Británia navrhne G7 uvalenie sankcií na Taliban
23 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Británia plánuje počas utorňajšieho virtuálneho summitu krajín G7 o situácii v Afganistane naliehať na vedúcich predstaviteľov tejto skupiny siedmich najbohatších ekonomík sveta, aby zvážili uvalenie nových sankcií na militantné hnutie Taliban, ktoré ovládlo väčšinu tejto ázijskej krajiny.


S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády a ďalšieho západného diplomata o tom informovala v pondelok agentúra Reuters.

Británia sa podľa spomínanej dvojice anonymných zdrojov domnieva, že G7 by mala zvážiť ekonomické sankcie a prípadne aj odoprieť Afganistanu medzinárodnú pomoc, ak sa talibovia dopustia porušovania ľudských práv a umožnia, aby sa územie tejto krajiny stalo útočiskom militantov a baštou medzinárodného terorizmu.

Ako uvádza agentúra Reuters, Biden v nedeľu novinárom povedal, že Taliban proti americkým silám ovládajúcim letisko v Kábule nepodnikol žiadne kroky a do značnej miery dodržal svoj sľub a nechal amerických občanov i ďalších civilistov bezpečne prejsť na letisko. Na otázku, či by podporil britský tlak na sankcie v prípade, že Taliban svoj sľub poruší, Biden odpovedal kladne.

Neprekonateľná urážka? Bojovníci Talibanu sa smejú Američanom
Elitná jednotka bojovníkov Talibanu s taktickým vybavením USA, ktoré zrejme zajali od ustupujúcich síl, pretvorila propagandistickú fotografiu. Mnohí Američania sú rozhorčení a považujú to za „neprekonateľnú urážku“, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


"Je životne dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo spolupracovalo s cieľom zaistiť bezpečné evakuácie, predísť humanitárnej kríze a pomôcť afganskému ľudu udržať si pokrok dosiahnutý za posledných 20 rokov," napísal Johnson vo svojom nedeľňajšom tvíte, v rámci ktorého zároveň oznámil, že virtuálny summit G7 o Afganistane sa uskutoční v utorok.

Podľa agentúry AFP sa očakáva, že jednou z hlavných tém utorkového rokovania bude aj možné predĺženie evakuačnej operácie, ktorá sa má podľa Spojených štátov skončiť 31. augusta. Británia a iné krajiny totiž naznačili, že by podporili prípadné predĺženie tohto konečného termínu, aby bolo možné evakuovať z Afganistanu viac ľudí.

Biden však podľa vlastných slov stále dúfa, že evakuáciu ľudí z Afganistanu sa podarí ukončiť do konca augusta. Pripustil však, že jej konečný termín sa v nevyhnutnom prípade môže predĺžiť, píše agentúra AFP.

Skupine G7, ktorá združuje Spojené štáty, Britániu, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanadu a Japonsko, v súčasnosti predsedá Spojené kráľovstvo.

Nemcký Die Welt zverejňoval klamstvá. Súdy rozhodli, že spor vyhrala ruská RT
Vedúci nemeckého vydania RT vyzval Die Welt, aby prevzal zodpovednosť za zverejnenie nepravdivých faktov poškodzujúcich dobré meno RT DE. Tvrdenia boli uvedené v stĺpčeku o údajných ruských dezinformáciách, ktorý noviny vydávajú, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Diana Zaťková