B. Kollár: Afgánci sa nedajú integrovať, pretoim treba pomôcť v ich prirodzenom prostredí
23 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Situácia v Afganistane dáva do pozornosti aj Európu. Teda iba niektoré štáty v nej, ktoré sa obávajú prílivu migrantov z krajiny, kde sa opäť dostáva k moci obávaný Taliban. Viacerí politici sú za prijatie istého počtu migrantov, náruč však už doširoka neotvára žiadna krajina.


Proti prijímaniu väčšieho množstva migrantov je aj predseda parlamentu a šéf strany Sme rodina Boris Kollár. Ten v statuse na sociálnej sieti reaguje aj na slová rakúskeho kancelára Sebastiána Kurza, ktorý dal návrh, aby sa utečencom z Afganistanu pomáhalo v susedných krajinách Afganistanu ako je Turkménsko a Uzbekistan.
Akékoľvek snahy koalície o navýšenie uvedeného čísla budem Sme rodina vetovať

Kurz, napriek tomu, že moc v Afganistane prevzalo radikálne islamistické hnutie Taliban, vo svojej krajine odmieta poskytnúť ochranu ďalším afganským utečencom. V Rakúsku, podľa neho, už teraz žije vyše 40-tisíc Afgancov, čo je vraj druhé najväčšie číslo v prepočte na obyvateľa v Európskej únii.

„Nie som toho názoru, že by sme mali v Rakúsku prijať viac ľudí, ale práve naopak,“ uviedol Kurz v rozhovore, z ktorého cituje agentúra DPA. Rakúsky kancelár prijatie ďalších Afgancov dôrazne odmietol. „To za môjho kancelárstva nenastane.“ vyhlásil Kurz, pričom poukázal na „obzvlášť zložitú integráciu“ Afgancov. „Prijímať ľudí, ktorých potom nemožno integrovať, to je obrovský problém pre nás ako krajinu,“ neskrýval svoje názory šéf rakúskej vlády.

Amerika je v dezolátnom stave. A teraz ich ešte vymlátia kočovníci z Afganistanu, smeje sa na USA Blaha
Poslanec Ľuboš Blaha sa popod fúzy smeje na tom, ako dopadli Američania v Afganistane. Tí odchodom z tejto zaostalej a prevažne hornatej krajiny de facto priznali svoju prehru, lebo Taliban sa im poraziť a zničiť nepodarilo. Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Na Slovensku je proti prijímaniu utečencov najmä opozícia, k nej sa ale pripája aj koaličná Sme rodina. „Súhlasím s Kurzom. Oni sa nedajú integrovať, a preto treba pomôcť ich zachrániť tam, v ich prirodzenom prostredí, v ich civilizačnom okruhu ich relígií, čím sú okolité štáty,“ píše v úvode svojho statusu Boris Kollár a dodáva: „A rovnako môžem vyhlásiť, že kým bude hnutie Sme rodina vo vládnej koalícii, nedovolí navyšovať už odsúhlasených 10. Akékoľvek snahy koaličných partnerov o navýšenie uvedeného čísla budeme vetovať.“

Poslanec SaS Cmorej poslal ľudí s iným názorom do Afganistanu. Učiteľka zo ZŠ má preňho odkaz
Poslanec SaS Peter Cmorej poslal neočkovaných ľudí do Afganistanu. Na jeho slová reaguje na sociálnej sieti učiteľka Darina: „Provokujúce konania (poslancov) sú iba ďalšou horkou kvapkou do atmosféry už dosť ‘horkej’ polarizácie. Vyvolajú mnoho... Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Petra Demková

Prečo problém, čo je tam, prinášame aj do EÚ? Prečo sa problém nerieši tam?

Myšlienka neprijímať migrantov z Afganistanu sa ujala aj u diskutujúcich pod statusom Borisa Kollára. „A hlavne, my nemáme čo hasiť to, čo zapálili amíci. Ako sa hovorí, to sú ich sr@čky?“ konštatuje diskutujúca Alena Pavličková. „Konečne rozumné stanovisko pán Kolár Máme dosť svojich chudobných,“ odkazuje predsedovi parlamentu Marta Halaničová. „Tam nech idu do moslimských štátov! Čo sa trepú do Európy? Veď sme pre nich špinavé národy! Tak ich dajte na lode a spät ku ich Koránu do moslinských zemí!“ pridáva Lolla Fotografka.



„Prečo problém, čo je tam, prinášame aj do EÚ? Prečo sa problém nerieši tam? Dobre vieme že keď príde do EÚ tisíce ľudí medzi nimi prídu aj ....... ľudia ktorí majú iný zámer. Ich problém treba riešiť tam! Vypáliť talibanu hniezda do posledného. tým pádom si môžu žiť doma a nie po celej Európe,“ myslí si Perzeus Lambert. „Nikoho netreba zachraňovať!!! Kto zachráni Slovensko??? Rakúsko je už dávno moslimským štátom, už je neskoro, ale kľudne pôjdem utečencov vítať na hranice originál slovenskou bravčovou klobásou, aby zistili že u nás sú vítaní není,“ skonštatovala Kačena Zuzkina Kotrasová. „Ešteže na Slovensku máme chudobu, rozvrat, vzájomnú nenávisť a žiadne sociálne istoty - pre migrantov je táto krajina nezaujímavá - tak aspoň jedno pozitívum,“ píše v diskusii Pali Pali.

Prezidentka: Som rada, že SR chce v Afganistane pomôcť tým, ktorí pomáhali nám
Pre prezidentku nie je dôležitý počet. Dôležitá je podľa nej solidarita Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | TASR