Ópiové lány v Afganistane strážili vojská NATO, šokuje exšéf českej tajnej služby A. Šándor
22 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Afganistan je opäť „slobodný“! Teda bez prítomnosti amerických vojsk a síl NATO. Na vyprázdnených miestach sa však opäť ujal moci Taliban. Ľudia sa z hrôzou usilujú z krajiny odísť, no podarí sa to len veľmi málo z nich.


Taliban síce sľubuje svetu umiernenú politiku, ba niektoré kroky to i naznačujú, no či náhodou niektorým odzbrojeným skupinám „neprepne“ a opäť nezačnú všetko ničiť a vraždiť ako pred 20-timi rokmi nemôže zaručiť nikto. Viac o takejto hrozbe, ale aj o situácii v Afganistane prezradil pre Kupředudominulosti.cz bývalý náčelník českej vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor.
Ursula von der Leyen zdecimovala Bundeswehr viac ako maršal Žukov Hitlerov wehrmacht

Podľa Šándora sa v Afganistane za Česko nikdy nebojovalo, napriek tomu je nutné dať Talibanu šancu na dialóg. Ostatne radikáli už avizovali, že sa k starým poriadkom vracať nechcú a sľubujú i voľnejší režim pre afganské ženy. „Nemali by sme hovoriť: ,Tak, páni, s vami nikdy.' Mali by sme im dať príležitosť, aby tie sľuby, ktoré zatiaľ dávajú, ich aj naplnili. Malo by byť predovšetkým naším záujmom, aby krajina bola stabilizovaná a neohrozovala nás,“ skonštatoval generál v zálohe, ktorý evakuáciu západných krajín z Afganistanu označil za fiasko. Postupu Talibanu ale podľa Šándora zabrániť už nešlo. „Musíme si jednoducho pripustiť, že nás neriadili elity. Je mi ľúto to povedať, ale ak bude Európska komisia zložená z politikov druhej či tretej kategórie tak, aby tým domácom neškodili...,“ zamýšľa sa Šándor.

Šándor: Na Slovensku zúri vojna policajných skupín a spravodajských zložiek!
Renomovaný bezpečnostný analytik Andor Šándor hodnotil situáciu a okolnosti okolo prípadu pozastavenej činnosti Vedúcej špecializovaného tímu UIS Diany Santusovej. Sándorovi, okolnosti ktoré sa dejú, nepripomínajú očistu, ale skôr vojnu medzi... Čítať ďalej
24 | 07 | 2021 | Ondrej Štefik


„Pozrite sa na Ursula von der Leyen. Už som hovoril, že zdecimovala Bundeswehr viac ako maršal Žukov Hitlerov wehrmacht. Je to politik, ktorý by mal riadiť Európsku komisiu? To je jednoducho celý problém, že my sme ťahaní udalosťami, nijako ich nepredvídame, nie sme ich schopní predvídať,“ konštatuje bezpečnostný expert, podľa ktorého sa počas dvadsiatich rokov okupácie sa zvýšila produkcia ópia. „Veľakrát tie ópiové lány strážia vojská Severoatlantickej aliancie,“ šokuje bývalý náčelník českej vojenskej spravodajskej služby.

Neprekonateľná urážka? Bojovníci Talibanu sa smejú Američanom
Elitná jednotka bojovníkov Talibanu s taktickým vybavením USA, ktoré zrejme zajali od ustupujúcich síl, pretvorila propagandistickú fotografiu. Mnohí Američania sú rozhorčení a považujú to za „neprekonateľnú urážku“, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

„Svätí“ bojovníci dokázali poraziť po Sovietskom zväze aj Spojené štáty s NATO

Andor Šándor si myslí, že víťazstvo Talibanu povzbudí ďalších islamistov v rôznych častiach sveta. Ukáže im, že nad západnými krajinami možno vyhrať. „Myslím si, že jeden z najhorších dopadov toho, čo dnes vidíme, je to, že to ukazuje všetkým rôznym darebákom v Mali, Iraku, Líbyi, Sýrii či kdekoľvek, že naši bratia, svätí bojovníci, boží bojovníci, dokázali poraziť po Sovietskom zväze aj Spojené štáty so Severoatlantickou alianciou. A keď to dokázali oni, prečo my by sme nedokázali niečo menšieho? Veď ono to ide. My tých bezvercov môžeme poraziť, musíme byť len odhodlaní,“ varuje generál vo výslužbe, podľa ktorého to môže viesť k zvýšeniu bezpečnostné hrozby aj v Európe. Zároveň ale upozorňuje, že práve vojenské akcie NATO v moslimských krajinách podnecoval domáci terorizmus.

Taliban ukoristil Američanom obrovské množstvo techniky. Lietadlá a helikoptéry ale používať nevie
Situácia v Afganistane je nielen neprehľadná a zaujímavá, ale zároveň aj komická. Taliban sa totiž zmocnil amerických zbraní za miliardy dolárov. Smiešne na tom však je, že niektoré sú tak sofistikované, že ich bojovníci vôbec nevedia... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Keď americký bezpilotný prostriedok zaútočí na nejaký objekt v Afganistane, kde sa mylne domnieva, že prebieha poľná zhromaždenie veliteľov, zabije všetkých 100 ľudí, a potom sa ukáže, že to bola afganská svadba, tak ťažko môže povedať, čo ako. Televízie Al-Arabíja či Al-Džazíra ukazujú takéto zabíjanie a ľudia sa na to pozerajú. Je preto veľmi jednoduché v nich vyvolať pocit nenávisti voči Západu, lebo tu sú naši bratia moslimovia takto zabíjaní. A ak tam tí ľudia vidia mŕtve deti, čo oni veľmi radi ukazujú, tak sa potom nečudujme,“ prízvukuje Šándor, podľa ktorého z afganského debaklu majú asi najväčšiu radosť v Moskve a Pekingu. Ukazuje to, že na USA sa už nemožno toľko spoliehať.

Afganistan nebude riadený demokraticky, ale islamským právom šária, vyhlásil Taliban
V Afganistane nebude demokratická vláda. Krajinu bude spravovať vládna rada a súčasný vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda bude stáť na čele vedenia krajiny. V stredu to pre agentúru Reuters uviedol vysokopostavený člen hnutia Taliban Vahídulláh... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Odovzdanie moci v Kábule bolo rýchlejšie než odovzdanie moci vo Washingtone

„Neviem teraz, či nejaký čínsky politik, alebo kto povedal, že odovzdanie moci v Kábule bolo rýchlejšie než odovzdanie moci vo Washingtone medzi prezidentmi. Myslím si, že v Číne sa z toho trasú radosťou, v Rusku tiež, pretože to, pokiaľ ide o postavenie a vplyv Spojených štátov, im jednoducho hrá geopoliticky do kariet,“ povedal Šándor, ktorý dúfa, že Spojené štáty sa nepokúsia svoj imidž vylepšiť „nejakou vojenskou eskapádou“. Proti stiahnutiu vojsk z Afganistanu sa opakovane staval aj prezident Miloš Zeman.

Taliban vlani zinkasoval 1,6 miliardy dolárov z drog, ťažby surovín a darov
Islamistické hnutie Taliban v roku 2020 získalo 1,6 miliardy dolárov, ktoré podstatne prispeli k jeho vojnovému úsiliu v Afganistane. Peniaze pochádzajú podľa portálu International Business Times predovšetkým z obchodu s drogami, z ťažby surovín a... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


Varoval, že ak NATO opustia túto krajinu, tak ju ovládne Taliban a vznikne nový Islamský štát, čo by ohrozilo aj bezpečnosť Českej republiky. „V Kábule sa bojuje za Prahu,“ vyhlásil Zeman pred tromi rokmi, no s týmto názorom sa Šándor ale nestotožňuje. „Nebojuje sa a nebojovalo sa za Prahu. Myslím, že to bolo hrubé skreslenie, ktoré možno malo dať zdôvodnenie, prečo sme tam tak dlho, a tiež si nejako zdôvodniť, prečo máme 14 mŕtvych vojakov, ktorí jednoducho počas výkonu tej misie zahynuli. Za Prahu ale nie, určite nie,“ skonštatoval na záver Šándor.

Američania viedli 20 rokov vojnu v Afganistane a prehrali! Boj s Talibanom necháva na Afgancov
11 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová