Kto si "adoptuje" svojho Afgánca?!
22 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Európska komisia (EK) vyzvala všetky krajiny Európskej únie, aby prostredníctvom programu presídlenia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prijali viac ľudí z Afganistanu. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.


"Okrem tamojších bývalých diplomatov a miestnych zamestnancov s rodinami existujú aj ďalšie skupiny, ktoré naliehavo potrebujú pomoc, ako napríklad aktivisti za ľudské práva a novinári," povedala pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

"Ide aj o ochranu dievčat a žien," uviedla komisárka s apelom, aby všetky členské krajiny EÚ "zvýšili svoje kvóty pre presídlenie utečencov v rámci programu UNHCR". Dôležité je podľa nej zaistiť utečencom legálnu, riadnu ochranu v rámci tohto programu, aby sa nevydávali na nebezpečné cesty, pri ktorých prevádzači budú využívať ich núdzu.

Krajiny NATO a USA v panike utekajú z Afganistanu (VIDEO)
Viaceré európske krajiny a USA letecky evakuujú svojich občanov alebo afganských spolupracovníkov z letiska v metropole Kábul, kde naďalej vládne chaos a strach po nedeľnom, nečakane rýchlom dobytí Afganistanu militantným hnutím... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | TASR/ Ivan Mihale


Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v sobotu na návšteve španielskeho prijímacieho strediska pre evakuovaných z Afganistanu adresovala podobnú výzvu všetkým štátom, ktoré sa podieľali na misii v tejto stredoázijskej krajine. Členovia EÚ, ktorí prijmú utečencov, môžu podľa nej dostať finančnú pomoc.

"Do Európy sa dosiaľ nepresúva veľa ľudí, ale situácia sa teraz mení veľmi rýchlo a my musíme byť pripravení na rôzne scenáre," povedala Johannsonová. Komisárka sa domnieva, že "by sme nemali urobiť rovnakú chybu ako v roku 2015", keď do Európy dorazilo veľké množstvo migrantov. "Nemali by sme čakať, kým budú ľudia stáť na vonkajšej hranici EÚ," doplnila s tým, že Únia musí spolu s inými štátmi a medzinárodnými organizáciami pomôcť Afgancom v ich vlastnej krajine i v susedných štátoch.

Migranti vo Švédsku sa vynašli, krajina ich nemôže deportovať
Migranti vo Švédsku sa odmietajú dať testovať na koronavírus. Prišli totiž na to, že ak sa odmietnu podrobiť testu na koronavírus, nemôžu byť deportovaní, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Diana Zaťková