚ má povinnosť prijať a rozdeliť Afgancov medzi členské štáty únie, tvrdí predseda Europarlamentu
EÚ má vraj povinnosť postarať sa o Afgancov a Európska komisia by mala schváliť rovnaké rozdelenie Afgancov medzi členské štáty Únie a to čo možno najrýchlejšie. Tvrdí to Sassoli, predseda Europarlamentu. Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | TASR/ Petra Demková


„Vidieť, že časť politikov napr. z Francúzska, Rakúska či Nemecka sa nechce vrátiť k dobrodružstvu s nápisom „vitajte“. Predstavitelia EÚ naopak tvrdia, že im musíme pomôcť. Ozaj musíme?“ pýta sa ďalej Kosorín a dodáva, že migranti z Afganistanu nie sú pripravení prispôsobiť sa spoločnosti, ktorá ich prijíma, ale naopak! Chcú svojmu mysleniu a kultúre prispôsobiť celú spoločnosť. „Treba sa zaoberať skúsenosťou Rakúska, ktoré vie prečo nechce prijať ani jedného. Ako postupuje súčasná slovenská vláda? Smerom k občanovi netransparentne a hmlisto s vyhláseniami, že prijmeme 10 migrantov. Potom sa občan dozvie, že to nemusí byt konečné číslo,“ konštatuje Viktorín.



„Ak zabudneme na bezpečnosť vlastných občanov, tak bezpečnosť už nikdy mať nebudeme, a budeme mať strach o seba a svojich blízkych na vlastnom „dvore“. Toto chceme? Myslím, že nie a už vôbec nie, keď nám to niekto nariaďuje,“ prízvukuje generál vo výslužbe Jozef Viktorín a na samý záver dodáva: „Máme morálnu povinnosť. Ale takú, ktorá chráni naše hodnoty, našu kultúru takým spôsobom, aby budúce generácie vedeli kto sú a odkiaľ pochádzajú. Toto by si mali uvedomiť naši vládni predstavitelia a nie hľadať spôsob ako sa zapáčiť v EÚ resp. niekde inde.“

Drakonicky tvrdo proti utečencom: Briti plánujú prísny azylový zákon (Sebastian Borger)
Komentár Sebastiana Borgera (Frankfurter Rundschau) Čítať ďalej
23 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová